Adenotonsiller Hipertrofili Çocuklarda Operasyon Öncesi ve Sonrası Kardiyak ve Pulmoner Fonksiyonların Değerlendirilmesi

Cilt: 22 Sayı: 3 1 Aralık 2008
  • Halil Akarcan
  • H. Akarcan
  • Mustafa Kır
  • M. Kır
  • N. Ünal
  • Nurettin Ünal
  • Ş. Paytoncu
  • Şebnem Paytoncu
  • A. Güneri
  • Ataman Güneri
  • Gül Sağın Saylam
  • G. Sağın Salyam
PDF İndir
EN TR

Adenotonsiller Hipertrofili Çocuklarda Operasyon Öncesi ve Sonrası Kardiyak ve Pulmoner Fonksiyonların Değerlendirilmesi

Öz

Amaç: Üst solunum yolu obstrüksiyonu, çocuklarda çoğu geri dönüşümlü olan kardiyak ve pulmoner fonksiyon bozukluklarına yol açabilmektedir. Bu çalımada hipertrofik tonsil ve/ veya adenoid nedeniyle ameliyat kararı alınan, üst solunum yolu obstrüksiyonu olan çocukların kardiyak ve pulmoner fonksiyonlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Haziran 2000 - Nisan 2001 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boaz Hastalıkları AD tarafından izlenen, klinik olarak tonsil ve/veya adenoid hipertrofisi tanısı konulan, bu nedenle ameliyat edilen, 5 ile 12 yaşları arasındaki üst solunum yolu obstrüksiyonlu 25 hasta, kardiyak ve pulmoner fonksiyonlar açısından ameliyat öncesi ve ameliyattan 3 ay sonra değerlendirildi. Bulgular: Olguların yaş ortalaması 8,1 ± 2,0 yıl olup, 14’ü (%56) erkek, 11’i (%44) kız idi. Hiçbirinde ameliyat öncesinde klinik olarak kardiyopulmoner sisteme ait herhangi bir patoloji saptanmamıştır. Tüm olgularda elektrokardiyografi ve telekardiyografi bulguları normal olarak deerlendirilmiştir. Ekokardiyografi ile ameliyat öncesi sağ ventrikül preejeksiyon periyodu / sağ ventrikül ejeksiyon zamanına oranı, sağ ventrikül sistolik basıncı ve sağ ventrikül diyastolik boyutu değerleri, bir olgu hariç normal sınırlarda olup, ameliyat sonrasında bu değerlerde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma saptanmıştır (p=0,001). Ameliyat öncesi %88’inde solunum fonksiyon testlerinde hafif obstrüktif bozukluk bulgusu saptanan hastaların ameliyat sonrası bu değerleri normale dönmüştür. Sonuç: Üst solunum yolu obstrüksiyonu bulguları olan çocuklarda pulmoner fonksiyonlardaki obstrüktif bozulma, klinik bulgular henüz ortaya çıkmadan solunum fonksiyon testleri ile saptanabilir. Bu çalışmada klinik bulgu vermeyen ancak laboratuvar bulgularla gösterilebilen kardiyopulmoner fonksiyonlardaki değişikliklerin dikten kısa süre sonra normale döndüğü gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Kenna MA. Tonsils and Adenoids. In: Behrman RE, Kliegman RM, Jenson HB, (Eds). Nelson Texbook of Pediatrics. 16th edition. Philadelphia, WB Saunders, 2000; 1267-1268.
  2. Rosen CL, Haddad GG. Obstructive Sleep Apnea and Hypoventilation in Children. In: Behrman RE, Klieg- man RM, Jenson HB, (Eds). Nelson Texbook of Pedi- atrics. 16th edition. Philadelphia, WB Saunders, 2000; 1268-1271.
  3. Brown OE, Manning SC, Ridenour B. Cor pulmonale secondary to tonsillar and adenoidal hypertrophy: management considerations. Int J Pediatr Otorhino- laryngol 1988; 16: 131-139.
  4. Sie KC, Perkins JA, Clarke WR. Acute right heart fail- ure due to adenotonsillar hypertrophy. Int J Otorhi- nolaryngol 1997; 18; 53-58.
  5. Karanov J, Minic P, Subarevic V, Baljosevic I. Cor pulmonale caused by hypertrophic adenoid glands and tonsils: indications for tonsillectomy in a 2-year- old child. Srp Arh Celok Lek 2000; 128: 208-210.
  6. Ward SL, Marcus CL. Obstructive sleep apnea in in- fants and young children. J Clin Neurophysiol 1996; 13: 198-207.
  7. Krieger J, Sforza E, Apprill M, Lampert E, Weitzen- blum E, Ratomaharo J. Pulmonary hypertension, hy- poxemia, and hypercapnia in obstructive sleep apnea patients. Chest 1989; 96: 729-737.
  8. Kharb S, Yadav SP, Singh H, Singh GP. Effect of adenotonsillectomy on arterial blood gases and acid- base balance. Int J Otorhinolaryngol 1998 43: 213-215.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Halil Akarcan Bu kişi benim

H. Akarcan Bu kişi benim

Mustafa Kır Bu kişi benim

Nurettin Ünal Bu kişi benim

Ş. Paytoncu Bu kişi benim

Şebnem Paytoncu Bu kişi benim

A. Güneri Bu kişi benim

Ataman Güneri Bu kişi benim

Gül Sağın Saylam Bu kişi benim

G. Sağın Salyam Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2008

Gönderilme Tarihi

11 Ağustos 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2008 Cilt: 22 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Akarcan, H., Akarcan, H., Kır, M., Kır, M., Ünal, N., Ünal, N., Paytoncu, Ş., Paytoncu, Ş., Güneri, A., Güneri, A., Sağın Saylam, G., & Salyam, G. S. (2008). Adenotonsiller Hipertrofili Çocuklarda Operasyon Öncesi ve Sonrası Kardiyak ve Pulmoner Fonksiyonların Değerlendirilmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 22(3), 121-128. https://izlik.org/JA78MP53LT
AMA
1.Akarcan H, Akarcan H, Kır M, vd. Adenotonsiller Hipertrofili Çocuklarda Operasyon Öncesi ve Sonrası Kardiyak ve Pulmoner Fonksiyonların Değerlendirilmesi. DEU Tıp Derg. 2008;22(3):121-128. https://izlik.org/JA78MP53LT
Chicago
Akarcan, Halil, H. Akarcan, Mustafa Kır, vd. 2008. “Adenotonsiller Hipertrofili Çocuklarda Operasyon Öncesi ve Sonrası Kardiyak ve Pulmoner Fonksiyonların Değerlendirilmesi”. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 22 (3): 121-28. https://izlik.org/JA78MP53LT.
EndNote
Akarcan H, Akarcan H, Kır M, Kır M, Ünal N, Ünal N, Paytoncu Ş, Paytoncu Ş, Güneri A, Güneri A, Sağın Saylam G, Salyam GS (01 Aralık 2008) Adenotonsiller Hipertrofili Çocuklarda Operasyon Öncesi ve Sonrası Kardiyak ve Pulmoner Fonksiyonların Değerlendirilmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 22 3 121–128.
IEEE
[1]H. Akarcan vd., “Adenotonsiller Hipertrofili Çocuklarda Operasyon Öncesi ve Sonrası Kardiyak ve Pulmoner Fonksiyonların Değerlendirilmesi”, DEU Tıp Derg, c. 22, sy 3, ss. 121–128, Ara. 2008, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78MP53LT
ISNAD
Akarcan, Halil - Akarcan, H. - Kır, Mustafa - Kır, M. - Ünal, N. - Ünal, Nurettin - Paytoncu, Ş. v.dğr. “Adenotonsiller Hipertrofili Çocuklarda Operasyon Öncesi ve Sonrası Kardiyak ve Pulmoner Fonksiyonların Değerlendirilmesi”. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 22/3 (01 Aralık 2008): 121-128. https://izlik.org/JA78MP53LT.
JAMA
1.Akarcan H, Akarcan H, Kır M, Kır M, Ünal N, Ünal N, Paytoncu Ş, Paytoncu Ş, Güneri A, Güneri A, Sağın Saylam G, Salyam GS. Adenotonsiller Hipertrofili Çocuklarda Operasyon Öncesi ve Sonrası Kardiyak ve Pulmoner Fonksiyonların Değerlendirilmesi. DEU Tıp Derg. 2008;22:121–128.
MLA
Akarcan, Halil, vd. “Adenotonsiller Hipertrofili Çocuklarda Operasyon Öncesi ve Sonrası Kardiyak ve Pulmoner Fonksiyonların Değerlendirilmesi”. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 22, sy 3, Aralık 2008, ss. 121-8, https://izlik.org/JA78MP53LT.
Vancouver
1.Halil Akarcan, H. Akarcan, Mustafa Kır, M. Kır, N. Ünal, Nurettin Ünal, Ş. Paytoncu, Şebnem Paytoncu, A. Güneri, Ataman Güneri, Gül Sağın Saylam, G. Sağın Salyam. Adenotonsiller Hipertrofili Çocuklarda Operasyon Öncesi ve Sonrası Kardiyak ve Pulmoner Fonksiyonların Değerlendirilmesi. DEU Tıp Derg [Internet]. 01 Aralık 2008;22(3):121-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78MP53LT