Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Rağıp el-İsfahani Özelinde On Kur’an Kelimesinin İşlenişi, Farklı Kur’an Sözlükleriyle Karşılaştırılması Ve Türkçe Meallere Yansıması Üzerine

Yıl 2022, Cilt: 2 Sayı: 3, 33 - 52, 01.07.2022

Öz

Kaleme alınan bu çalışmada, Rağıp el-İsfahani’nin el Müfredat adlı eserinde Kur’an’da geçen bazı kelimelerin ele alınış biçimi incelenmekte ve elde edilen veriler, iki Kur’an sözlüğü ile üç Türkçe mealle karşılaştırılmaktadır. Bu çalışma için on Kur’an kelimesi belirlenmiştir. Bunlar; اجل , امر احد, برا, جزا, حدث, عجل, عرف, نكر, نهيkelimeleridir. Rağıp el-İsfahani’nin el Müfredat adlı eserinde incelenen bu kelimeler daha sonra Dâmegâni’nin el Vücuh ve’n- Nezair’i ile İbnü’l Cev-zi’nin Nüzhetül A’yüni’n- Nevazir fi İlmi’l- Vücuh-i ve’n- Nezair adlı eserleriyle mukayese edilmektedir. Çalışmanın diğer bir yönünü teşkil eden Türkçe meal-ler ise; Hasan Basri Çantay’ın Kur’ân-ı Hakîm ve Meâl-i Kerim, Süleyman Ateş’in Kur’ân-ı Kerim ve Yüce Meâli, ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırlamış olduğu Kur’ân Yolu Meali’dir. Yukarıda zikrettiğimiz Kur’an kelimeleri, öncelikle el Müfredat adlı eserde incelenmiş ve sözlük anlamlarıyla birlikte cahiliye dönemindeki kullanımlarına, ayetlerde geçen anlamlarına yer verilmiştir. Ardından sözü edilen diğer vücuh ve nezair eserleriyle karşılaştırmalar yapılmış, eserlerin kelimeleri ele alış biçimlerindeki farklar, verilen anlamlardaki ortak yönler veya farklı yönler ile ayetlerde bu kelimelerin kullanımı tespit edilerek ortaya konma-ya çalışılmıştır. Vücuh ve Nezair eserlerindeki bu karşılaştırmalı tespitlerden sonra seçilen üç farklı meale bu anlamların ne derece yansıyıp yansımadığı incelenmiştir. Son olarak genel bir değerlendirme yapılmış ve Kur’an’da geçen اجل , امر احد, برا, جزا, حدث, عجل, عرف, نكر, نهي kelimelerinin altı farklı eserde nasıl yorumlandığı ve Türkçe meallere nasıl aktarıldığı ortaya konmaya çalışılmıştır.

Kaynakça

  • Dâmegani, Hüseyin b. Muhammed, El Vücuh ve’n Nezair thk. Mu-hammed b. Hasan Ebu’l-Azm. (Kahire: y.e.y, 1992). İsfahani, Rağıp. Müfredât Elfâzu’l-Kur’ân thk. Safvân Adnan Davûdî (Beyrut:Daru’ş-Şamiye, 2009). İbnü’l Cevzi, Ebu’l Ferec. Nüzhetü’l A’yuni’n-Nevâzir fi İlmi’l-Vücûhi ve’n-Nezâir, thk: Muhammed Abdülkerim (Beyrut: Müessesetü’r Risâle Nâşirûn, 1987). “Kur’ân-ı Hakîm ve Meâl-i Kerim”, www.kuranmeali.com 23.02.2022.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Bilal Arslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2022
Gönderilme Tarihi 2 Şubat 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Arslan, B. (2022). Rağıp el-İsfahani Özelinde On Kur’an Kelimesinin İşlenişi, Farklı Kur’an Sözlükleriyle Karşılaştırılması Ve Türkçe Meallere Yansıması Üzerine. Din Ve İnsan Dergisi, 2(3), 33-52.

Din ve İnsan Dergisi

ISSN: 2980-1117

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bünyesinde 2021 yılından beri faaliyet gösteren uluslararası, bilimsel ve hakemli dergi.
Yılda iki sayı olarak (Haziran-Aralık) yayımlanır.

İletişim: erdem.ozturk@hbv.edu.tr & okan.uzunoz@hbv.edu.tr & dinveinsan@hbv.edu.tr

Din ve İnsan Dergisi  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.