Araştırma Makalesi

XVI. YÜZYIL HABEŞ’İNDE HÂKİMİYET MESELESİ: FARKLI GÜÇLER, FARKLI ANLATILAR

Cilt: 31 Sayı: 61 3 Ağustos 2026
PDF İndir
EN TR

XVI. YÜZYIL HABEŞ’İNDE HÂKİMİYET MESELESİ: FARKLI GÜÇLER, FARKLI ANLATILAR

Öz

XVI. yüzyılda Osmanlı-Habeş mücadelesi, Osmanlı-Portekiz rekabetinin ve Kızıldeniz'deki güç dengelerinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Osmanlılar, Kızıldeniz’in güvenliğini sağlamak, Hint Okyanusu ticaret yollarında nüfuzlarını artırmak ve bölgedeki Müslüman toplulukları korumak amacıyla Habeş topraklarına yönelmişlerdir. Bu doğrultuda, Özdemir Paşa’nın öncülüğünde Habeş Beylerbeyliği kurulmuş ve Osmanlı yönetimi bölgede kalıcı bir otorite tesis etmeye çalışmıştır. Ancak Osmanlı ilerleyişi zorlu coğrafi koşullar, yerel direniş ve özellikle Portekiz’in Habeş Krallığı’na sağladığı askerî ve lojistik destek nedeniyle sürekli engellerle karşılaşmıştır. Buna rağmen Osmanlılar; Sevakin, Massava ve Arkiko gibi Kızıldeniz limanlarında kalıcı varlık göstererek bölgesel dengeleri koruma çabalarını sürdürmüştür. Bu mücadele yalnızca askerî bir çatışma değil, aynı zamanda dinî ve siyasi boyutlarıyla bölgenin uzun vadeli kaderini şekillendiren bir süreç olmuştur. Osmanlıların Müslüman topluluklarla kurduğu ilişkiler ve Habeş Krallığı’nın Portekiz desteğini artırma çabaları, bölgesel güç mücadelesini daha da karmaşık hale getirmiştir. Bu çalışma, XVI. yüzyılda Habeş topraklarında meydana gelen mücadeleyi, Habeş beylerbeyleri ile Habeş kralları arasındaki rekabet ekseninde ele almayı amaçlamaktadır. Araştırma, yalnızca Osmanlı kaynaklarıyla sınırlı kalmayacak; özellikle söz konusu dönemde Habeş bölgesinde yoğun faaliyetlerde bulunan Portekizlilere ait kayıtlar da kullanılarak, literatürde Portekizce kaynakların kullanımındaki eksikliğin giderilmesi sağlanacaktır. Bu doğrultuda Osmanlı, Portekiz ve Habeş kaynakları birlikte değerlendirilerek, dönemin siyasi ve askerî gelişmeleri farklı perspektifler üzerinden ele alınacak ve daha kapsamlı, bütüncül bir analiz sunulacaktır. Çalışmanın literatüre temel katkısı, Osmanlı-Habeş ilişkilerinin yalnızca Osmanlı merkezli bir bakış açısıyla değil; Portekiz ve Habeş kaynaklarının sunduğu alternatif anlatılar ışığında da incelenmesidir. Özellikle Portekiz arşiv belgeleri ve kroniklerinin önceki çalışmalarda yeterince kullanılmamış olması ve Habeş krallarına ait kroniklere başvurularak mukayeseli bir anlatımın geliştirilmemiş olması, bölge tarihinin büyük ölçüde Osmanlı kaynakları çerçevesinde ele alınmasına yol açmıştır. Bu sebeple, XVI. yüzyılda Habeş coğrafyasının bir siyasi rekabet alanına dönüşmesinde Osmanlı Devleti, Portekiz Krallığı ve Habeş krallarının oynadığı roller karşılaştırmalı bir yaklaşımla incelenecektir. Böylelikle, döneme ait farklı kaynaklarda yer alan anlatımlar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konulacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arşiv Kaynakları
  2. Arquivo Nacional da Torre do Tombo (ANTT)
  3. Corpo Cronológico (CC)
  4. ANTT, Corpo Cronológico, Parte I, Maço 68/ 75.
  5. ANTT, Corpo Cronológico, Parte I, Maço 68/ 81.
  6. ANTT, Corpo Cronológico, Parte I, Maço 68/ 97.
  7. ANTT, Corpo Cronológico, Parte I, Maço 86/ 120.
  8. ANTT, Corpo Cronológico, Parte I, Maço 94/ 108.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Yeniçağ Afrika Tarihi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

3 Ağustos 2026

Gönderilme Tarihi

28 Mart 2025

Kabul Tarihi

16 Şubat 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 31 Sayı: 61

Kaynak Göster

APA
Önalan, H. (2026). XVI. YÜZYIL HABEŞ’İNDE HÂKİMİYET MESELESİ: FARKLI GÜÇLER, FARKLI ANLATILAR. Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi, 31(61), 220-252. https://doi.org/10.20519/divan.1667706
AMA
1.Önalan H. XVI. YÜZYIL HABEŞ’İNDE HÂKİMİYET MESELESİ: FARKLI GÜÇLER, FARKLI ANLATILAR. Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi. 2026;31(61):220-252. doi:10.20519/divan.1667706
Chicago
Önalan, Hava. 2026. “XVI. YÜZYIL HABEŞ’İNDE HÂKİMİYET MESELESİ: FARKLI GÜÇLER, FARKLI ANLATILAR”. Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi 31 (61): 220-52. https://doi.org/10.20519/divan.1667706.
EndNote
Önalan H (01 Ağustos 2026) XVI. YÜZYIL HABEŞ’İNDE HÂKİMİYET MESELESİ: FARKLI GÜÇLER, FARKLI ANLATILAR. Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi 31 61 220–252.
IEEE
[1]H. Önalan, “XVI. YÜZYIL HABEŞ’İNDE HÂKİMİYET MESELESİ: FARKLI GÜÇLER, FARKLI ANLATILAR”, Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi, c. 31, sy 61, ss. 220–252, Ağu. 2026, doi: 10.20519/divan.1667706.
ISNAD
Önalan, Hava. “XVI. YÜZYIL HABEŞ’İNDE HÂKİMİYET MESELESİ: FARKLI GÜÇLER, FARKLI ANLATILAR”. Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi 31/61 (01 Ağustos 2026): 220-252. https://doi.org/10.20519/divan.1667706.
JAMA
1.Önalan H. XVI. YÜZYIL HABEŞ’İNDE HÂKİMİYET MESELESİ: FARKLI GÜÇLER, FARKLI ANLATILAR. Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi. 2026;31:220–252.
MLA
Önalan, Hava. “XVI. YÜZYIL HABEŞ’İNDE HÂKİMİYET MESELESİ: FARKLI GÜÇLER, FARKLI ANLATILAR”. Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi, c. 31, sy 61, Ağustos 2026, ss. 220-52, doi:10.20519/divan.1667706.
Vancouver
1.Hava Önalan. XVI. YÜZYIL HABEŞ’İNDE HÂKİMİYET MESELESİ: FARKLI GÜÇLER, FARKLI ANLATILAR. Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi. 01 Ağustos 2026;31(61):220-52. doi:10.20519/divan.1667706