This study was conducted to compare the effects of the applıcatıons of gypsum on the yıeld and qualıty characterıstıcs of peanut as a main crop. The experiment was done in randomized complete block design(RCBD) with three replications in the Batı Akdeniz Agricultural Research Institution, Aksu, Antalya in 2008-2010. Gypsum doses of 0, 15, 30, 45 and 60 kg da-1 as resources of Ca and S were tested on NC-7 peanut variety. Gypsum applications of 15 to 45 kg da-1 increased pod yield and the number of pod per plant increasingly, but the values of the dose of 60 kg da-1 fell below the dose of control (0 kg da-1). According to the control dose, 100 seed weight values were increased with gypsum applications, but did not change on a regular basis. Compared to the control dose, higher values of harvest index were found in 15, 30 and 45 kg da-1 doses of gypsum while 60 kg da-1 dose values were lower. Shelling percentage was affected negatively by gypsum applications. While oil content increase became at application doses over control dose, 15 kg da-1 dose caused protein content to increase significantly.
Bu çalışma 2008, 2009 ve 2010 yıllarında tarla denemesi şeklinde, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün (Aksu/Antalya) Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlalarında yürütülmüştür. NC-7 yerfıstığı çeşidinde kalsiyum ve kükürt kaynağı olarak jips ’in (CaSO4.2H2O) 0, 15, 30, 45 ve 60 kg da-1 dozları denenmiştir. Ana ürün koşullarında yürütülen tarla denemeleri tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Jips uygulamaları yerfıstığında meyve verimini ve bitki başına meyve sayısını 45 kg da-1 dozuna kadar arttırmış, 60 kg da-1 dozunda ise değerler kontrol dozundan da (0 kg da-1) geriye düşmüştür. Kontrole göre jips uygulamalarıyla birlikte 100 tohum ağırlığı değerleri artmış, ancak uygulanan dozlara göre düzenli bir değişim olmamıştır. Kontrole göre 15, 30 ve 45 kg da-1 jips dozlarındaki hasat indeksi değerleri daha yüksek, 60 kg da-1 dozundaki değerler ise daha düşük bulunmuştur. Kontrole göre % iç oranında olumsuz yönde bir değişim olmuştur. Kontrol dozuna göre jips uygulamalarında yağ içeriğinde artış meydana gelirken, jips dozları arasındaki fark önemli bulunmamıştır. 15 kg da-1 jips uygulaması % protein içeriğinin önemli artışına neden olmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 28 Sayı: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr