İslam Siyaset Düşüncesinde Siyaset Tasnifleri Üzerine Bir Değerlendirme
Öz
Bu makalede, VIII. yüzyılın ikinci yarısı ile XVI. yüzyıl arasında, İslam siyaset düşüncesinin önde gelen temsilcilerinden olan İbnü’l-Mukaffa (ö. 760), Abu Hamid Gazali (ö. 1111), Ebu Bekr Muhammed b. Turtuşi (ö. 1126), İbn Haldun (ö. 1406) ve Kınalızade Ali Efendi’nin (ö. 1572) eserlerinde yer alan siyaset tasnifleri değerlendirilecektir. Bu konu, özel olarak İslam siyaset düşüncesinin anlaşılmasıyla ilgili büyük bir önem taşımasının yanı sıra, genel olarak modern ve çağdaş siyaset anlayışları ve anayasa biçimleriyle mukayese yapılabilmesi açısından da bir öneme sahiptir. Ele alınan eserlerde siyaset türleriyle ilgili olarak yapılan sınıflandırmalarda iki temel unsur dikkat çekmektedir. Bunlardan birincisi “tarihsel koşullardır.” Değişen tarihsel koşullar, bu makalede tahlil edilen düşüncelerdeki farklılıkların ortaya çıkışındaki temel faktördür. Belirleyici unsurlardan ikincisi ise, Sünni İslam inancının takipçisi olan düşünürler üzerinde etkili olan “fıkhi-kelami” bakış açısıdır. Bu bakış açısının sunduğu çerçeve sayesinde söz konusu düşünürler, ele aldığımız siyaset tasnifleriyle doğrudan ilgili olan siyaset ilmi, yasa koyucu, yasa, iyilik, kötülük, akıl ve nakil (vahiy) gibi konularda benzer görüşlere sahip olmuşlardır. Dolayısıyla, fıkhi-kelami bakış açısının, siyaset sınıflandırmalarındaki benzerliklerin temel dayanağı olduğu ileri sürülebilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aksoy, Hasan. “Kınalızâde Ali Efendi.” Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi 25: 416-17.
- Arıcı, Müstakim. İnsan ve Toplum: Taşköprîzâde’nin Ahlâk ve Siyaset Düşüncesi. Ankara: Nobel Yayıncılık, 2016.
- ——. “İlimler Tasnifi Literatüründe Ahlâk İlmi.” Mukaddime 7 (2016/1): 1-29.
- Arslan, Ahmet. İbni Haldun. İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2014.
- Atçıl, Abdurrahman. Scholars and Sultans in the Early Modern Ottoman Empire. Cambridge: Cambridge University Press, 2017.
- Black, Antony. Siyasal İslam Düşüncesi Tarihi. Çev. Sevda Çalışkan ve Hamit Çalışkan. Ankara: Dost Kitabevi, 2010.
- Blythe, James M. “The Mixed Constitution and Distinction Between Regal and Political Power in The Work of Thomas Aquinas.” Journal of The History of The Ideas, 47 (1986): 547-565.
- Cabiri, Muhammed Abid. Arap-İslâm Siyasal Aklı. Çev. Vecdi Akyüz. İstanbul: Kitabevi Yayınları, 2001.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
İlker Kömbe
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
1 Temmuz 2018
Gönderilme Tarihi
6 Mart 2018
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 23 Sayı: 44
Cited By
Abu Bakr Muhammed at Turtushi, Sirāj al-Mulūk
Academic Platform Journal of Halal Life Style
https://doi.org/10.53569/apjhls.1128670THE IDEAL STATE CONCEPTION IN ABU'L HASAN AL-ÂMİRÎ
Bilimname
https://doi.org/10.28949/bilimname.1137826KUTADGU BİLİG VE NİZAMÜLMÜLK SİYASETNAMESİ’NDE DAİRE-İ ADLİYE DÜŞÜNCESİ
Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.14520/adyusbd.1339058Şahsiyet eğitimi yönüyle siyasetnameler ve Manisalı Ahmed Esad Efendi’nin Nasîhatü’l-mülûk Tercümesi
RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.29000/rumelide.1379190