Araştırma Makalesi

Mühtediler, Beynamazlar ve Hariciler: Amerika Birleşik Devletleri’nde Müslüman Olmak ve İslami Yaşam Deneyimleri- Clifton Camisi Örneği

Cilt: 1 Sayı: 1 20 Ekim 2021
PDF İndir

Mühtediler, Beynamazlar ve Hariciler: Amerika Birleşik Devletleri’nde Müslüman Olmak ve İslami Yaşam Deneyimleri- Clifton Camisi Örneği

Öz

Ohio eyaletinin önemli şehirlerinden Cincinnati küçük bir Müslüman topluma ev sahipliği yapmaktadır ve bu Müslüman cemaatin Clifton Cami adında kültürel merkez olarak da işlevsel olan bir camileri vardır. Bu çalışma Cincinnati’deki Müslümanlar üzerine camiyi merkez alan bir etnografik araştırmanın ürü-nüdür. Amerika Birleşik Devletleri’ nde, Müslümanlar özellikle de 11 Eylül (2001) saldırılarından sonra yükselen bir tür ırkçılık ile karşı karşıyalar. Kimi uzmanların İslamofobi olarak niteledikleri bu yeni ırkçılık yeni muhafazakârlık dalgalarıyla birlikte yükseliştedir. Bu araştırmanın amacı bu ayrımcılık, baskı ve İslamofobi zamanlarında Müslümanların Amerikan toplumunda karşılaştıkları sıkıntılarını ortaya koymaktır. Araştırmanın birbiri ile ilgili başlıca soruları; Müslümanlar kendilerine karşı bir ‘fobi’ algılıyorlar mı? Göçmenler özelinde, geldikleri bu yeni ülkede topluma eklemlenmek, toplumla kaynaşmak için bir önerileri ve çabaları var mı? Ve ABD’de kendi kişisel tecrübeleri nedir? Ancak bu çalışma bu sorulara nihai bir cevap bulma iddiasında değildir. Sorular farazi olduğu kadar, cevaplar da farazi ve değişkendir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmet Haşim. Frankfurt Seyahatnamesi. İstanbul: YKY,2013 [1933].
  2. Ajrouch, Kristine J. “Global contexts and the veil: Muslim integration in the United States and France”. Sociology of Religion 68(3) (2007): 321-325.
  3. Al Wazni, Anderson B. “Muslim women in America and hijab: A study of empowerment, femi-nist identity, and body image”. Social Work 60(4) (2015): 325-333.
  4. Bauman, Zygmunt. Sosyolojik Düşünmek, Çev. Abdullah Yılmaz. İstanbul: Ayrıntı yayınları, 2009.
  5. Becker, Howard S. Outsiders: Studies in the Sociology of Deviance. New York: The Free Press, 2008[1963].
  6. Bonilla-Silva, Eduardo. Racism without Racists: Color-Blind Racism and the Persistence of Racial Ine-quality in the United States. Lanham: Rowan and Littlefield, 2013.
  7. Bowen, Patrick D. A History of Conversion to Islam in the United States, Volume 2: The African Amer-ican Islamic Renaissance, 1920-1975. Boston: Brill, 2017.
  8. Clough, Patricia T. “Autotelecommunication and autoethnography: A reading of Carolyn Ellis’s final negotiations”. Sociological Quarterly 38 (1997): 95–110.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

20 Ekim 2021

Gönderilme Tarihi

15 Ağustos 2021

Kabul Tarihi

5 Ekim 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Çatalbaş, A. Ü. (2021). Mühtediler, Beynamazlar ve Hariciler: Amerika Birleşik Devletleri’nde Müslüman Olmak ve İslami Yaşam Deneyimleri- Clifton Camisi Örneği. Din Sosyolojisi Araştırmaları, 1(1), 43-62. https://izlik.org/JA82TG89LT
AMA
1.Çatalbaş AÜ. Mühtediler, Beynamazlar ve Hariciler: Amerika Birleşik Devletleri’nde Müslüman Olmak ve İslami Yaşam Deneyimleri- Clifton Camisi Örneği. DİSAR. 2021;1(1):43-62. https://izlik.org/JA82TG89LT
Chicago
Çatalbaş, Adem Üstün. 2021. “Mühtediler, Beynamazlar ve Hariciler: Amerika Birleşik Devletleri’nde Müslüman Olmak ve İslami Yaşam Deneyimleri- Clifton Camisi Örneği”. Din Sosyolojisi Araştırmaları 1 (1): 43-62. https://izlik.org/JA82TG89LT.
EndNote
Çatalbaş AÜ (01 Ekim 2021) Mühtediler, Beynamazlar ve Hariciler: Amerika Birleşik Devletleri’nde Müslüman Olmak ve İslami Yaşam Deneyimleri- Clifton Camisi Örneği. Din Sosyolojisi Araştırmaları 1 1 43–62.
IEEE
[1]A. Ü. Çatalbaş, “Mühtediler, Beynamazlar ve Hariciler: Amerika Birleşik Devletleri’nde Müslüman Olmak ve İslami Yaşam Deneyimleri- Clifton Camisi Örneği”, DİSAR, c. 1, sy 1, ss. 43–62, Eki. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82TG89LT
ISNAD
Çatalbaş, Adem Üstün. “Mühtediler, Beynamazlar ve Hariciler: Amerika Birleşik Devletleri’nde Müslüman Olmak ve İslami Yaşam Deneyimleri- Clifton Camisi Örneği”. Din Sosyolojisi Araştırmaları 1/1 (01 Ekim 2021): 43-62. https://izlik.org/JA82TG89LT.
JAMA
1.Çatalbaş AÜ. Mühtediler, Beynamazlar ve Hariciler: Amerika Birleşik Devletleri’nde Müslüman Olmak ve İslami Yaşam Deneyimleri- Clifton Camisi Örneği. DİSAR. 2021;1:43–62.
MLA
Çatalbaş, Adem Üstün. “Mühtediler, Beynamazlar ve Hariciler: Amerika Birleşik Devletleri’nde Müslüman Olmak ve İslami Yaşam Deneyimleri- Clifton Camisi Örneği”. Din Sosyolojisi Araştırmaları, c. 1, sy 1, Ekim 2021, ss. 43-62, https://izlik.org/JA82TG89LT.
Vancouver
1.Adem Üstün Çatalbaş. Mühtediler, Beynamazlar ve Hariciler: Amerika Birleşik Devletleri’nde Müslüman Olmak ve İslami Yaşam Deneyimleri- Clifton Camisi Örneği. DİSAR [Internet]. 01 Ekim 2021;1(1):43-62. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82TG89LT