Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı kur’an kavramlarının ku’ran sözlüklerinde işlenişi ve Meallere Yansıması

Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 2, 81 - 96, 31.12.2021

Öz

Bu çalışmada, Ragıp el-İsfehani’nin el Müfredat adlı eserinde bazı Kur’an kav-ramlarının ele alınış ve açıklanma biçimi incelenmekte, bu açıklamalar iki Kur’an sözlüğü ve üç Türkçe mealle karşılaştırılmaktadır. Çalışma için on keli-me belirlenmiştir. Bunlar, صبر, ربا, ذنب, خوف, حلق, لهم جحد, بلغ, برً: فسد kelimeleridir. Çalışmada esas alınacak Kur’an sözlükleri; Dâmegâni’nin el Vücuh ve’n- Nezair’i ile İbnü’l Cevzi’nin Nüzhetül A’yün adlı vücuh ve nezair alanındaki eseridir. Türkçe mealler ise; Elmalılı Hamdi Yazır’ın Kur’an’ı Kerim ve Yüce Meali, Mus-tafa Öztürk’ün Kur’an’ı Kerim Meali (Anlam ve Yorum Merkezli Çeviri) ve Di-yanet İşleri Başkanlığı’nın Kur’an’ı Kerim Yolu Meali’dir. Önce صبر, ربا, ذنب, خوف, حلق, لهم جحد, بلغ, برً فسد kelimeleri İsfehani’nin Müfredat’ından tek tek incelenmiş bunların sözlük ve cahiliye Araplarında kullanım biçimlerine yer verilmiştir. Ardından belirtilen vücuh ve nezair eserleri çerçevesinde bu kelimelerin ayet-lerdeki kullanımı ve anlamı üzerinde durulmuştur. Ayrıca İsfehanî’nin söz konusu kelimelere verdiği anlam ile Dâmegânî ve İbnü’l Cevzî’nin verdiği anlam karşılaştırılmış, ismi geçen meallere yansıyıp yansımadığı da incelenmiştir. Böy-lece çalışmada altı kitap özelinde Kur’an’da geçen صبر, ربا, ذنب, خوف, حلق, لهم جحد, بلغ, برً ,فسد incelenmiş kitaplarda yapılan açıklamalar karşılaştırılmış ve değerlen-dirmelerde bulunulmuştur.

Kaynakça

  • Dâmegâni, Hüseyin b. Muhammed. El Vücuh ve’n- Nezair. thk: Mu-hammed b. Hasan Ebu’l- Azm. Kahire: y.e.y 1992. İsfehani, Ragıp. Müfredat. trc: Abdulbaki Güneş, Mehmet Yolcu. İs-tanbul: Çıra Yayınları, 2012. İbnü’l Cevzi, Ebu’l Ferec. Nüzhetü’l A’yün. thk: Muhammed Abdülke-rim. Beyrut: Müessetü’r Risâle Nâşirûn, 1987. “Kur’an Meali,” Erişim Tarihi: 16.01.2022, https://www.kuranmeali.com/ Öztürk, Mustafa. Kur’an’ı Kerim Meali. Ankara: Ankara Okulu Yayın-ları, 2016. Öztürk, Mustafa. Şahin, Hakan. Riba ve Faiz. Ankara: Ankara Okulu Yayınları, 2021.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Safiye Tilkat Bu kişi benim 0000-0003-3112-6944

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 13 Ekim 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Tilkat, S. (2021). Bazı kur’an kavramlarının ku’ran sözlüklerinde işlenişi ve Meallere Yansıması. Din Ve İnsan Dergisi, 1(2), 81-96.

Din ve İnsan Dergisi

ISSN: 2980-1117

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bünyesinde 2021 yılından beri faaliyet gösteren uluslararası, bilimsel ve hakemli dergi.
Yılda iki sayı olarak (Haziran-Aralık) yayımlanır.

İletişim: erdem.ozturk@hbv.edu.tr & okan.uzunoz@hbv.edu.tr & dinveinsan@hbv.edu.tr

Din ve İnsan Dergisi  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.