Araştırma Makalesi

TEMEL BİLİMLER ALANINDA YAZILMIŞ TÜRKÇE ARAŞTIRMA YAZILARINDA BİLGİSELLİK VE KAÇINMA

Cilt: 8 Sayı: 1 23 Nisan 2021
PDF İndir
TR EN

TEMEL BİLİMLER ALANINDA YAZILMIŞ TÜRKÇE ARAŞTIRMA YAZILARINDA BİLGİSELLİK VE KAÇINMA

Öz

Son dönemde bilimsel metinler üzerine yapılan tanıtsallık ve üstsöylem araştırmaları bu metin türünün salt gerçekliği yansıttığı görüşünden uzaklaşarak bir ikna metni olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Buna göre, bilimsel metin yazarları metin boyunca okuyucularını araştırmalarının özgünlüğü, kullandıkları yöntem ya da verilerin uygunluğu gibi konularda ikna etmeye çalışmakta ve bu edimi gerçekleştirilebilmek amacıyla birçok farklı strateji kullanmaktadırlar. Yazar dilbilgisel ya da sözcüksel kullanımlarla metninde sunduğu önermenin kesinlik/güvenilirliğini kodlamakta ve bu kesinlik/güvenilirlik önerme kipliği altında bilgisellik ve tanıtsallık karşıtlığı arasında değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı Temel Bilimler alanında (Biyoloji, Fizik, Kimya ve Matematik) yazılmış Türkçe bilimsel metinlerde bilgiselliğin nasıl kodlandığını betimlemektir. Bu amaçla çalışmada Temel Bilimler alanında yazılmış 36 bilimsel metinden oluşan bir veri tabanı kullanılmıştır. Bu veri tabanında Hyland (2005b)’ın üstsöylem modelinde kişilerarası üstsöylem çerçevesinde kaçınma işlevine karşılık gelen –Abil+-Ir ile sunulan bilgisel kullanımlar ve bu kullanımların metiniçi bölümlerdeki dağılımları betimlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aikhenvald, A. Y. (2004). Evidentiality. Oxford & New York: Oxford University Press.
  2. Corcu-Gül, D. (2010). Tanıtsallığın Durum Anlambilimsel Sunumu: Türkçede Tanıt Türleri. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Ankara, 2010.
  3. Crismore, A. (1983). Metadiscourse: What is it and How is it used in School and Non-school Social Science Texts. Illinois: University of Illinois.
  4. Dendale, P. ve Tasmowski, L. (2001). “Introduction: Evidentiality and related notions.” Journal of Pragmatics. 33: 339-348.
  5. Hyland, K. (1996). “Writing Without Conviction? Hedging in Science Research Articles”. Applied Linguistics. Cilt 17, sayı 4. Oxford University Press. s: 433-453.
  6. Hyland, K. (1998). Persuasion and context: The pragmatics of academic metadiscourse. Journal of pragmatics, 30(4), 437-455.
  7. Hyland, K., & Tse, P. (2004). Metadiscourse in academic writing: A reappraisal. Applied linguistics, 25(2), 156-177.
  8. Hyland, K. (2005a). Stance and engagement: A model of interaction in academic discourse. Discourse studies, 7(2), 173-192.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

23 Nisan 2021

Gönderilme Tarihi

4 Eylül 2020

Kabul Tarihi

19 Ekim 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Oflaz Köleci, E., & Uzun, G. (2021). TEMEL BİLİMLER ALANINDA YAZILMIŞ TÜRKÇE ARAŞTIRMA YAZILARINDA BİLGİSELLİK VE KAÇINMA. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 8(1), 1-15. https://izlik.org/JA99YW82WA
AMA
1.Oflaz Köleci E, Uzun G. TEMEL BİLİMLER ALANINDA YAZILMIŞ TÜRKÇE ARAŞTIRMA YAZILARINDA BİLGİSELLİK VE KAÇINMA. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 2021;8(1):1-15. https://izlik.org/JA99YW82WA
Chicago
Oflaz Köleci, Emine, ve Gülsün Uzun. 2021. “TEMEL BİLİMLER ALANINDA YAZILMIŞ TÜRKÇE ARAŞTIRMA YAZILARINDA BİLGİSELLİK VE KAÇINMA”. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 8 (1): 1-15. https://izlik.org/JA99YW82WA.
EndNote
Oflaz Köleci E, Uzun G (01 Nisan 2021) TEMEL BİLİMLER ALANINDA YAZILMIŞ TÜRKÇE ARAŞTIRMA YAZILARINDA BİLGİSELLİK VE KAÇINMA. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 8 1 1–15.
IEEE
[1]E. Oflaz Köleci ve G. Uzun, “TEMEL BİLİMLER ALANINDA YAZILMIŞ TÜRKÇE ARAŞTIRMA YAZILARINDA BİLGİSELLİK VE KAÇINMA”, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, c. 8, sy 1, ss. 1–15, Nis. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99YW82WA
ISNAD
Oflaz Köleci, Emine - Uzun, Gülsün. “TEMEL BİLİMLER ALANINDA YAZILMIŞ TÜRKÇE ARAŞTIRMA YAZILARINDA BİLGİSELLİK VE KAÇINMA”. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 8/1 (01 Nisan 2021): 1-15. https://izlik.org/JA99YW82WA.
JAMA
1.Oflaz Köleci E, Uzun G. TEMEL BİLİMLER ALANINDA YAZILMIŞ TÜRKÇE ARAŞTIRMA YAZILARINDA BİLGİSELLİK VE KAÇINMA. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 2021;8:1–15.
MLA
Oflaz Köleci, Emine, ve Gülsün Uzun. “TEMEL BİLİMLER ALANINDA YAZILMIŞ TÜRKÇE ARAŞTIRMA YAZILARINDA BİLGİSELLİK VE KAÇINMA”. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, c. 8, sy 1, Nisan 2021, ss. 1-15, https://izlik.org/JA99YW82WA.
Vancouver
1.Emine Oflaz Köleci, Gülsün Uzun. TEMEL BİLİMLER ALANINDA YAZILMIŞ TÜRKÇE ARAŞTIRMA YAZILARINDA BİLGİSELLİK VE KAÇINMA. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2021;8(1):1-15. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99YW82WA