Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Taberî Tefsirinde Tîn Sûresine Dair Rivayetler Üzerine Bir Değerlendirme

Yıl 2022, Cilt: 2 Sayı: 4, 15 - 28, 31.12.2022

Öz

Çalışmamızda Taberî tefsirinin Tîn sûresinde yer alan sahabe ve tabiin rivayetlerini inceleyerek sure özelinde müfessirin takip ettiği metot tespit edil-meye çalışılmıştır. Müellifin Tîn sûresi tefsirinde yer verdiği rivayetlerin ravileri, sayısı, bağlamı ve müfessirin tercih ettiği görüşün belirlenmesindeki etkisi araştırılmıştır. Bu durum çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Müfessirin çoğunlukla nakilde bulunduğu ravileri ve kendisi o fikre katılmasa da ayetle ilgili farklı görüşleri aktarmaya dair benimsemiş olduğu ilmi tutumu ortaya koyma hedefindeyiz. Taberî’nin tefsir dünyasında müstesna bir konuma sahip olmasında Câmiu’l-beyân an te’vîli âyi’l-Kur’ân’ın zengin bir içeriğe sahip olmasıyla beraber yazarın eserde takip ettiği metodun da önemli bir etken olduğunu düşünmekteyiz. Bu metodu tespit etmek amacıyla ilgili sure ayet ayet ele alınmış, ayetle ilgili rivayetlerin kaynağı, sayısı ve ayeti hangi bakımından açıkladığı gibi hususlar belirlenmeye çalışılmıştır. Müfessirin tercih ettiği görüş ifade edilirken ortaya konan deliller-gerekçeler açıklanmış ve bu görüşün benimsenmesinde etkili olan diğer faktörlere dair tespitlerde bulunulmuştur. Son bölümde Taberî’nin sure genelinde daha çok rivayette bulunduğu kişileri ortaya koyma adına ravi ve rivayet sayılarını ortaya koyan bir tabloya yer verilmiştir.

Kaynakça

  • Cerrahoğlu, İsmail. “Câmiu’l-beyân an te’vîli âyi’l-Kur’ân”. Türkiye Di-yanet Vakfı İslam ansiklopedisi. (Erişim 11/12/2022). https://islamansiklopedisi.org.tr/camiul-beyan-an-tevili-ayil-kuran. Özek, Ali vd. Kur’an-ı Kerim ve Açıklamalı Meali. Ankara: Türkiye Diya-net Vakfı Yayınları, 2007. Taberî, İbn Cerîr. Câmiʿu’l-Beyân an Te’vîli Âyi’l-Kur’ân. Mekke: Darut-Terbiyeti vet-Türas, 1431 (Şamile).
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Murat Çevik Bu kişi benim 0000-0001-6573-3406

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 5 Ağustos 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Çevik, M. (2022). Taberî Tefsirinde Tîn Sûresine Dair Rivayetler Üzerine Bir Değerlendirme. Din Ve İnsan Dergisi, 2(4), 15-28.

Din ve İnsan Dergisi

ISSN: 2980-1117

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bünyesinde 2021 yılından beri faaliyet gösteren uluslararası, bilimsel ve hakemli dergi.
Yılda iki sayı olarak (Haziran-Aralık) yayımlanır.

İletişim: erdem.ozturk@hbv.edu.tr & okan.uzunoz@hbv.edu.tr & dinveinsan@hbv.edu.tr

Din ve İnsan Dergisi  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.