Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (FOL) is common in tomato production areas where intensive production causes huge losses. Other plant species as well as biological and chemical control is insufficient to fight with the disease. The most effective solution to this problem is the use of resistant varieties. Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici resistance has been transferred to most of the commercial varieties via classical and molecular marker-assisted selection (MAS). The use of molecular markers in the development of new varieties resistant to this disease, but not allelic race-specific resistance genes allows pyramiding to these genes at one cultivar. Markers which linked to resistance genes for FOL races (0, 1, 2) were improved and routinely used in tomato breeding programs. In this study, 450 pure tomato lines from the gene pool of tomato to the fore in terms of yield and some quality characteristics in Alata Horticultural Research Station Directorate were screened for Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (FOL) resistance via developed SCAR and CAPS markers linked to I-1 and I-2. The 88 tomato lines had I-1 gene and 74 of tomato lines yielded band of homozygote resistance allele for I-2. Obtained results in this study show that developed molecular markers for Fusarium oxysporum f. sp. resistance can use easily for the developing of new cultivars.
Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (FOL) domates üretiminin yoğun olarak yapıldığı alanlarda yaygın olup üretim alanlarında büyük kayıplara sebep olmaktadır. Diğer bitki türlerinde olduğu gibi söz konusu hastalıkla savaşma konusunda biyolojik ve kimyasal mücadele yetersiz kalmaktadır. Bu sorunun en etkin çözümü dayanıklı çeşit kullanımıdır. Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici’ye dayanıklılık, klasik ve moleküler markör yardımlı seleksiyon (MAS) ile birçok ticari çeşitlere aktarılmış durumdadır. Fakat bu hastalığa dayanıklı yeni çeşitlerin geliştirilmesinde moleküler markörlerin kullanımı allelik olmayan ırk-spesifik dayanıklılık genlerinin bir hat üzerinde piramitlenmesine imkan vermektedir. Domateste FOL ırklarına (0, 1, 2) dayanıklılık sağlayan genlere bağlı markörler geliştirilmiş ve rutin ıslah programlarında kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü domates gen havuzunda yer alan verim ve bazı kalite özellikleri bakımından ön plana çıkan 450 adet domates hattında I-1 ve I-2 genlerine bağlı olarak geliştirilen SCAR ve CAPS markörleri ile tarama yapılmıştır. Domates hatlarının 88 adeti I-1 geni, 74 adeti I-2 geni dayanıklılık alleline ait bandı üretmiştir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici etmenine karşı dayanıklılık için geliştirilmiş moleküler markörlerin söz konusu populasyonlarda çeşit geliştirmede rahatlıkla kullanılabileceğini göstermektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 30 Sayı: 1 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr