Sistematik Derlemeler ve Meta Analiz

ÇOCUKLARDA PARMAK EMME ALIŞKANLIĞININ TEDAVİSİ

Cilt: 7 Sayı: 1 7 Mart 2025
PDF İndir
TR EN

ÇOCUKLARDA PARMAK EMME ALIŞKANLIĞININ TEDAVİSİ

Öz

Parmak emme, genellikle açlık, stres, hiperaktivite, diş sürme dönemindeki kaşıntı gibi farklı fizyolojik ve psikolojik faktörlerle ilişkilendirilmektedir. Parmak emmenin ağız yapısı üzerindeki olumsuz etkileri, alışkanlığın süresi, şiddeti ve sıklığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Uzun süreli parmak emme alışkanlığı, dişlerde protrüzyon, retrüzyon, ön açık kapanış ve çene bozuklukları gibi dental maloklüzyonlara neden olabilir. Tedavi yaklaşımları, çocuğun yaşına, alışkanlığın şiddetine ve çocuğun motivasyon düzeyine göre farklılık göstermektedir. Tedavi yöntemleri arasında konuşarak alışkanlığı bırakma, hatırlatıcı tedavi, ödüllendirme yöntemi, yardımcı/engelleyici tedavi ve ortodontik aparey kullanımı yer almaktadır. Özellikle palatal crib, quad helix, bluegrass gibi ortodontik apareyler, parmak emme alışkanlığının tedavisinde etkili çözümler sunmaktadır. Ek olarak, çocukların yaşadığı stres faktörleri ve aile içi dinamikler de tedavi sürecinde dikkate alınmalıdır. Bu çalışma, çocuklarda yaygın olarak görülen parmak emme alışkanlığının nedenleri, etkileri ve tedavi yöntemlerini incelemektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Borrie FR, Bearn DR, Innes NP, Iheozor-Ejiofor Z. Interventions for the cessation of non-nutritive sucking habits in children. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Mar 31;2015(3):CD008694.
  2. 2. Bishara SE, Warren JJ, Broffitt B, Levy SM. Changes in the prevalence of nonnutritive sucking patterns in the first 8 years of life. Am J Orthod Dentofacial Orthop. 2006;130(1):31-36. doi:10.1016/j.ajodo.2004.11.033
  3. 3. Bengi AO, Karacay S, Güven G. A unique treatment of finger-sucking habit in children with mental retardation: report of 2 cases. Quintessence Int. 2007;38(3):e158-e163.
  4. 4. Proffit W, Sarver DM, Fields HW. Contemporary Orthodontics. 2012;5th Edition.
  5. 5. Doğramacı EJ, Rossi-Fedele G. Establishing the association between nonnutritive sucking behavior and malocclusions: A systematic review and meta-analysis. J Am Dent Assoc. 016;147(12):926-934.e6. doi:10.1016/j.adaj.2016.08.018
  6. 6. Ülgen M. Anomaliler, Sefalometri, Etiyoloji, Büyüme ve Gelişim, Tanı. 2001;184–9.
  7. 7. Nowak AJ, Christensen JR, Mabry TR, Townsend JA, Wells MH. Pediatric Dentistry, Infancy Throught Adoleslence. 2019;6th Edition.
  8. 8. Ülgen M. Ortodonti, Anomaliler, Sefalometri, Etioloji, Büyüme ve Gelişim, Tanı. Yeditepe Üniversitesi Yayınları. 2000;185-189.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Çocuk Diş Hekimliği

Bölüm

Sistematik Derlemeler ve Meta Analiz

Yayımlanma Tarihi

7 Mart 2025

Gönderilme Tarihi

15 Ocak 2025

Kabul Tarihi

7 Mart 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kertmen, A. G., & Araz Topuz, M. (2025). ÇOCUKLARDA PARMAK EMME ALIŞKANLIĞININ TEDAVİSİ. Dental and Medical Journal - Review, 7(1), 14-22. https://izlik.org/JA92UJ74NA
AMA
1.Kertmen AG, Araz Topuz M. ÇOCUKLARDA PARMAK EMME ALIŞKANLIĞININ TEDAVİSİ. Dent & Med J - R. 2025;7(1):14-22. https://izlik.org/JA92UJ74NA
Chicago
Kertmen, Ayşe Gizem, ve Melis Araz Topuz. 2025. “ÇOCUKLARDA PARMAK EMME ALIŞKANLIĞININ TEDAVİSİ”. Dental and Medical Journal - Review 7 (1): 14-22. https://izlik.org/JA92UJ74NA.
EndNote
Kertmen AG, Araz Topuz M (01 Mart 2025) ÇOCUKLARDA PARMAK EMME ALIŞKANLIĞININ TEDAVİSİ. Dental and Medical Journal - Review 7 1 14–22.
IEEE
[1]A. G. Kertmen ve M. Araz Topuz, “ÇOCUKLARDA PARMAK EMME ALIŞKANLIĞININ TEDAVİSİ”, Dent & Med J - R, c. 7, sy 1, ss. 14–22, Mar. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92UJ74NA
ISNAD
Kertmen, Ayşe Gizem - Araz Topuz, Melis. “ÇOCUKLARDA PARMAK EMME ALIŞKANLIĞININ TEDAVİSİ”. Dental and Medical Journal - Review 7/1 (01 Mart 2025): 14-22. https://izlik.org/JA92UJ74NA.
JAMA
1.Kertmen AG, Araz Topuz M. ÇOCUKLARDA PARMAK EMME ALIŞKANLIĞININ TEDAVİSİ. Dent & Med J - R. 2025;7:14–22.
MLA
Kertmen, Ayşe Gizem, ve Melis Araz Topuz. “ÇOCUKLARDA PARMAK EMME ALIŞKANLIĞININ TEDAVİSİ”. Dental and Medical Journal - Review, c. 7, sy 1, Mart 2025, ss. 14-22, https://izlik.org/JA92UJ74NA.
Vancouver
1.Ayşe Gizem Kertmen, Melis Araz Topuz. ÇOCUKLARDA PARMAK EMME ALIŞKANLIĞININ TEDAVİSİ. Dent & Med J - R [Internet]. 01 Mart 2025;7(1):14-22. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92UJ74NA




"Dünyada herşey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır. Yalnız ilmin ve fenin yaşadığımız her dakikadaki safhalarının gelişimini anlamak ve ilerlemeleri zamanında takip etmek şarttır. Bin, iki bin, binlerce yıl önceki ilim ve fen lisanının koyduğu kuralları, şu kadar bin yıl sonra bugün aynen uygulamaya kalkışmak elbette ilim ve fennin içinde bulunmak değildir."

M. Kemal ATATÜRK