Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Awareness of Dietitians on the Role of Speech and Language Therapists in Swallowing Rehabilitation

Yıl 2022, Cilt: 5 Sayı: 3, 294 - 321, 30.12.2022
https://doi.org/10.58563/dkyad-2022.53.4

Öz

Purpose: Dysphagia is a complex disorder that can ocur with other diagnoses. Therefore, frequent collaboration between health care professionals is required to appropriately assess and manage dysphagia. One of the occupational groups that is likely to work with speech and language therapists in swallowing rehabilitation is dieticians. In the literature review, no study involving dietitians was found. This study aims to describe the general knowledge levels of dietitians about the profession of speech and language therapy, their views and awareness about its role in dysphagia rehabilitation. Method: A questionnaire of 25 questions was prepared in order to collect data for the research. The questionnaire was prepared by the authors of the study by scanning speech and language therapy and swallowing disorder awareness studies, articles and questionnaires. The questionnaire was administered to the graduates of nutrition and dietetics department via online channels. A total of 80 experts were surveyed. The data were analyzed descriptively and statistically. Results: When the participants were asked about the working areas of speech and language therapists, one of the areas least chosen by the participants was swallowing disorders. Participants obtain a field of study awareness score by choosing among the fields of study of speech and language therapists. The mean of the total scores of study area awareness is 6.34±2.2, and the median score is 7. It was observed that the awareness scores of the participants who were speech and language therapists in the place they worked were higher. The majority of the participants (93.7%) stated that they were concerned about the oral feeding of their patients with swallowing disorders. 44 participants (55.0%) stated that they would refer their patients to a speech and language therapist to help them transition to oral nutrition. 42.5% of the participants stated that they knew that speech and language therapists performed swallowing therapy, and 47.5% said that they would refer their patient with swallowing disorder to a speech and language therapist. 74 (92.5%) participants stated that they could work in collaboration with speech and language therapists in swallowing rehabilitation. Conclusion: It was determined that the knowledge and awareness of the participants about the role of speech and language therapists in swallowing rehabilitation was weak. Seminars, working groups and awareness studies on this subject will increase awareness about the role of speech and language therapists in swallowing. Such informative seminars and trainings for collaborative practices will serve to increase interprofessional communication.

Kaynakça

  • Bağlam, N., Yıldız, E., Acar Arslan, E. & Turanlı, G. (2014). Nörolojik yutma bozukluğu olan çocukların besin tüketim durumlarının değerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi. 42(2), 108-115.
  • Bengisu, S. & Ayyıldız, A. (2020) Gastroentereloji bölüm hekimleri ve PEG tüpü takılmış hasta yakınlarının dil ve konuşma terapistlerinin yutma bozukluğundaki rolüne ilişkin farkındalığının belirlenmesi. Dil Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi, 3(2), 175-199.
  • Bengisu, S. & Derin, D. (2022) Hemşirelerin ve doktorların dil ve konuşma terapistlerinin yutma bozukluğundaki rolüne ilişkin farkındalıklarının belirlenmesi. Dil Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi, 5(2), 123-159.
  • Bengisu, S. & Gerçek, E. (2019). Türkiye’de yutma bozuklukları ile ilgili yapılmış lisansüstü tez çalışmalarının incelenmesi. Dil Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi, 2(1), 77-103.
  • Bice, E. M., Galek, K. E. & Vose, A. K. (2022). A survey of speech pathologist practice patterns for consulting registered dieticians when recommending diet alterations. Speech, Language and Hearing, 25(1), 59-67.
  • Brammer, M. S. & Vicari, C. A. (2020). Physicians' perceptions about collaborating with speech-language pathologists for dysphagia treatment in interprofessional healthcare. Journal of Interprofessional Education & Practice, 20, 100355.
  • Croker, A., Brown, L., Little, A., Squires, K. & Crowley, E. (2019). Developing and maintaining collaborative practice: Exploring perspectives from dietetics and speech pathology about ‘what works well’. Nutrition & Dietetics, 76(1), 28-37.
  • Dodds, W. J., Stewart, E. T. & Logemann, J. A. (1990). Physiology and radiology of the normal oral and pharyngeal phases of swallowing. American Journal of Roentgenology, 154(5), 953-963.
  • Duru, H., Akgün, E. & Maviş, İ. (2018). Dil ve konuşma terapisi mesleğine yönelik farkındalığın belirlenmesi. Dil, Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi, 1(3), 257-280.
  • Ertekin, C., Aydoğdu, İ. & Seçil, Y. (2002). Orofaringiyal yutmanın fizyoloji ve nörolojisi. Ege Tıp Dergisi, 41(3), 163-175.
  • Ertekin, C. & Aydoğdu, İ. (2003). Yutma nörofizyolojisi. Klinik Nörofizyoloji, 114 (12), 2226-2244.
  • Garipoğlu, G. (2019). Dysphagia awareness among dietitians. Progress in Nutrition,1-7.
  • Gerek, M., Çiyiltepe, M., Atalay, A. & Özkaptan, Y. (2004). Yutma bozukluğunda fiberoptik endoskopik tanı yöntemi ve değerlendirme protokolü. KBB ve BBC Dergisi, 12(1), 25-42.
  • Heiss, C. J., Goldberg, L. & Dzarnoski, M. (2010). Registered dietitians and speech-language pathologists: an important partnership in dysphagia management. Journal of the American Dietetic Association, 110(9), 1290-1293.
  • Hsiao, P. Y., Clark, N. & Boothby, J. (2020). Developing an Interprofessional Simulation with Nursing, Nutrition, and Speech-Language Pathology Students. Teaching and Learning in Nursing, 15(2), 128-133.
  • Oğuz, Ö. & Aytar, B. (2020) Tıp fakültesi öğrencilerinin dil ve konuşma terapistliği mesleğine yönelik farkındalık ve tutumları: interdisipliner takım çalışmasına yönelik çıkarımlar. Dil Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi, 3(2), 200-217.
  • Walton, J. & Silva, P. (2018). Physiology of swallowing. Surgery (Oxford), 36(10), 529-534.
  • Werstuck, M. M. & Steel, C. (2021). Dysphagia identification and assessment in adults in primary care settings: A Canadian study of dietitians. Canadian Journal of Dietetic Practice and Research, 82(2), 84-89.

Yutma Rehabilitasyonunda Diyetisyenlerin Dil Ve Konuşma Terapistlerinin Rolüne İlişkin Farkındalığı

Yıl 2022, Cilt: 5 Sayı: 3, 294 - 321, 30.12.2022
https://doi.org/10.58563/dkyad-2022.53.4

Öz

Amaç: Disfaji başka tanılarla da birlikte ortaya çıkabilen karmaşık bir bozukluktur. Bu nedenle, disfajiyi uygun şekilde değerlendirmek ve yönetmek için sağlık uzmanları arasında sık sık iş birliği yapılmalıdır. Yutma rehabilitasyonunda dil ve konuşma terapistleri ile birlikte çalışacak meslek gruplarından biri de diyetisyenlerdir. Yapılan literatür taramasında diyetisyenleri kapsayan bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışma diyetisyenlerin dil ve konuşma terapisi mesleği hakkındaki genel bilgi düzeyleri, disfaji rehabilitasyonundaki rolüne ilişkin görüş ve farkındalıklarını betimlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmada veri toplamak amacıyla 25 soruluk anket hazırlanmıştır. Anket çalışmanın yazarları tarafından dil ve konuşma terapisi ve yutma bozukluğu farkındalık çalışmaları, makaleler ve anketler taranarak oluşturulmuştur. Anket online kanallarla beslenme ve diyetetik bölümü mezununa uygulanmıştır. Toplam 80 uzmana anket uygulanmıştır. Veriler betimsel ve istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcılara dil ve konuşma terapistlerinin çalışma alanları sorulduğunda, katılımcılar tarafından en az seçilen alanlardan biri yutma bozukluğu olmuştur. Katılımcılar dil ve konuşma terapistlerinin çalışma alanları arasından yaptıkları seçimlerle bir çalışma alanı farkındalık puanı elde etmektedir. Çalışma alanı farkındalığı toplam puanlarının ortalaması 6,34± 2,2, medyan skoru 7’dir. Çalıştıkları yerde dil ve konuşma terapisti olan katılımcıların farkındalık puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Katılımcıların büyük çoğunluğu (%93,7) yutma bozukluğu yaşayan hastalarının oral beslenmesiyle ilgili kaygı duyduğunu belirtmiştir. 44 katılımcı (%55,0) hastalarının oral beslenmeye geçişine yardımcı olmak için dil ve konuşma terapistine yönlendireceğini söylemiştir. Katılımcıların %42,5’i dil ve konuşma terapistlerinin yutma terapisi yaptığını bildiğini belirtmiş, %47,5’i ise yutma bozukluğu yaşayan hastasını dil ve konuşma terapistine yönlendireceğini söylemiştir. 74 (%92,5) katılımcı yutma rehabilitasyonunda dil ve konuşma terapistleri ile iş birliği içinde çalışabileceğini belirtmiştir. Sonuç: Katılımcıların dil ve konuşma terapistlerinin yutma rehabilitasyonundaki rolüne ilişkin bilgi ve farkındalıklarının zayıf olduğu tespit edilmiştir. Bu konu üzerine yapılacak seminerler, çalışma grupları ve farkındalık çalışmaları dil ve konuşma terapistlerinin yutmadaki rolüyle ilgili farkındalığı arttıracaktır. İş birlikçi uygulamalar ve meslekler arası iletişimin artması için bilgilendirici seminerler ve eğitimler önem taşımaktadır.

Kaynakça

  • Bağlam, N., Yıldız, E., Acar Arslan, E. & Turanlı, G. (2014). Nörolojik yutma bozukluğu olan çocukların besin tüketim durumlarının değerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi. 42(2), 108-115.
  • Bengisu, S. & Ayyıldız, A. (2020) Gastroentereloji bölüm hekimleri ve PEG tüpü takılmış hasta yakınlarının dil ve konuşma terapistlerinin yutma bozukluğundaki rolüne ilişkin farkındalığının belirlenmesi. Dil Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi, 3(2), 175-199.
  • Bengisu, S. & Derin, D. (2022) Hemşirelerin ve doktorların dil ve konuşma terapistlerinin yutma bozukluğundaki rolüne ilişkin farkındalıklarının belirlenmesi. Dil Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi, 5(2), 123-159.
  • Bengisu, S. & Gerçek, E. (2019). Türkiye’de yutma bozuklukları ile ilgili yapılmış lisansüstü tez çalışmalarının incelenmesi. Dil Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi, 2(1), 77-103.
  • Bice, E. M., Galek, K. E. & Vose, A. K. (2022). A survey of speech pathologist practice patterns for consulting registered dieticians when recommending diet alterations. Speech, Language and Hearing, 25(1), 59-67.
  • Brammer, M. S. & Vicari, C. A. (2020). Physicians' perceptions about collaborating with speech-language pathologists for dysphagia treatment in interprofessional healthcare. Journal of Interprofessional Education & Practice, 20, 100355.
  • Croker, A., Brown, L., Little, A., Squires, K. & Crowley, E. (2019). Developing and maintaining collaborative practice: Exploring perspectives from dietetics and speech pathology about ‘what works well’. Nutrition & Dietetics, 76(1), 28-37.
  • Dodds, W. J., Stewart, E. T. & Logemann, J. A. (1990). Physiology and radiology of the normal oral and pharyngeal phases of swallowing. American Journal of Roentgenology, 154(5), 953-963.
  • Duru, H., Akgün, E. & Maviş, İ. (2018). Dil ve konuşma terapisi mesleğine yönelik farkındalığın belirlenmesi. Dil, Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi, 1(3), 257-280.
  • Ertekin, C., Aydoğdu, İ. & Seçil, Y. (2002). Orofaringiyal yutmanın fizyoloji ve nörolojisi. Ege Tıp Dergisi, 41(3), 163-175.
  • Ertekin, C. & Aydoğdu, İ. (2003). Yutma nörofizyolojisi. Klinik Nörofizyoloji, 114 (12), 2226-2244.
  • Garipoğlu, G. (2019). Dysphagia awareness among dietitians. Progress in Nutrition,1-7.
  • Gerek, M., Çiyiltepe, M., Atalay, A. & Özkaptan, Y. (2004). Yutma bozukluğunda fiberoptik endoskopik tanı yöntemi ve değerlendirme protokolü. KBB ve BBC Dergisi, 12(1), 25-42.
  • Heiss, C. J., Goldberg, L. & Dzarnoski, M. (2010). Registered dietitians and speech-language pathologists: an important partnership in dysphagia management. Journal of the American Dietetic Association, 110(9), 1290-1293.
  • Hsiao, P. Y., Clark, N. & Boothby, J. (2020). Developing an Interprofessional Simulation with Nursing, Nutrition, and Speech-Language Pathology Students. Teaching and Learning in Nursing, 15(2), 128-133.
  • Oğuz, Ö. & Aytar, B. (2020) Tıp fakültesi öğrencilerinin dil ve konuşma terapistliği mesleğine yönelik farkındalık ve tutumları: interdisipliner takım çalışmasına yönelik çıkarımlar. Dil Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi, 3(2), 200-217.
  • Walton, J. & Silva, P. (2018). Physiology of swallowing. Surgery (Oxford), 36(10), 529-534.
  • Werstuck, M. M. & Steel, C. (2021). Dysphagia identification and assessment in adults in primary care settings: A Canadian study of dietitians. Canadian Journal of Dietetic Practice and Research, 82(2), 84-89.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Meryem Savran

Müzeyyen Çiyiltepe 0000-0003-4161-8117

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Savran, M., & Çiyiltepe, M. (2022). Yutma Rehabilitasyonunda Diyetisyenlerin Dil Ve Konuşma Terapistlerinin Rolüne İlişkin Farkındalığı. Dil Konuşma Ve Yutma Araştırmaları Dergisi, 5(3), 294-321. https://doi.org/10.58563/dkyad-2022.53.4
AMA Savran M, Çiyiltepe M. Yutma Rehabilitasyonunda Diyetisyenlerin Dil Ve Konuşma Terapistlerinin Rolüne İlişkin Farkındalığı. DKYAD. Aralık 2022;5(3):294-321. doi:10.58563/dkyad-2022.53.4
Chicago Savran, Meryem, ve Müzeyyen Çiyiltepe. “Yutma Rehabilitasyonunda Diyetisyenlerin Dil Ve Konuşma Terapistlerinin Rolüne İlişkin Farkındalığı”. Dil Konuşma Ve Yutma Araştırmaları Dergisi 5, sy. 3 (Aralık 2022): 294-321. https://doi.org/10.58563/dkyad-2022.53.4.
EndNote Savran M, Çiyiltepe M (01 Aralık 2022) Yutma Rehabilitasyonunda Diyetisyenlerin Dil Ve Konuşma Terapistlerinin Rolüne İlişkin Farkındalığı. Dil Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi 5 3 294–321.
IEEE M. Savran ve M. Çiyiltepe, “Yutma Rehabilitasyonunda Diyetisyenlerin Dil Ve Konuşma Terapistlerinin Rolüne İlişkin Farkındalığı”, DKYAD, c. 5, sy. 3, ss. 294–321, 2022, doi: 10.58563/dkyad-2022.53.4.
ISNAD Savran, Meryem - Çiyiltepe, Müzeyyen. “Yutma Rehabilitasyonunda Diyetisyenlerin Dil Ve Konuşma Terapistlerinin Rolüne İlişkin Farkındalığı”. Dil Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi 5/3 (Aralık 2022), 294-321. https://doi.org/10.58563/dkyad-2022.53.4.
JAMA Savran M, Çiyiltepe M. Yutma Rehabilitasyonunda Diyetisyenlerin Dil Ve Konuşma Terapistlerinin Rolüne İlişkin Farkındalığı. DKYAD. 2022;5:294–321.
MLA Savran, Meryem ve Müzeyyen Çiyiltepe. “Yutma Rehabilitasyonunda Diyetisyenlerin Dil Ve Konuşma Terapistlerinin Rolüne İlişkin Farkındalığı”. Dil Konuşma Ve Yutma Araştırmaları Dergisi, c. 5, sy. 3, 2022, ss. 294-21, doi:10.58563/dkyad-2022.53.4.
Vancouver Savran M, Çiyiltepe M. Yutma Rehabilitasyonunda Diyetisyenlerin Dil Ve Konuşma Terapistlerinin Rolüne İlişkin Farkındalığı. DKYAD. 2022;5(3):294-321.