16. Asır Divan Şairi Kâdirî ve Gazelleri

Cilt: 24 Sayı: 24 1 Temmuz 2020
  • Ahmet Kemal Gümüş
PDF İndir
TR EN

16. Asır Divan Şairi Kâdirî ve Gazelleri

Öz

Bazı divan şairleri şiirlerini derleyip divan haline getirememişlerdir. Bu şairlerin isimleri, memleketleri, meslekleri vb. bilgiler tezkireler ve mecmualar sayesinde bilinir, şiirleri de bu kaynaklar vasıtası ile günümüze ulaşır. On altıncı asır divan şairlerinden, tezkire yazarlarının kendisinden övgüyle bahsettikleri Kadirì'nin de şiirlerini derlediği bir divanı bulunmamaktadır. Bu çalışmada Ankara Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu 06 Mil Yz A 8855/4 numarada kayıtlı bir mecmuanın 127, 128 ve 129. varaklarında yer alan "Gazeliyyat-ı Kadirì" başlıklı gazeller ve Kadirì'nin muhtelif mecmualarda tespit edilen gazelleri bir araya getirildi. Bu gazellerin tenkitli metinleri verildi ve günümüz Türkçesi ile çevirileri yapıldı. Tezkirelerde ve başlıklarında biyografik bilgiler bulunan nazire mecmualarında Kadirì'nin hayatı ve edebi şahsiyeti hakkında verilen bilgiler derlendi. 27 gazeli tespit edilen Kadirì'nin mecmualarda yer alan gazellerinden 8'i zemin şiirdir. Zemin şiirlerine toplamda 103 nazire yazılmıştır. Çalışmada gazellerin günümüz Türkçesi'ne çevirilerinden önce zemin şiir ya da nazire olduğu bilgisi verildi. Kadirì'nin nazirelerinin altına hangi şairi tanzir ettiği ve taznir ettiği gazelin matla beyti; zemin şiirlerinin altına ise o şiire yazılan nazire adedi ve nazirelerin şairlerinin adı yazıldı. Böylece Kadirì'nin gazelleri okunurken hangi şairlere öykündüğü ya da kimleri etkilediği de görülecektir. Gazellerin dipnotlardaki başlıklarına gazel yazmada yer alıyorsa gazelin yazmada bulunduğu yer, mecmualardan tespit edildiyse gazelin mecmuadaki numarası yazıldı. Mecmualarda Kadirì'nin gazellerinden önce verilen adı, mesleği, yaşadığı dönem gibi bilgiler dipnotta çeviriyazı ile yazıldı.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AYVERDİ, İlhan 2006 , Asırlar Boyu Tarihi Seyri İçinde Misalli Büyük Türkçe Sözlük A-G, 1.C , İstanbul: Kubbealtı Neşriyat.
  2. AYVERDİ, İlhan 2006 , Asırlar Boyu Tarihi Seyri İçinde Misalli Büyük Türkçe Sözlük H-N, 2. C , İstanbul: Kubbealtı Neşriyat. 27.
  3. AYVERDİ, İlhan 2006 , Asırlar Boyu Tarihi Seyri İçinde Misalli Büyük Türkçe Sözlük O-Z, 3. C , İstanbul: Kubbealtı Neşriyat.
  4. CANIM, Rıdvan 2018 , Tezkiretü'ş-Şu'arâ ve Tabsıratü'n-Nuzamâ e kitap , Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Kültür Eserleri Dizisi-604. Erişim Tarihi: 06.02.2020
  5. GIYNAŞ, Kamil Ali 1017 , Pervâne Bey Mecmuası e kitap , Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Kültür Eserleri Dizisi-447. Erişim Tarihi: 28.01.2020
  6. GÜMÜŞ, Ahmet Kemal 2019 , Câmi'u'n-Nezâ'ir İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler T 2955 İnceleme, Metin, Çeviri, İstanbul: Basılmamış Doktora Tezi , Marmara Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü.
  7. İPEKTEN, Haluk 1994 , Eski Türk Edebiyatı Nazım Şekilleri ve Aruz, İstanbul: Dergâh Yayınları: 152, İnceleme Dizisi: 21.
  8. İPEKTEN, Haluk, Günay Kut, Mustafa İsen, Hüseyin Ayan, Turgut Karabey, 2017 , Heşt Bihişt e kitap , Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Kültür Eserleri Dizisi-527. Erişim Tarihi: 11.02.2020

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ahmet Kemal Gümüş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Temmuz 2020

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 24 Sayı: 24

Kaynak Göster

APA
Gümüş, A. K. (2020). 16. Asır Divan Şairi Kâdirî ve Gazelleri. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, 24(24), 221-256. https://izlik.org/JA43KK85JN
AMA
1.Gümüş AK. 16. Asır Divan Şairi Kâdirî ve Gazelleri. devdergisi. 2020;24(24):221-256. https://izlik.org/JA43KK85JN
Chicago
Gümüş, Ahmet Kemal. 2020. “16. Asır Divan Şairi Kâdirî ve Gazelleri”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 24 (24): 221-56. https://izlik.org/JA43KK85JN.
EndNote
Gümüş AK (01 Temmuz 2020) 16. Asır Divan Şairi Kâdirî ve Gazelleri. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 24 24 221–256.
IEEE
[1]A. K. Gümüş, “16. Asır Divan Şairi Kâdirî ve Gazelleri”, devdergisi, c. 24, sy 24, ss. 221–256, Tem. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43KK85JN
ISNAD
Gümüş, Ahmet Kemal. “16. Asır Divan Şairi Kâdirî ve Gazelleri”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 24/24 (01 Temmuz 2020): 221-256. https://izlik.org/JA43KK85JN.
JAMA
1.Gümüş AK. 16. Asır Divan Şairi Kâdirî ve Gazelleri. devdergisi. 2020;24:221–256.
MLA
Gümüş, Ahmet Kemal. “16. Asır Divan Şairi Kâdirî ve Gazelleri”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, c. 24, sy 24, Temmuz 2020, ss. 221-56, https://izlik.org/JA43KK85JN.
Vancouver
1.Ahmet Kemal Gümüş. 16. Asır Divan Şairi Kâdirî ve Gazelleri. devdergisi [Internet]. 01 Temmuz 2020;24(24):221-56. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43KK85JN

Makale gönderme ve takip:

Makalelerinizin gönderimini dergimizin dergipark web ana sayfasından "Makale Gönder" seçeneği ile yapabilirsiniz. Daha sonraki süreci ise “Dergipark Sistemi”nden takip edebilirsiniz. Herhangi bir sorun yaşamanız halinde lütfen aşağıdaki adreslere bilgi veriniz.

Nihat Öztoprak (Başeditör): noztoprak@fsm.edu.tr

Bünyamin Ayçiçeği (Editör): bunyamin.aycicegi@istanbul.edu.tr

Nusret Gedik (Editör Yardımcısı): nusret.gedik@marmara.edu.tr