Çalışmada, Serik (Antalya) yöresinde
yenidünya, akdiken ve ayva çöğür anaçları üzerine aşılı ‘Akko XIII’ yenidünya
çeşidinde, anaçların meyve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Kullanılan anaçların etkilerini belirlemek için meyve kabuk
rengi, meyve sertliği, meyve ağırlığı, meyve/çekirdek oranı, olgunluk indeksi,
suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik, etilen üretimi
ve solunum hızı ölçümleri ile duyusal analiz yapılmıştır. Tesadüf parselleri
deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülen araştırmadan elde edilen
verilere göre; akdiken anacının meyve ağırlığı ve sertliğini azaltıcı, meyve
çekirdek oranını artırıcı etkisi olduğu belirlenmiştir. Ayva ve yenidünya
anaçlarının bu özellikler üzerinde etkileri akdiken anacına göre daha iyi ve
birbirlerine benzer bulunmuştur. Suda çözünebilir kuru madde miktarı yenidünya
çöğür anacı üzerinde yetişen meyvelerde daha yüksek olurken, titre edilebilir
asit ve olgunluk indeksi akdiken anacı üzerinde yetişen meyvelerde diğerlerine
göre daha düşük olmuştur. Yenidünya anacı üzerinde yetiştirilen meyvelerde
kabuk renginin, akdiken ve ayva anaçları üzerindekilere kıyasla daha canlı
olduğu (yüksek C* değeri) ve sarı ile kırmızı renk tonlarını daha yüksek oranda
(yüksek a* ve b* değeri) içerdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, ayva ve
yenidünya anaçları üzerinde yetişen meyvelerin akdiken üzerinde yetişen
meyvelere göre daha kaliteli ve aromalı olduğu belirlenmiştir.
Süleyman Demirel Üniversitesi
1130 D- 05
Bu çalışma Süleyman Demirel Üniversitesi (BAP-Project No: 1130 D- 05) tarafından desteklenmiş ve Batı Aldeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü laboratuvarlarında yürütülmüştür.
In this study, fruit quality of “Akko XIII” loquat cultivar grafted on
quince, hawthorn and loquat rootstock seedlings were investigated in
Serik-Kayaburnu (Antalya). Fruit weight, fruit firmness, fruit skin color,
fruit/seed ratio, soluble solid content, titratable acidity, maturity index,
ethylene production, respiration rate and sensory analysis were evaluated to
determine the effect of rootstocks on fruit quality. Experiments were conducted
in completely randomized design (CRD) with three replications. According to the
results, hawthorn rootstock reduced fruit weight and firmness, but increased
fruit/seed ratio. The effects of quince and loquat rootstocks on these
properties were better and similar to each other. The amount of total soluble
solid content is higher in fruits grown on loquat rootstock, the titratable
acid and the maturity index were lower in fruit grown on the hawthorn
rootstock. The skin color of fruit grown on quince rootstock was more vivid
(high C* value), yellow and reddish (high a* and b* values) than fruit grown on
the hawthorn and loquat rootstock. As a result, fruit grown on quince and
loquat rootstocks had better appearance and flavor than those of hawthorn
rootstock.
1130 D- 05
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 1130 D- 05 |
Yayımlanma Tarihi | 10 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 36 Sayı: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr