Bu çalışmada, önemli yağ bitkilerinden biri olan aspir
(Carthamus tinctorius L.) çeşitlerinin
(Remzibey-05, Balcı, Yenice, Dinçer ve Linas) fide gelişimi üzerine tuz dozlarının
(0 ve 150 mM NaCl) etkileri araştırılmıştır. Çalışmada, bitki boyu, yaprak
sayısı, kök uzunluğu, taze kök ve gövde ağırlığı, kuru kök ve gövde ağırlığı
ile Kök/Gövde oranı gibi parametreler incelenmiştir. Denemelerin sonuçları, çeşitlerin
tuz stresi toleranslarının farklı olduğunu göstermiştir. Ayrıca, tuz stresinin tüm
çeşitlerde fide gelişimini önemli oranda engellediği tespit edilmiştir. Çalışmada; aspir çeşitlerinin kök ve gövde yaş ağırlığı,
gövde kuru ağırlığı ve Kök/Gövde oranı üzerine çeşit x tuz interaksiyonunun istatistiksel
olarak önemli bulunduğu, tuza en toleranslı çeşidin Remzibey-05 çeşidi, en
duyarlı çeşidin ise sırasıyla Dinçer ve Yenice çeşitlerinin olduğu sonucuna
ulaşılmıştır.
Aspir Carthamus tinctorius L. çeşit fide gelişimi tuz stresi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 7 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1 |