BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı turunçgil meyvelerinin fiziksel özelliklerinin belirlenmesi

Yıl 2010, Cilt: 27 Sayı: 1, 33 - 42, 01.03.2010

Öz

Bu çalışmada, Antalya yöresinde yetişen dört farklı turunçgil (Citrus
decumana) çeşidinin (Valencia portakalı, İnterdonate limonu, Red blush altıntopu ve
Satsuma mandarini) birçok fiziksel özelliği belirlenmiştir. Bu belirlenen özellikler ürün
işleme, hasat, taşıma, sınıflandırma ve paketleme ekipmanlarının tasarlanmasında
gereklidir. Bu dört turunçgil meyvesinde sırasıyla uzunluk, çap, geometrik ortalama
çap, küresellik, yüzey alanı, ürün ağırlığı, meyve hacmi, özgül ağırlığı, yığın hacim
ağırlığı, boşluk oranı ve x-y düzlemindeki izdüşüm alanı belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2010. Turunçgil Yetiştiriciliği. http://www.tarimkutuphanesi.com /turuncgl_yetistiriciligi_00467.html. Erişim Tarihi: 16.03.2010.
  • Ayata, M., Yalçın, M., Kirişci, V. 1997. Toprak-Alet İlişkilerinin Görüntü İşleme Sistemi İle İncelenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi, s.267-274, Tokat.
  • Aydın, C. 2002. Physical Properties of Hazelnuts. Biosystem Engineering, 82(3):297- 303.
  • Demir ,F., Dogan, H., Ozcan, M., Haciseferogullari, H. 2002. Nutritional and Physical Properties of Hackberry (Celtis australis L.). Journal of Food Engineering, 54:241-247.
  • Deshpande, S.D., Bal, S., Ojha, T.P. 1993. Physical Properties of Soybean. Journal of Agricultural Engineering Research, 56:89-98.
  • Duman, M. 2009. Portakallar: Portakal Çeşitleri. http://superbilgiler.blogspot.com/ 2009/12/portakallar-portakal-cesitleri.html. Erişim Tarihi: 20.03.2010.
  • FAO, 2008. Food and Agriculture Organization of the United Nations.
  • Haciseferogullari, H., Ozcan, M., Demir, F., Calisir, S. 2005. Some Nutritional and Technological Properties of Garlic (Allium sativum L.). Journal of Food Engineering, 68:463–469
  • Jain, R.K., Bal, S. 1997. Physical Properties of Pearl Millet. Journal of Agricultural Engineering Research, 66:85-91.
  • Kafa, G., Uzun, A., Turgutoğlu, E., Canan, İ., Öztop, A., Canıhoş, E. 2010. Türkiye Cumhuriyeti Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma Ve Destekleme Genel Müdürlüğü Televizyon Yoluyla Yaygın Çiftçi Eğitimi Projesi. Turunçgil Yetiştiriciliği, 54(1), 208 s., Ankara.
  • Mohsenin, N.N. 1980. Physical Properties of Plant and Animal Material. New York: Gordon and Breach.
  • Naderiboldaji, M., Khadivikhub, A., Tabatabaeefar, A., Ghasemi Varnamkhasti M., Zamani, Z. 2008. Some Physical Properties of Sweet Cherry (Prunus avium L.) Fruit. American-Eurasian J. Agric. & Environ. Sci., 3(4):513-520.
  • Ochoa, M.R., Kesseler, A.G., Pirone, B.N., Marquez C.A. DeMichelis, A. 2002. Volume and Area Shrinkage of Whole Sour Cherry Fruits (Prunus cerasus) During Dehydration. Drying Technology, 20:147-156.
  • Sharifi M., Rafiee S., Keyhani A., Jafari A., Mobli, H., Rajabipour A., Akram, A., 2007. Some Physical Properties of Orange (var. Tompson). Int. Agrophysics 21:391-397.
  • Sitkei, G. 1986. Mechanics of Agricultural Materials. Department of Woodworking Machines, University of Foresty and Wood Science Sopron Hungary, 487p.
  • Trooien, T.P., Heermann, D.F. 1992. Measurement and Simulation of Potato Leaf Area Using Image Processing I, II, III. Transactions of the ASAE, 35(5):1709– 1722.
  • Unal, H., Sincik M., Izli, N. 2009. Comparison of Some Engineering Properties of Rapeseed Cultivars. Industrial Crops and Products, 30(1):131–136.

The determination of physical properties of some citrus fruits

Yıl 2010, Cilt: 27 Sayı: 1, 33 - 42, 01.03.2010

Öz

In this research, several physical properties of four citrus fruits (Citrus
decumana) variety (Valencia orange, Interdonate Lemon, Red blush grapefruit,
Satsuma mandarin) grown in the Antalya region were determined. These properties
are necessary for the design of equipments for harvesting, processing,
transportation, sorting, separating and packing. In this citrus fruits, the average fruit
length, diameter, the geometric mean diameter, sphericity index, surface area, fruit
mass, volume of fruit, fruit density, bulk density, porosity and projection area in x
and y axis and their standard deviation were determined respectively.

Kaynakça

  • Anonim, 2010. Turunçgil Yetiştiriciliği. http://www.tarimkutuphanesi.com /turuncgl_yetistiriciligi_00467.html. Erişim Tarihi: 16.03.2010.
  • Ayata, M., Yalçın, M., Kirişci, V. 1997. Toprak-Alet İlişkilerinin Görüntü İşleme Sistemi İle İncelenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi, s.267-274, Tokat.
  • Aydın, C. 2002. Physical Properties of Hazelnuts. Biosystem Engineering, 82(3):297- 303.
  • Demir ,F., Dogan, H., Ozcan, M., Haciseferogullari, H. 2002. Nutritional and Physical Properties of Hackberry (Celtis australis L.). Journal of Food Engineering, 54:241-247.
  • Deshpande, S.D., Bal, S., Ojha, T.P. 1993. Physical Properties of Soybean. Journal of Agricultural Engineering Research, 56:89-98.
  • Duman, M. 2009. Portakallar: Portakal Çeşitleri. http://superbilgiler.blogspot.com/ 2009/12/portakallar-portakal-cesitleri.html. Erişim Tarihi: 20.03.2010.
  • FAO, 2008. Food and Agriculture Organization of the United Nations.
  • Haciseferogullari, H., Ozcan, M., Demir, F., Calisir, S. 2005. Some Nutritional and Technological Properties of Garlic (Allium sativum L.). Journal of Food Engineering, 68:463–469
  • Jain, R.K., Bal, S. 1997. Physical Properties of Pearl Millet. Journal of Agricultural Engineering Research, 66:85-91.
  • Kafa, G., Uzun, A., Turgutoğlu, E., Canan, İ., Öztop, A., Canıhoş, E. 2010. Türkiye Cumhuriyeti Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma Ve Destekleme Genel Müdürlüğü Televizyon Yoluyla Yaygın Çiftçi Eğitimi Projesi. Turunçgil Yetiştiriciliği, 54(1), 208 s., Ankara.
  • Mohsenin, N.N. 1980. Physical Properties of Plant and Animal Material. New York: Gordon and Breach.
  • Naderiboldaji, M., Khadivikhub, A., Tabatabaeefar, A., Ghasemi Varnamkhasti M., Zamani, Z. 2008. Some Physical Properties of Sweet Cherry (Prunus avium L.) Fruit. American-Eurasian J. Agric. & Environ. Sci., 3(4):513-520.
  • Ochoa, M.R., Kesseler, A.G., Pirone, B.N., Marquez C.A. DeMichelis, A. 2002. Volume and Area Shrinkage of Whole Sour Cherry Fruits (Prunus cerasus) During Dehydration. Drying Technology, 20:147-156.
  • Sharifi M., Rafiee S., Keyhani A., Jafari A., Mobli, H., Rajabipour A., Akram, A., 2007. Some Physical Properties of Orange (var. Tompson). Int. Agrophysics 21:391-397.
  • Sitkei, G. 1986. Mechanics of Agricultural Materials. Department of Woodworking Machines, University of Foresty and Wood Science Sopron Hungary, 487p.
  • Trooien, T.P., Heermann, D.F. 1992. Measurement and Simulation of Potato Leaf Area Using Image Processing I, II, III. Transactions of the ASAE, 35(5):1709– 1722.
  • Unal, H., Sincik M., Izli, N. 2009. Comparison of Some Engineering Properties of Rapeseed Cultivars. Industrial Crops and Products, 30(1):131–136.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Önder Kabaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 27 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kabaş, Ö. (2010). Bazı turunçgil meyvelerinin fiziksel özelliklerinin belirlenmesi. Derim, 27(1), 33-42.
AMA Kabaş Ö. Bazı turunçgil meyvelerinin fiziksel özelliklerinin belirlenmesi. DERİM. Mart 2010;27(1):33-42.
Chicago Kabaş, Önder. “Bazı turunçgil Meyvelerinin Fiziksel özelliklerinin Belirlenmesi”. Derim 27, sy. 1 (Mart 2010): 33-42.
EndNote Kabaş Ö (01 Mart 2010) Bazı turunçgil meyvelerinin fiziksel özelliklerinin belirlenmesi. Derim 27 1 33–42.
IEEE Ö. Kabaş, “Bazı turunçgil meyvelerinin fiziksel özelliklerinin belirlenmesi”, DERİM, c. 27, sy. 1, ss. 33–42, 2010.
ISNAD Kabaş, Önder. “Bazı turunçgil Meyvelerinin Fiziksel özelliklerinin Belirlenmesi”. Derim 27/1 (Mart 2010), 33-42.
JAMA Kabaş Ö. Bazı turunçgil meyvelerinin fiziksel özelliklerinin belirlenmesi. DERİM. 2010;27:33–42.
MLA Kabaş, Önder. “Bazı turunçgil Meyvelerinin Fiziksel özelliklerinin Belirlenmesi”. Derim, c. 27, sy. 1, 2010, ss. 33-42.
Vancouver Kabaş Ö. Bazı turunçgil meyvelerinin fiziksel özelliklerinin belirlenmesi. DERİM. 2010;27(1):33-42.

DERİM in

 

CAB INTERNATIONAL                                                                                                   CABI International ile ilgili görsel sonucu

FAO AGRIS                                                                                                                                   FAO AGRIS ile ilgili görsel sonucu

INDEX COPERNICUS                                                                                                       INDEX COPERNICUS ile ilgili görsel sonucu

OpenAIRE                                                                                                                                      OpenAIRE ile ilgili görsel sonucu

GOOGLE SCHOLAR                                                                                                           GOOGLE SCHOLAR ile ilgili görsel sonucu


FSTA                                                                                       16423

DRJI                                                                                      16424

                                                    

ISSN : 1300-3496

e-ISSN : 2149-2182

Creative Commons Lisansı
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

------------------------------------------------------------------

DERİM

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya

derim@derim.com.tr

www.derim.com.tr