Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

THE EFFECT OF HYDROGEN CYANAMIDE APPLICATION ON EARLIEST, YIELD AND QUALITY OF TRAKYA İLKEREN, USLU AND YALOVA İNCİSİ GRAPEVINE VARIETIES

Yıl 2004, Cilt: 21 Sayı: 1, 1 - 9, 01.03.2004

Öz

Early ripening table grape varieties ‘Trakya İlkeren’, ‘Yalova İncisi’ and ‘Uslu’ has been used as experimental material. For earlier ripening Dormex (effective compounds of hydrogen cyanamide) has been applied as two different doses 2%, 4% and at three different application time, mid December, end of the December and mid January. Hydrogen Cyanamide (H2CN2) application was found to effective on harvesting time for each cultivar. The grapevine varieties Uslu, Trakya İlkeren and Yalova İncisi ripened 5, 10 and 12 days earlier than control plants, respectively. The pruning was found not important statistical for amount of production, the bunch weight and berry weight, but had positive effect for early ripening in practice. Furthermore in some varieties pruning application time created same differences on acidity and soluble solids of juice. As a pruning time, first pruning was found important for early ripening of each cultivar and as a hydrogen cyanamide application doses, 4% was suitable for Uslu and Trakya İlkeren and for Yalova İncisi both 4% and 2% was found effective for early ripening.

TRAKYA İLKEREN, USLU VE YALOVA İNCİSİ ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE HİDROJEN SİYANAMİD (H2CN2) UYGULAMASININ ERKENCİLİK, VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ

Yıl 2004, Cilt: 21 Sayı: 1, 1 - 9, 01.03.2004

Öz

Denemede, erkenci sofralık üzüm çeşitlerinden ‘Trakya İlkeren’, ‘Yalova İncisi’ ve ‘Uslu’ çeşitleri kullanılmış, erkenciliği daha da öne almak amacıyla hidrojen siyanamid (H2CN2) etkili maddeye sahip, Dormex isimli preparat uygulanmıştır. Hidrojen siyanamid % 2 ve % 4 olmak üzere iki farklı dozda; aralık ayı ortası, aralık ayı sonu ve ocak ayı ortası olmak üzere üç farklı zamanda uygulanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, hidrojen siyanamid uygulaması her üç çeşitte de hasat tarihinde erkencilik sağlamıştır. ‘Uslu’ üzüm çeşidinde 5 günlük, ‘Trakya İlkeren’ çeşidinde 10 günlük ve ‘Yalova İncisi’ çeşidinde 12 günlük erkencilik sağlanmıştır. Erken hasatta budamanın da erken yapılması önemli bulunurken, uygulama zamanları ve dozlarının verim, salkım ağırlığı ve tane ağırlığı üzerine istatistiki açıdan bir fark görülmemiştir. Bununla birlikte, asit ve S.Ç.K.M üzerinde bazı çeşitlerde, uygulama zamanlarına göre farklılık olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; erken hasat için, her üç çeşitte de birinci budama zamanı, uygulama dozu olarak ise ‘Uslu’ ve ‘Trakya İlkeren’ üzüm çeşitlerinde %4, ‘Yalova İncisi’ çeşidinde her iki doz da uygun bulunmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İlknur Polat

Hakan Eski Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 21 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Polat, İ., & Eski, H. (2004). TRAKYA İLKEREN, USLU VE YALOVA İNCİSİ ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE HİDROJEN SİYANAMİD (H2CN2) UYGULAMASININ ERKENCİLİK, VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ. Derim, 21(1), 1-9.
AMA Polat İ, Eski H. TRAKYA İLKEREN, USLU VE YALOVA İNCİSİ ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE HİDROJEN SİYANAMİD (H2CN2) UYGULAMASININ ERKENCİLİK, VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ. DERİM. Mart 2004;21(1):1-9.
Chicago Polat, İlknur, ve Hakan Eski. “TRAKYA İLKEREN, USLU VE YALOVA İNCİSİ ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE HİDROJEN SİYANAMİD (H2CN2) UYGULAMASININ ERKENCİLİK, VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ”. Derim 21, sy. 1 (Mart 2004): 1-9.
EndNote Polat İ, Eski H (01 Mart 2004) TRAKYA İLKEREN, USLU VE YALOVA İNCİSİ ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE HİDROJEN SİYANAMİD (H2CN2) UYGULAMASININ ERKENCİLİK, VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ. Derim 21 1 1–9.
IEEE İ. Polat ve H. Eski, “TRAKYA İLKEREN, USLU VE YALOVA İNCİSİ ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE HİDROJEN SİYANAMİD (H2CN2) UYGULAMASININ ERKENCİLİK, VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ”, DERİM, c. 21, sy. 1, ss. 1–9, 2004.
ISNAD Polat, İlknur - Eski, Hakan. “TRAKYA İLKEREN, USLU VE YALOVA İNCİSİ ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE HİDROJEN SİYANAMİD (H2CN2) UYGULAMASININ ERKENCİLİK, VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ”. Derim 21/1 (Mart 2004), 1-9.
JAMA Polat İ, Eski H. TRAKYA İLKEREN, USLU VE YALOVA İNCİSİ ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE HİDROJEN SİYANAMİD (H2CN2) UYGULAMASININ ERKENCİLİK, VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ. DERİM. 2004;21:1–9.
MLA Polat, İlknur ve Hakan Eski. “TRAKYA İLKEREN, USLU VE YALOVA İNCİSİ ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE HİDROJEN SİYANAMİD (H2CN2) UYGULAMASININ ERKENCİLİK, VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ”. Derim, c. 21, sy. 1, 2004, ss. 1-9.
Vancouver Polat İ, Eski H. TRAKYA İLKEREN, USLU VE YALOVA İNCİSİ ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE HİDROJEN SİYANAMİD (H2CN2) UYGULAMASININ ERKENCİLİK, VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ. DERİM. 2004;21(1):1-9.

DERİM in

 

CAB INTERNATIONAL                                                                                                   CABI International ile ilgili görsel sonucu

FAO AGRIS                                                                                                                                   FAO AGRIS ile ilgili görsel sonucu

INDEX COPERNICUS                                                                                                       INDEX COPERNICUS ile ilgili görsel sonucu

OpenAIRE                                                                                                                                      OpenAIRE ile ilgili görsel sonucu

GOOGLE SCHOLAR                                                                                                           GOOGLE SCHOLAR ile ilgili görsel sonucu


FSTA                                                                                       16423

DRJI                                                                                      16424

                                                    

ISSN : 1300-3496

e-ISSN : 2149-2182

Creative Commons Lisansı
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

------------------------------------------------------------------

DERİM

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya

derim@derim.com.tr

www.derim.com.tr