TÜRKİYE’DE BİRİNCİL ENERJİ KULLANIMI, ÜRETİMİ VE GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILA (GSYİH) ARASINDAKİ İLİŞKİ

Cilt: 27 Sayı: 2 25 Aralık 2012
  • Özge Korkmaz
  • Abdülkadir Develi
PDF İndir
TR EN

TÜRKİYE’DE BİRİNCİL ENERJİ KULLANIMI, ÜRETİMİ VE GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILA (GSYİH) ARASINDAKİ İLİŞKİ

Öz

Ülkelerin sürdürülebilir bir ekonomik büyümeyi yakalayabilmeleri, öncelikle enerji kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılmasına bağlıdır. Ancak enerji kaynaklarının dünya üzerinde eşit bir dağılım göstermemesi, Türkiye gibi yetersiz enerji kaynaklarına sahip olan ülkelerin enerjiye olan bağımlılığını arttırmaktadır. Dolayısıyla dışardan sağlanan enerji kaynaklarının iktisadi büyüme içerisindeki payının değerlendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada enerji tüketimi, enerji üretimi ile GSYİH arasındaki nedensellik ilişkisi Türkiye’nin 1960-2009 dönemi yıllık verileri kullanılarak incelenmektedir. Nedensellik sınamasında Johansen Eşbütünleşme Testi ve Vektör Hata Düzeltme Mekanizması (VECM) kullanılmıştır. Ampirik sonuçlar ele alınan dönem için değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişkinin olduğunu ve hata düzeltme mekanizmasına dayalı Granger nedensellik testi ise enerji tüketimi ile GSYİH arasında çift yönlü nedensellik bulunduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acar Ç., M. Çiğdem, S. Bülbül, M. Parlaktuna , F. Gümrah (2007), “Petrol ve Doğalgaz”, Ankara, ODTÜ Yayıncılık.
  2. Alam M. Shahid; (2006), “Economic Growth With Energy”, http://www.economics.neu.edu/papers/documents/06-003.pdf , (31/07/2012).
  3. Altınay G.,E. Karagöl (2004), “Structural Break, Unit Root, And The Causality Between Energy Consumption and GDP in Turkey”, Energy Economics, 26, 985-994.
  4. Asafu-Adjaye J., (2000), “The Relationship Between Energy Consumption, Energy Prices And Economic Growth: Time Series Evidence From Assian Developing Countries”, Energy Economics, 22, 615-625.
  5. Aytaç D. (2010), “Enerji ve Ekonomik Büyüme İlişkisinin Çok Değişkenli VAR Yaklaşımı İle Tahmini”, Maliye Dergisi, 158, 482-495.
  6. Belloumi M., (2009), “Energy Consuption and GDP in Tunisia: Cointegration and causality analysis”, Energy Policy, 37:2745-2753.
  7. Bilginoğlu M. Ali; (1991), “Gelişmekte Olan Ülkelerde Enerji Sorunu ve Alternatif Enerji Politikaları”, Erciyes Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 9,122-147.
  8. Cheng S.B., Lai, W.T.,(1997), “An Investigation Of Co-integration And Causality Between Energy Consumption And Economic Activity In Taiwan, Province of Chine”, Energy Economics, 19, 435-444.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Özge Korkmaz Bu kişi benim

Abdülkadir Develi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

25 Aralık 2012

Gönderilme Tarihi

25 Temmuz 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 27 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Korkmaz, Ö., & Develi, A. (2012). TÜRKİYE’DE BİRİNCİL ENERJİ KULLANIMI, ÜRETİMİ VE GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILA (GSYİH) ARASINDAKİ İLİŞKİ. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 27(2), 1-25. https://izlik.org/JA68PU34TZ
AMA
1.Korkmaz Ö, Develi A. TÜRKİYE’DE BİRİNCİL ENERJİ KULLANIMI, ÜRETİMİ VE GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILA (GSYİH) ARASINDAKİ İLİŞKİ. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2012;27(2):1-25. https://izlik.org/JA68PU34TZ
Chicago
Korkmaz, Özge, ve Abdülkadir Develi. 2012. “TÜRKİYE’DE BİRİNCİL ENERJİ KULLANIMI, ÜRETİMİ VE GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILA (GSYİH) ARASINDAKİ İLİŞKİ”. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 27 (2): 1-25. https://izlik.org/JA68PU34TZ.
EndNote
Korkmaz Ö, Develi A (01 Aralık 2012) TÜRKİYE’DE BİRİNCİL ENERJİ KULLANIMI, ÜRETİMİ VE GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILA (GSYİH) ARASINDAKİ İLİŞKİ. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 27 2 1–25.
IEEE
[1]Ö. Korkmaz ve A. Develi, “TÜRKİYE’DE BİRİNCİL ENERJİ KULLANIMI, ÜRETİMİ VE GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILA (GSYİH) ARASINDAKİ İLİŞKİ”, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 27, sy 2, ss. 1–25, Ara. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68PU34TZ
ISNAD
Korkmaz, Özge - Develi, Abdülkadir. “TÜRKİYE’DE BİRİNCİL ENERJİ KULLANIMI, ÜRETİMİ VE GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILA (GSYİH) ARASINDAKİ İLİŞKİ”. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 27/2 (01 Aralık 2012): 1-25. https://izlik.org/JA68PU34TZ.
JAMA
1.Korkmaz Ö, Develi A. TÜRKİYE’DE BİRİNCİL ENERJİ KULLANIMI, ÜRETİMİ VE GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILA (GSYİH) ARASINDAKİ İLİŞKİ. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2012;27:1–25.
MLA
Korkmaz, Özge, ve Abdülkadir Develi. “TÜRKİYE’DE BİRİNCİL ENERJİ KULLANIMI, ÜRETİMİ VE GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILA (GSYİH) ARASINDAKİ İLİŞKİ”. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 27, sy 2, Aralık 2012, ss. 1-25, https://izlik.org/JA68PU34TZ.
Vancouver
1.Özge Korkmaz, Abdülkadir Develi. TÜRKİYE’DE BİRİNCİL ENERJİ KULLANIMI, ÜRETİMİ VE GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILA (GSYİH) ARASINDAKİ İLİŞKİ. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2012;27(2):1-25. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68PU34TZ