BibTex RIS Kaynak Göster

GROWING AND PLANT CHARACTERISTICS OF GINGER (Zingiber officinale Roscoe )

Yıl 2005, Cilt: 22 Sayı: 2, 1 - 9, 01.06.2005

Öz

Medicinal plants have rapidly substituted of the synthetic compounds in nowadays because they are easily obtained and cheaper. Additionally, synthetic compounds have generally only one influence and many side effects. Although Turkey is natural growing place of many plant species, it is also appropriate area for growing many foreing-originated medicinal plants which have economic value and wide usage area. Ginger (Zingiber officinale Roscoe ) is a perennial herbaceous plant from Zingiberaceae family. It can reach to 100 cm length and has reed appearence. It can generally spread till 1500 m altitude in tropical regions. However, sub-tropic regions also are suitable place for growing of this plant. There are many medicinal characteristics of ginger. Some of them are: Ginger has preventive effect against to cancer since it stops the activity of Epstein-Barr virus. Also, its 6-gingerol and 6-paradol compounds are efficacious for promyelocytic-leukemia cancer. Because of its anti-imflomatuar effect, it is effectual for arthritis and headache. It has preventive characteristic of bacterium formation. Additionally, it is used for nausea, contractions and feverish children. Apart from all these medicinal characteristics, it has a big potential due to its wide usage area in spices, powder and candy industry. It is planted to row spaces in cacao, coconut and citrus orchards as a shadow plant in the countries in which ginger is grown. Taking into consideration of rapid increase in establisment of pomegranate and citrus orchards in Antalya region, ginger can be considered as a good intermediate plant.

Kaynakça

  • Anandaraj, M., S. Devasahayam, T.J. Zachariah, S.J. Eapen, B.Sasikumar and C.K. Thankamani, 2001. Ginger. Extension Pamphlet. Agricultural Technology İnformation centre. İndian İnstitute of Spices Research, Calicut, Kerala. www.iisr.org/spices/ginger
  • Anonymous a, 2002. Ginger. Goverment of Samoa, Depetment of Trade, Commerce, and İndustry Trade and İnvestment Promotion Unit
  • Anonymous b, 2002. Spices & Condiments Ginger. Indian Agriculture Resousces www.indiaagronet.com/com/indiaagronet/ horticulture/contents/ginger
  • Anonymous c, 2002.Ginger(Zingiber officinale). Kerala Agriculture University.2002.Pacage of Recommendation: Crops. 12 . Edition(eda.A.I.Jose et al.). Kerala Agricultural University, Trichur.278p.
  • Baytop, T., 1999. Türkiye'de Bitkiler ile Tedavi. Nobel Tıp Kitapevleri, İstanbul, 3-5s. Dış Ticaret Müsteşarlığı
  • Elujoba, A.A., Odeleye, O.M. and Ogunyemi, C.M. 2005. Traditional Medicine Development For Medical And Dental Primary Health Care Delivery System İn Africa. Afr. J. Trad. CAM(2005) 2(1):46- 61
  • Felter, H.W., J.U. Loyd, 2002. Zingiber (U.S.P.) Ginger.King's American Dispensatory. www.ibiblio.org/hermed/eclectic/kinga/zi ngiber.
  • Fostor, S., 2000. Ginger Your Food is Your Medicine.www.herphoto.com/education/ monograph/ginger.htm
  • Kemper, K.J., 1999.Ginger (Zingiber officinale ). www.mcp.edu/herbal/default.
  • Lancashire, R.J., 2000. Jamaican Ginger. The Department of Chimistry, University of the West İndies, Mona Campus, Kington 7, J wwwchem.uwimona.edu.J:1104/lectures/ ginger. c a n .
  • Stephens, J.M., 1994. Ginger Zingiber officinale Roscoe¹. Cooperative Extension Service, İnstitute of Food and Agricultural sciences, University of Florida.
  • Zeybek, U. Ve Zeybek, N., 2002. Farmasötik Botanik, Kapalı Tohumlu Bitkiler( Angiospermae) sistematiği ve Önemli Maddeleri (Değiştirilmiş 3. Baskı ). Ege Üniversitesi Eczacılık Fakultesi Yayınları No: 3. Ege Üniversitesi Basım Evi Bornıva-İzmir ss 481.
  • Jana, U., Chattopadhyay, N.R., Shaw, B., 1999. P r e l ı m ı n a r y S t u d ı e s O n A n t ı - Inflammatory Actıvıty Of Zingiber officinale Rosc., Vitex negundo Linn. And Tinospora cordifolia ( willid) miers in A l b i n o R a t s . , I n d i a n J o u r n a l o f Pharmacology 1999; 31 ss: 232-233

ZENCEFİLİN (Zingiber officinale Roscoe) BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ VE YETİŞTİRİCİLİĞİ

Yıl 2005, Cilt: 22 Sayı: 2, 1 - 9, 01.06.2005

Öz

Tıbbi bitkiler günümüzde giderek artan biçimde sentetik bileşiklerin yerini almaktadır. Bunda sentetik bileşiklerin genellikle tek bir etkiye sahip olmaları ve pek çok yan etkilerinin olmasının da büyük bir payı vardır. Ülkemiz, çok sayıda tıbbi bitki türünün doğal yetişme alanı olmakla birlikte, kullanım alanı geniş ve ekonomik değeri yüksek olan daha pek çok tıbbi bitkinin de yetişmesi için uygun bir ekolojiye sahiptir. Zencefil (Zingiber officinale Roscoe) Zingiberaceae familyasından, 100cm’ ye kadar yükselebilen kamış görünümünde, çok yıllık otsu bir bitkidir. Genellikle tropikal bölgelerde 1500m’ye kadar yayılış göstermekle beraber, sub-tropikal bölgelerde de yetiştirmeye uygundur. Ülkemizde doğal olarak yetişmeyen zencefilin epstein-Barr virüs aktivitesini durdurması dolayısı ile kanser önleyici özelliği vardır. Zencefilin aktif maddelerinden, 6-gingerol ve 6-paradol bileşimlerinin promyelocytic lösemi kanserini durdurma etkisi vardır. Bu da DNA sentezini bozarak etkileme şeklindedir. Anti-imflomatuar etkisi olup artrit ve baş ağrısına etkisi ve bakteri önleyici özelliği vardır. Mide bulantısına karşı, kasılmalara karşı ve çocukların ateşlenme durumlarında kullanılmaktadır. Bütün bu tıbbi özelliklerinin yanında baharat, pudra ve şekerleme sanayiinde de geniş kullanım alanı bulmaktadır. Yetiştirildiği ülkelerde gölge bitkisi olarak kakao, hindistancevizi ve turunçgil bahçelerinde sıra arasına ekilmektedir. Antalya bölgesinde de gün geçtikçe nar ve turunçgil bahçelerinin kurulması arttığı göz önünde bulundurulursa iyi bir ara bitkisi olacağı düşünülebilir.

Kaynakça

  • Anandaraj, M., S. Devasahayam, T.J. Zachariah, S.J. Eapen, B.Sasikumar and C.K. Thankamani, 2001. Ginger. Extension Pamphlet. Agricultural Technology İnformation centre. İndian İnstitute of Spices Research, Calicut, Kerala. www.iisr.org/spices/ginger
  • Anonymous a, 2002. Ginger. Goverment of Samoa, Depetment of Trade, Commerce, and İndustry Trade and İnvestment Promotion Unit
  • Anonymous b, 2002. Spices & Condiments Ginger. Indian Agriculture Resousces www.indiaagronet.com/com/indiaagronet/ horticulture/contents/ginger
  • Anonymous c, 2002.Ginger(Zingiber officinale). Kerala Agriculture University.2002.Pacage of Recommendation: Crops. 12 . Edition(eda.A.I.Jose et al.). Kerala Agricultural University, Trichur.278p.
  • Baytop, T., 1999. Türkiye'de Bitkiler ile Tedavi. Nobel Tıp Kitapevleri, İstanbul, 3-5s. Dış Ticaret Müsteşarlığı
  • Elujoba, A.A., Odeleye, O.M. and Ogunyemi, C.M. 2005. Traditional Medicine Development For Medical And Dental Primary Health Care Delivery System İn Africa. Afr. J. Trad. CAM(2005) 2(1):46- 61
  • Felter, H.W., J.U. Loyd, 2002. Zingiber (U.S.P.) Ginger.King's American Dispensatory. www.ibiblio.org/hermed/eclectic/kinga/zi ngiber.
  • Fostor, S., 2000. Ginger Your Food is Your Medicine.www.herphoto.com/education/ monograph/ginger.htm
  • Kemper, K.J., 1999.Ginger (Zingiber officinale ). www.mcp.edu/herbal/default.
  • Lancashire, R.J., 2000. Jamaican Ginger. The Department of Chimistry, University of the West İndies, Mona Campus, Kington 7, J wwwchem.uwimona.edu.J:1104/lectures/ ginger. c a n .
  • Stephens, J.M., 1994. Ginger Zingiber officinale Roscoe¹. Cooperative Extension Service, İnstitute of Food and Agricultural sciences, University of Florida.
  • Zeybek, U. Ve Zeybek, N., 2002. Farmasötik Botanik, Kapalı Tohumlu Bitkiler( Angiospermae) sistematiği ve Önemli Maddeleri (Değiştirilmiş 3. Baskı ). Ege Üniversitesi Eczacılık Fakultesi Yayınları No: 3. Ege Üniversitesi Basım Evi Bornıva-İzmir ss 481.
  • Jana, U., Chattopadhyay, N.R., Shaw, B., 1999. P r e l ı m ı n a r y S t u d ı e s O n A n t ı - Inflammatory Actıvıty Of Zingiber officinale Rosc., Vitex negundo Linn. And Tinospora cordifolia ( willid) miers in A l b i n o R a t s . , I n d i a n J o u r n a l o f Pharmacology 1999; 31 ss: 232-233
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Hacer Kaplan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 22 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kaplan, H. (2005). ZENCEFİLİN (Zingiber officinale Roscoe) BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ VE YETİŞTİRİCİLİĞİ. Derim, 22(2), 1-9.
AMA Kaplan H. ZENCEFİLİN (Zingiber officinale Roscoe) BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ VE YETİŞTİRİCİLİĞİ. DERİM. Haziran 2005;22(2):1-9.
Chicago Kaplan, Hacer. “ZENCEFİLİN (Zingiber Officinale Roscoe) BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ VE YETİŞTİRİCİLİĞİ”. Derim 22, sy. 2 (Haziran 2005): 1-9.
EndNote Kaplan H (01 Haziran 2005) ZENCEFİLİN (Zingiber officinale Roscoe) BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ VE YETİŞTİRİCİLİĞİ. Derim 22 2 1–9.
IEEE H. Kaplan, “ZENCEFİLİN (Zingiber officinale Roscoe) BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ VE YETİŞTİRİCİLİĞİ”, DERİM, c. 22, sy. 2, ss. 1–9, 2005.
ISNAD Kaplan, Hacer. “ZENCEFİLİN (Zingiber Officinale Roscoe) BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ VE YETİŞTİRİCİLİĞİ”. Derim 22/2 (Haziran 2005), 1-9.
JAMA Kaplan H. ZENCEFİLİN (Zingiber officinale Roscoe) BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ VE YETİŞTİRİCİLİĞİ. DERİM. 2005;22:1–9.
MLA Kaplan, Hacer. “ZENCEFİLİN (Zingiber Officinale Roscoe) BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ VE YETİŞTİRİCİLİĞİ”. Derim, c. 22, sy. 2, 2005, ss. 1-9.
Vancouver Kaplan H. ZENCEFİLİN (Zingiber officinale Roscoe) BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ VE YETİŞTİRİCİLİĞİ. DERİM. 2005;22(2):1-9.

DERİM in

 

CAB INTERNATIONAL                                                                                                   CABI International ile ilgili görsel sonucu

FAO AGRIS                                                                                                                                   FAO AGRIS ile ilgili görsel sonucu

INDEX COPERNICUS                                                                                                       INDEX COPERNICUS ile ilgili görsel sonucu

OpenAIRE                                                                                                                                      OpenAIRE ile ilgili görsel sonucu

GOOGLE SCHOLAR                                                                                                           GOOGLE SCHOLAR ile ilgili görsel sonucu


FSTA                                                                                       16423

DRJI                                                                                      16424

                                                    

ISSN : 1300-3496

e-ISSN : 2149-2182

Creative Commons Lisansı
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

------------------------------------------------------------------

DERİM

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya

derim@derim.com.tr

www.derim.com.tr