Laparoskopik Nefrektomi ve Heminefrektomi

Cilt: 23 Sayı: 1 1 Nisan 2009
  • A. Tekin
  • O. Ateş
  • G. Hakgüder
  • F.m. Akgür
  • M. Olguner
PDF İndir
EN TR

Laparoskopik Nefrektomi ve Heminefrektomi

Öz

Amaç: Laparoskopik nefroüreterektomi (LNÜ) ve laparoskopik heminefrektomi (LHN) açık cerrahiye göre kısa hastanede kalış süresi, az ağrı kesici ihtiyacı ve iyi kozmetik sonuç sağlaması nedeni ile çocuk hastaların tedavisinde yaygınlaşmıştır. Bu amaçla transperitoneal laparoskopik ve retroperitoneal yöntemler tariflenmiştir. Transperitoneal laparoskopik yaklaşım; daha büyük çalışma boşluğu yaratılabilmesi, üst pole daha kolay ulaşabilme gibi avantajları nedeniyle çocuk hastalarda nefrektomi için daha yaygın kullanılmaktadır. Çocuklarda LNÜ ve LHN’nin yerini göstermek amaçlı geriye dönük çalışma planlandı. Gereç ve yöntem: Ekim 2006 - Mayıs 2009 tarihleri arasında 5 hastaya LNÜ, 3 hastaya LHN yapıldı. Çift toplayıcı sistemi olan ve LHN planlanan hastalara ameliyat odasında genel anestezi altında sistoskopi eşliğinde eksize edilecek üretere 3 F üreter kateteri yerleştirildi. Ameliyatlar 3 portla yapıldı. Sadece sağ LNÜ yapılan bir hastada karaciğer ekartasyonu için ek olarak epigastrik bölgeye 1 adet 6 mm metal port girildi. Bulgular: Yaş ortalaması 5,0 ± 2,5 yıl (1 – 8 yıl) idi. Ameliyat sırasında hiçbir hastada major komplikasyon gelişmedi. Hiçbir hastada açık ameliyata geçilmedi. Ortalama ameliyat süresi 100 ± 13 dakika (86 – 120 dakika) idi. Hastalar hastanede ortalama 2,0 ± 0,6 gün (1 – 3 gün) yattı. Hastaların tümünde postoperatif analjezi parasetamol ve sodyum diklofenak ile sağlandı. Hiçbir hastada narkotik analjezik ihtiyacı olmadı. Postoperatif hiçbir komplikasyon gelişmedi. Ameliyat sonrası hastalar postoperatif 1. hafta ve sonrasında ayda 1, toplam 6 ay süre ile takip edildi. Sonuç: LHN ve LNÜ açık yönteme alternatif olarak, kısa hastanede kalış süresi, az ostoperatif arı kesici ihtiyacı, iyi kozmetik sonuç avantajları ile uygun ve güvenli bir yöntemdir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Lobe TE. Pediatric laparoscopy. Georgetown, Texas, U.S.A. Landes Bioscience, 2003; 189-199.
  2. Hamilton BD, Gatti JM, Cartwright PC et al. Comparison of laparoscopic versus open nephrectomy in the pediatric population. J Urol 2000; 163: 937-939.
  3. Gundetti MS, Patel Y, Duffy PG et al. An initial expe- rience of 100 pediatric laparoscopic nephrectomies with transperitoneal laparoscopic or posterior prone retrope- ritoneoscopic approach. Pediatr Surg Int 2007; 23: 795- 799.
  4. Kim C, McKay K, Docimo S. Laparoscopic nephrectomy in children: systemic review of transperitoneal laparos- copic and retroperitoneal approaches. Urology 2009; 73: 280-284.
  5. Yao D, Poppas DP. A clinical series of laparoscopic nep- hrectomy, nephroureterectomy and heminephrectomy in the pediatric population. J Urol 2000; 163: 1531-1535.
  6. El-Ghoneimi A, Farhat W, Bolduc S et al. Retroperitoneal laparoscopic vs open partial nephroureterectomy in children. BJU Int 2003; 91: 532-535.
  7. Shanberg AM, Sanderson K, Rajpoot D et al. Lapa- roscopic retroperitoneal renal and adrenal surgery in children. BJU Int 2001; 87: 521-524.
  8. Horowitz M, Shah SM, Ferzli G et al. Laparoscopic partial upper pole nephrectomy in infants and children. BJU Int 2001; 87: 514-516.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

G. Hakgüder Bu kişi benim

F.m. Akgür Bu kişi benim

M. Olguner Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2009

Gönderilme Tarihi

11 Ağustos 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2009 Cilt: 23 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Tekin, A., Ateş, O., Hakgüder, G., Akgür, F., & Olguner, M. (2009). Laparoskopik Nefrektomi ve Heminefrektomi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 23(1), 13-17. https://izlik.org/JA57AW28HJ
AMA
1.Tekin A, Ateş O, Hakgüder G, Akgür F, Olguner M. Laparoskopik Nefrektomi ve Heminefrektomi. DEU Tıp Derg. 2009;23(1):13-17. https://izlik.org/JA57AW28HJ
Chicago
Tekin, A., O. Ateş, G. Hakgüder, F.m. Akgür, ve M. Olguner. 2009. “Laparoskopik Nefrektomi ve Heminefrektomi”. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 23 (1): 13-17. https://izlik.org/JA57AW28HJ.
EndNote
Tekin A, Ateş O, Hakgüder G, Akgür F, Olguner M (01 Nisan 2009) Laparoskopik Nefrektomi ve Heminefrektomi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 23 1 13–17.
IEEE
[1]A. Tekin, O. Ateş, G. Hakgüder, F. Akgür, ve M. Olguner, “Laparoskopik Nefrektomi ve Heminefrektomi”, DEU Tıp Derg, c. 23, sy 1, ss. 13–17, Nis. 2009, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57AW28HJ
ISNAD
Tekin, A. - Ateş, O. - Hakgüder, G. - Akgür, F.m. - Olguner, M. “Laparoskopik Nefrektomi ve Heminefrektomi”. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 23/1 (01 Nisan 2009): 13-17. https://izlik.org/JA57AW28HJ.
JAMA
1.Tekin A, Ateş O, Hakgüder G, Akgür F, Olguner M. Laparoskopik Nefrektomi ve Heminefrektomi. DEU Tıp Derg. 2009;23:13–17.
MLA
Tekin, A., vd. “Laparoskopik Nefrektomi ve Heminefrektomi”. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 23, sy 1, Nisan 2009, ss. 13-17, https://izlik.org/JA57AW28HJ.
Vancouver
1.A. Tekin, O. Ateş, G. Hakgüder, F.m. Akgür, M. Olguner. Laparoskopik Nefrektomi ve Heminefrektomi. DEU Tıp Derg [Internet]. 01 Nisan 2009;23(1):13-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57AW28HJ