Kültürel Bir Değer Olarak Ayasofya’nın 17. Yüzyıldan Bugüne Bir İzdüşümü: Nabi’nin Ayasofya Redifli Gazeli

Cilt: 20 Sayı: 20 1 Temmuz 2018
  • Nazire Erbay
PDF İndir
TR EN

Kültürel Bir Değer Olarak Ayasofya’nın 17. Yüzyıldan Bugüne Bir İzdüşümü: Nabi’nin Ayasofya Redifli Gazeli

Öz

Kutsal kavramı, bir değer olarak insanoğlunun ilk yaratılış hikâyesinden beri hep var olmuştur. Kutsal, gelenek ya da inanç vasıtasıyla nesilden nesile aktarılır. Kutsal olan şeylerin geleneğin inançla birleştiği durumlarda, belli değerler çerçevesinde yüzyıllardır manevi boyut kazandığı görülür. Mabetler, ilkel toplumlardan semavi dinlere kadar hemen hemen her kültürden insanın hayatında, amacına uygun olarak inşa edilen kutsal mekânlardır. Ayasofya da ilk inşa edildiği zamandan itibaren farklı kültürler tarafından kutsal bir mekân olarak kabul edilmiştir. Ayasofya, kutsal olanın sanatsalla bütünleştiği, İstanbul’un görünümüne de damgasını vuran en eski mabetlerdendir. Edebi eserlerde de sıklıkla yer alan Ayasofya hakkında Nabi’nin de bir gazeli vardır. Nabi gazelinde Ayasofya’yı Müslümanların toplandığı, arındığı manevi iklime sahip bir mekân olarak anlatır. Nabi Ayasofya redifli gazelinde Ayasofya’ya ait manevi havanın herkes tarafından anlaşılması için sanatlı anlatımdan uzak durmuştur. Nabi gazelindeki beyitleriyle yüzyıllar öncesinden bugüne Ayasofya’nın hep bir ‘değer’ olarak var olacağına adeta projeksiyon tutar.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKGÜNDÜZ, Ahmet; ÖZTÜRK, Said; BAŞ, Yaşar Baş 2006 , Kiliseden Müzeye Ayasofya Camii, İstanbul: Osmanlı Araştırmaları Vakfı Yay.
  2. Buhari, Muhammed b. İsmâîl, 1413/1992 , Sahîhu’l-Buhârî, Mevsûatü’s-Sitte, el-Kütübü’s-Sitte ve Şurûhuhâ, İstanbul: Dâru Sahnûn-Çağrı Yay.
  3. EYİCE, Semavi 1991 , “Ayasofya”, DİA, C.4, s. 206-210
  4. ________, 1986 , Ayasofya, İstanbul: Yapı Kredi Bankası Kültür ve Sanat Hiz- metleri Yay.
  5. GÜÇ, Ahmet 1998 , “Dinlerde Kutsal ve Kutsallık Anlayışı”, Dinler Tarihi Araştırmaları I, 337-353.
  6. ________, 1988 “Mabet”, DİA, C.27, s. 279.
  7. AKSOYAK, İ. Hakkı ve Mehmet Arslan 1994 Haz. , Haşmet Efendi: Haşmet Külliyatı, Sivas : Dilek Matbaası.
  8. İZUTSU, Toshihiko 1975 , Kur’an’da Allah ve İnsan, Çev. Süleyman Ateş, Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Nazire Erbay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Temmuz 2018

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 20 Sayı: 20

Kaynak Göster

APA
Erbay, N. (2018). Kültürel Bir Değer Olarak Ayasofya’nın 17. Yüzyıldan Bugüne Bir İzdüşümü: Nabi’nin Ayasofya Redifli Gazeli. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, 20(20), 131-144. https://izlik.org/JA59GX46DS
AMA
1.Erbay N. Kültürel Bir Değer Olarak Ayasofya’nın 17. Yüzyıldan Bugüne Bir İzdüşümü: Nabi’nin Ayasofya Redifli Gazeli. devdergisi. 2018;20(20):131-144. https://izlik.org/JA59GX46DS
Chicago
Erbay, Nazire. 2018. “Kültürel Bir Değer Olarak Ayasofya’nın 17. Yüzyıldan Bugüne Bir İzdüşümü: Nabi’nin Ayasofya Redifli Gazeli”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 20 (20): 131-44. https://izlik.org/JA59GX46DS.
EndNote
Erbay N (01 Temmuz 2018) Kültürel Bir Değer Olarak Ayasofya’nın 17. Yüzyıldan Bugüne Bir İzdüşümü: Nabi’nin Ayasofya Redifli Gazeli. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 20 20 131–144.
IEEE
[1]N. Erbay, “Kültürel Bir Değer Olarak Ayasofya’nın 17. Yüzyıldan Bugüne Bir İzdüşümü: Nabi’nin Ayasofya Redifli Gazeli”, devdergisi, c. 20, sy 20, ss. 131–144, Tem. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59GX46DS
ISNAD
Erbay, Nazire. “Kültürel Bir Değer Olarak Ayasofya’nın 17. Yüzyıldan Bugüne Bir İzdüşümü: Nabi’nin Ayasofya Redifli Gazeli”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 20/20 (01 Temmuz 2018): 131-144. https://izlik.org/JA59GX46DS.
JAMA
1.Erbay N. Kültürel Bir Değer Olarak Ayasofya’nın 17. Yüzyıldan Bugüne Bir İzdüşümü: Nabi’nin Ayasofya Redifli Gazeli. devdergisi. 2018;20:131–144.
MLA
Erbay, Nazire. “Kültürel Bir Değer Olarak Ayasofya’nın 17. Yüzyıldan Bugüne Bir İzdüşümü: Nabi’nin Ayasofya Redifli Gazeli”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, c. 20, sy 20, Temmuz 2018, ss. 131-44, https://izlik.org/JA59GX46DS.
Vancouver
1.Nazire Erbay. Kültürel Bir Değer Olarak Ayasofya’nın 17. Yüzyıldan Bugüne Bir İzdüşümü: Nabi’nin Ayasofya Redifli Gazeli. devdergisi [Internet]. 01 Temmuz 2018;20(20):131-44. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59GX46DS

Makale gönderme ve takip:

Makalelerinizin gönderimini dergimizin dergipark web ana sayfasından "Makale Gönder" seçeneği ile yapabilirsiniz. Daha sonraki süreci ise “Dergipark Sistemi”nden takip edebilirsiniz. Herhangi bir sorun yaşamanız halinde lütfen aşağıdaki adreslere bilgi veriniz.

Nihat Öztoprak (Başeditör): noztoprak@fsm.edu.tr

Bünyamin Ayçiçeği (Editör): bunyamin.aycicegi@istanbul.edu.tr

Nusret Gedik (Editör Yardımcısı): nusret.gedik@marmara.edu.tr