This study aimed to investigate quality changes in Valencia Late oranges grown in Dörtyol and Samandag regions during storage. Valencia Late orange fruits were harvested from trees grafted on sour orange rootstock and planted 7 x 7 m and kept at 4 and 6°C and 85-90% relative humidity for 6 months. Changes in weight loss, incidence of fungal and physiological disorders, total soluble solids, juice and juice pH, titratable acidity, green bottom, skin colour L* and hue values were determined during storage at a 30-day interval. According to data, Valencia Late oranges stored better at 4°C. Valencia Late oranges grown in Dörtyol region could be kept at 4°C and 85-90% relative humidity for 4 months and at 6°C and 85-90% RH for 3 months. Valencia Late oranges grown in Samandag region could be kept at 4°C - 6°C and 85-90% relative humidity for 3 months.
Bu çalışmanın amacı, Dörtyol ve Samandağ yörelerinde yetiştirilen Valencia Late portakallarının soğukta muhafazası sırasında meyve kalitesinde görülen değişimlerin belirlenmesidir. Araştırmada, 7 x 7 m aralıklarla tesis edilmiş Yerli turunç anacı üzerine aşılı Valencia Late portakalı meyveleri kullanılmıştır. Valencia Late portakalları 4 ve 6°C’lerde ve %85-90 oransal nemde ayda bir analizlenmek üzere 6 ay süreyle muhafaza edilmişlerdir. Muhafaza sırasında meyvelerde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler (ağırlık kayıpları, usare, yeşil kapsüllü meyve oranı, suda çözünebilir toplam kuru madde, pH, titre edilebilir asit, meyve kabuk rengi L* ve hue değeri) ile mantarsal ve fizyolojik bozulmalar incelenmiştir. Dörtyol koşullarında yetiştirilen Valencia Late portakallarının 4°C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 4 ay, 6°C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde ise 3 ay depolanabileceği saptanmıştır. Samandağ koşullarında yetiştirilenlerin ise 4°C ve 6°C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 3 ay kalitelerinden çok fazla bir şey kaybetmeden depolanabileceği saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 26 Sayı: 1 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr