BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of different EC levels on the yield and quality of Camarosa strawberry

Yıl 2010, Cilt: 27 Sayı: 2, 22 - 33, 01.06.2010

Öz

Potted type of Camarosa strawberries were used as plant material in this research. The effects of different EC levels on the yield and quality of strawberries grown on peat and cocopeat medium were evaluated. Therefore, strawberry seedling were exposed to plant nutrition applications having 1.4 mS cm-1, 1.6 mS cm-1, 1.8 mS cm-1 and 2.0 mS cm-1 EC levels during vegetative growth those of which EC levels were applied to peat and cocopeat medium separately. As a result, stem diameter showed an increase in relation to increased EC levels whereas leaf number resulted in a decrease. Moreover, the highest and the earliest yield were taken from the plants exposed to 1.8 mS cm-1 and 2.0 mS cm-1 EC levels. Earliness and the highest yield did not show any significant response between the growing medium. The color of fruit exocarp, L, a, b, C and h value were effected insignificantly by the different EC levels as well as different growing medium, but dept of exocarp color increased by the elevated EC levels. Further, fruit flesh hardness, calics removal resistance and total soluble solid showed an parallel increase in elevated EC levels. The most suitable EC levels was found to be 1.8 mS cm-1 in cocopeat medium in terms of plant growth and development.

Kaynakça

  • Anagnostou, K., Vasilakakis, M.D. 1995. Effect of Substrate and Cultivar on Earliness, Plant Productivity, and Fruit Quality of Strawberry. International Symposium on Quality of Fruit and Vegetables: Influence of Per and PostHarvest Factors and Technology. Acta Horticulturae, 379: 267-274.
  • Awang, Y.B., Atherton, J.G., Taylor, A.J. 1993. Salinity Effects on Strawberry Plants Grown in Rockwool. 2. Fruit Quality. Journal of Horticultural Science, 68(5):791–795.
  • Awang, Y.B., Atherton, J.G. 1994. Salinity and Shading Effects on Leaf Water Relation Sand Ionic Composition of Strawberry Plants Grown on Rockwool. Journal of Horticultural Science, 69(2):377–383.
  • Awang, Y.B., Atherton, J.G. 1995. Effect of Plant Size and Salinity on the Growth and Fruiting of Glasshouse Strawberry. Journal of Horticultural Science, 70(2):257– 262.
  • Battistel, P. 2005. Örtüaltı Bitki Yetiştiriciliği ve Topraksız Kültür. 05–09 Aralık 2005. Örtüaltı Sebze ve Kesme Çiçek Yetiştiriciliğinde Metil Bromür Kullanımının Sonlandırılması. Proje No: MP/TUR/03/108, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya.
  • Cantliffe, D.J., Castellanos, J.Z., Paranjpe, A.V. 2008. Yield and Quality of Greenhouse Grown Strawberries as Affected by Nitrogen Level in Coco Coir and Pine Bark Media. Proc.Fla.State Hort Soc., 120:157-161.
  • Çolak, A., 2000. Bazı Çilek Çeşitlerinde Farklı Ortamların Verim ve Kaliteye Etkisi. KSÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Bölümü, Kahramanmaraş, Yüksek Lisans Tezi, 74 s.
  • Eltez, R.Z., Tüzel, Y. 2007. Merdiven Tipi Sistemde Farklı Topraksız Tarım Tekniklerinin Sera Çilek Yetiştiriciliğinde Verim ve Kaliteye Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 44(1):15-27.
  • Hotchmuth , R., Lei Lani, L., Crocker, T., Dinkins, D., Hotchmuth, G. 1998. Evaluation of Two Soilless Growing Media and Three Fertilizer Programs in Outdoor Bag Culture For Strawberry in North Florida. Proc. Flo. State Hort. Soc., 111:341– 344.
  • Kaşka, N., Yazgan, A., Pekmezci, M., Yalçın, O., Konarlı, O. 1979. Çileklerde Değişik Yaz ve Kış Dikimlerinin Turfanda Çilek Üretimi ve Verim Üzerine Etkileri. TÜBİTAK Yayınları No. 417, Ankara.
  • Lieten, P. 2008. Substrates as an Alternative to MeBr For Strawberry Fruit Production in Northern Europa. http://www.europa.eu.int/comm/environment/ozone/ conference/lisboa/strawberry/9.pdf Erişim Tarihi: 09.10.2008.
  • Özdemir E., Kaşka, N. 1996. Akdeniz Kıyı Kesiminde Kontrollü Cam Sera ve Yüksek Tünelde Bazı Önemli Çilek Çeşitlerinin Torba Kültürüyle Yetiştirilmesi Üzerinde Bir Araştırma. Derim, 13(4):155-166.
  • Raynal, L.C., Carmentos, V. 1992. The Nutrition on Perpetual Fruiting Strawberry Plants. Infos Paris, 78(2):31-36.
  • Takeda, F. 1999a. Strawberry Production in Soilless Culture Systems. Acta Horticulture. 481:289-295.
  • Takeda, F. 1999b. Out-Of-Season Greenhouse Strawberry Production in Soilless Substrate. Adv. Strawberry Res., 18:4-15.
  • Wang, H., Cao, G., Prior, R. L. 1998. Total Antioxidant Capacity of Fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 44: 701-705.

Camarosa çilek çeşidinde değişik EC düzeylerinin verim ve kalite üzerine etkileri

Yıl 2010, Cilt: 27 Sayı: 2, 22 - 33, 01.06.2010

Öz

Bu araştırmada deneme materyali olarak ‘Camarosa’ çilek çeşidi, fide tipi olarak tüplü fide kullanılmıştır. Araştırmada, torf ve kokopit ortamında yetiştirilen çileklerde, değişik EC düzeylerinin verim ve kalite üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, fideler vegetasyon süresi boyunca 1.4 mS cm-1, 1.6 mS cm-1, 1.8 mS cm-1 ve 2.0 mS cm-1 EC düzeylerinde bitki besleme uygulamalarına tabi tutulmuştur. Bu uygulamalar, torf ve kokopit ortamında yetiştirilen bitkilerde ayrı ayrı yapılmıştır. Araştırma sonucunda, EC düzeylerinin artışına paralel olarak gövde çapı değerleri düzeylerinin meken, yaprak sayısı değerleri azalmıştır. Ayrıca en yüksek erkenci ve toplam verim değerleri, 1.8 mS cm-1 ve 2.0 mS cm-1 EC düzeylerinde yetiştirilen bitkilerde saptanmıştır. Yetiştirme ortamları bakımından ise erkenci ve toplam verim bakımından bir farklılık belirlenmemiştir. Meyve dış rengi L, a, b, C ve h değerleri bakımından gerek EC düzeylerinde ve gerekse yetiştirme ortamları arasında istatistiksel bir farklılık belirlenmezken, EC düzeylerinin artışına bağlı olarak meyve renginin koyulaştığı gözlenmiştir. Ayrıca meyve eti sertliği ile kaliksin kopma direnci ve suda çözünebilir kuru madde miktarı da rakamsal olarak EC düzeylerinin artışına paralel olarak artış göstermiştir. Araştırma bulgularımız ışığında, bitki büyüme ve gelişmesi ile verim bakımından en iyi sonuç 1.8 mS cm-1 EC düzeyi ile kokopit ortamında gerçekleşmiştir.

Kaynakça

  • Anagnostou, K., Vasilakakis, M.D. 1995. Effect of Substrate and Cultivar on Earliness, Plant Productivity, and Fruit Quality of Strawberry. International Symposium on Quality of Fruit and Vegetables: Influence of Per and PostHarvest Factors and Technology. Acta Horticulturae, 379: 267-274.
  • Awang, Y.B., Atherton, J.G., Taylor, A.J. 1993. Salinity Effects on Strawberry Plants Grown in Rockwool. 2. Fruit Quality. Journal of Horticultural Science, 68(5):791–795.
  • Awang, Y.B., Atherton, J.G. 1994. Salinity and Shading Effects on Leaf Water Relation Sand Ionic Composition of Strawberry Plants Grown on Rockwool. Journal of Horticultural Science, 69(2):377–383.
  • Awang, Y.B., Atherton, J.G. 1995. Effect of Plant Size and Salinity on the Growth and Fruiting of Glasshouse Strawberry. Journal of Horticultural Science, 70(2):257– 262.
  • Battistel, P. 2005. Örtüaltı Bitki Yetiştiriciliği ve Topraksız Kültür. 05–09 Aralık 2005. Örtüaltı Sebze ve Kesme Çiçek Yetiştiriciliğinde Metil Bromür Kullanımının Sonlandırılması. Proje No: MP/TUR/03/108, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya.
  • Cantliffe, D.J., Castellanos, J.Z., Paranjpe, A.V. 2008. Yield and Quality of Greenhouse Grown Strawberries as Affected by Nitrogen Level in Coco Coir and Pine Bark Media. Proc.Fla.State Hort Soc., 120:157-161.
  • Çolak, A., 2000. Bazı Çilek Çeşitlerinde Farklı Ortamların Verim ve Kaliteye Etkisi. KSÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Bölümü, Kahramanmaraş, Yüksek Lisans Tezi, 74 s.
  • Eltez, R.Z., Tüzel, Y. 2007. Merdiven Tipi Sistemde Farklı Topraksız Tarım Tekniklerinin Sera Çilek Yetiştiriciliğinde Verim ve Kaliteye Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 44(1):15-27.
  • Hotchmuth , R., Lei Lani, L., Crocker, T., Dinkins, D., Hotchmuth, G. 1998. Evaluation of Two Soilless Growing Media and Three Fertilizer Programs in Outdoor Bag Culture For Strawberry in North Florida. Proc. Flo. State Hort. Soc., 111:341– 344.
  • Kaşka, N., Yazgan, A., Pekmezci, M., Yalçın, O., Konarlı, O. 1979. Çileklerde Değişik Yaz ve Kış Dikimlerinin Turfanda Çilek Üretimi ve Verim Üzerine Etkileri. TÜBİTAK Yayınları No. 417, Ankara.
  • Lieten, P. 2008. Substrates as an Alternative to MeBr For Strawberry Fruit Production in Northern Europa. http://www.europa.eu.int/comm/environment/ozone/ conference/lisboa/strawberry/9.pdf Erişim Tarihi: 09.10.2008.
  • Özdemir E., Kaşka, N. 1996. Akdeniz Kıyı Kesiminde Kontrollü Cam Sera ve Yüksek Tünelde Bazı Önemli Çilek Çeşitlerinin Torba Kültürüyle Yetiştirilmesi Üzerinde Bir Araştırma. Derim, 13(4):155-166.
  • Raynal, L.C., Carmentos, V. 1992. The Nutrition on Perpetual Fruiting Strawberry Plants. Infos Paris, 78(2):31-36.
  • Takeda, F. 1999a. Strawberry Production in Soilless Culture Systems. Acta Horticulture. 481:289-295.
  • Takeda, F. 1999b. Out-Of-Season Greenhouse Strawberry Production in Soilless Substrate. Adv. Strawberry Res., 18:4-15.
  • Wang, H., Cao, G., Prior, R. L. 1998. Total Antioxidant Capacity of Fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 44: 701-705.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nafiye Adak

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 27 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Adak, N. (2010). Camarosa çilek çeşidinde değişik EC düzeylerinin verim ve kalite üzerine etkileri. Derim, 27(2), 22-33.
AMA Adak N. Camarosa çilek çeşidinde değişik EC düzeylerinin verim ve kalite üzerine etkileri. DERİM. Haziran 2010;27(2):22-33.
Chicago Adak, Nafiye. “Camarosa çilek çeşidinde değişik EC düzeylerinin Verim Ve Kalite üzerine Etkileri”. Derim 27, sy. 2 (Haziran 2010): 22-33.
EndNote Adak N (01 Haziran 2010) Camarosa çilek çeşidinde değişik EC düzeylerinin verim ve kalite üzerine etkileri. Derim 27 2 22–33.
IEEE N. Adak, “Camarosa çilek çeşidinde değişik EC düzeylerinin verim ve kalite üzerine etkileri”, DERİM, c. 27, sy. 2, ss. 22–33, 2010.
ISNAD Adak, Nafiye. “Camarosa çilek çeşidinde değişik EC düzeylerinin Verim Ve Kalite üzerine Etkileri”. Derim 27/2 (Haziran 2010), 22-33.
JAMA Adak N. Camarosa çilek çeşidinde değişik EC düzeylerinin verim ve kalite üzerine etkileri. DERİM. 2010;27:22–33.
MLA Adak, Nafiye. “Camarosa çilek çeşidinde değişik EC düzeylerinin Verim Ve Kalite üzerine Etkileri”. Derim, c. 27, sy. 2, 2010, ss. 22-33.
Vancouver Adak N. Camarosa çilek çeşidinde değişik EC düzeylerinin verim ve kalite üzerine etkileri. DERİM. 2010;27(2):22-33.

DERİM in

 

CAB INTERNATIONAL                                                                                                   CABI International ile ilgili görsel sonucu

FAO AGRIS                                                                                                                                   FAO AGRIS ile ilgili görsel sonucu

INDEX COPERNICUS                                                                                                       INDEX COPERNICUS ile ilgili görsel sonucu

OpenAIRE                                                                                                                                      OpenAIRE ile ilgili görsel sonucu

GOOGLE SCHOLAR                                                                                                           GOOGLE SCHOLAR ile ilgili görsel sonucu


FSTA                                                                                       16423

DRJI                                                                                      16424

                                                    

ISSN : 1300-3496

e-ISSN : 2149-2182

Creative Commons Lisansı
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

------------------------------------------------------------------

DERİM

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya

derim@derim.com.tr

www.derim.com.tr