Amaç: Bu çalışma,
akademisyenlerin beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin
incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntemler:
Araştırma tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Marmara Üniversitesi Haydarpaşa
Kampüsü’ndeki Tıp Fakültesi Temel Bilimleri, Eczacılık Fakültesi, Hemşirelik
Yüksekokulu ve Hukuk Fakültesinde Aralık 2013-Nisan 2014 tarihleri arasında
görev yapan 225 öğretim elemanına yüz yüze anket uygulanmış ve boy ile kiloları
ölçülmüş ve öğrencilerin Vücut Kitle İndeksleri-VKİ (ağırlık (kg)/ boy² (m²)
hesaplanmıştır. VKİ değeri 30 üstü olanlar obez olarak değerlendirilmiştir.
Bulgular:Öğretim
elemanlarının %66,2’si kadın, %33,8’i erkektir. Katılımcıların, %23,6’sının Tıp
Fakültesi’nde, %28,0’ının Eczacılık Fakültesi’nde, %13,7’sinin Hemşirelik
Yüksekokul’ unda ve %34,7’sinin Hukuk Fakültesi’nde görev yapmakta olduğu bulunmuştur.
Katılımcıların ; %4,9’u zayıf , %58,6’sı normal kilolu , %29,8’i fazla kilolu
ve %6,7’si obez olarak bulunmuştur. Fazla kilolu ve obezler birlikte
değerlendirildiğinde öğretim elemanlarının %41,4’ünün kilosunun normalin
üzerinde olduğu görülmektedir.
Obezite oranı en yüksek bölüm; Eczacılık Fakültesinde iken
(%9,6), bu oran Tıp Fakültesi öğretim üyelerinde %3,7 ile daha düşüktür. Hukuk
Fakültesinde hiç zayıf katılımcı yoktur. Kilosu normalin üzerinde olanların
oranı %33,3 ile Eczacılık Fakültesinde en yüksek iken, Hemşirelik
Yüksekokulunda bu oran %12,9 ile en düşüktür. Obezite bakımından en yüksek oran
%9,6 ile Eczacılık Fakültesinde iken, en düşük oran %3,7 ile Tıp
Fakültesindedir.
Katılımcıların öğün atlama durumlarına göre dağılımları
incelendiğinde; öğretim elemanlarının önemli bir oranının %72,0’ı sürekli öğün
atladığı görülmektedir. Bazen öğün atlayanlarda dikkate alındığında bu oran %
94,7’ye çıkmakta, öğün atlamayanların oranı çok düşük kalmaktadır.
Tıp Fakültesi (71,7 ±35,29) en yüksek yağ alımına sahip
bölüm iken, Hukuk Fakültesi (57,8±17,72) günlük en düşük yağ alımına sahip
bölümdür. Eczacılık Fakültesi’nin günlük kalori (1420,53±337,26) ve protein
alımı (85,5±33,66), diğer bölümlere göre daha yüksek iken, Tıp Fakültesinin
günlük karbonhidrat alımı (123,6 ±46,11) diğer bölümlere göre daha yüksektir.
Sağlık alanında görev yapanlar en yüksek günlük kalori
(1388,9±332,65) ve yağ alımına (68,5± 26,02) sahip grup iken, Hukuk alanında
görev yapanlar en düşük günlük kalori (1282,5± 326,44) ve yağ alımına
(57,8±17,85) sahiptir. Sağlık alanında görev yapanların günlük karbonhidrat
(117,4± 37,82) ve protein alımları (79,7± 31,61) Hukuk alanında görev yapanlara
göre daha yüksek iken bunlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur
(p>0,05).
Öğretim üyelerinin aktivite düzeyi değerlendirildiğinde %
66,7’sinin in aktif olduğu görülmüştür. Minimal düzeyde aktif olanların oranı %
30,7 iken çok aktif olanların oranı yalnızca % 2,6’dır.
Sonuç: Sağlık
alanında görev yapan öğretim elemanları en yüksek günlük kalori ve yağ alımına
sahip iken Hukuk Fakültesinde görev yapanlar en düşük günlük kalori ve yağ
alımına sahiptir. Öğretim elemanların %6,7’si obezdir ve obezite oranı en
yüksek bölüm; Eczacılık Fakültesinde bulundu(%9,6). Sağlıklı ve dengeli beslenme
ile ilgili eğitim verilebilir.
Beslenme alışkanlıkları fiziksel aktivite düzeyi vücüt kitle indeksi besin alımı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Mart 2018 |
Gönderilme Tarihi | 17 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 45 Sayı: 1 |