Araştırma Makalesi

TATLI SU MİDYESİ UNIO DELICATUS’UN (BİVALVIA, UNIONIDAE) İNCİ ÜRETİM POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI

Cilt: 7 Sayı: 13 15 Temmuz 2024
PDF İndir
TR EN

TATLI SU MİDYESİ UNIO DELICATUS’UN (BİVALVIA, UNIONIDAE) İNCİ ÜRETİM POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI

Öz

Antik çağlardan beri ilgi çeken ve hızlı büyüyen endüstrilerden biri olan inci üretimi, avcılık ve kültür çalışmaları ile yapılmaktadır. Doğal ve kültür incisi, ticari olarak değerlilik gösteren bir mücevherdir. Bu çalışmada, Hatay ili Gölbaşı Gölü’nde mevcut olan tatlı su midyesi Unio delicatus’un kabuk ile manto dokusu arasına plastik yapılı nükleus implantasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, solungaçları gloşidya (midye larvası) ile dolu olan ve henüz dolmamış olan midyelerin, implantasyon işleminden sonra nükleus atım süresi, nükleus atım sayısı, sedef rengi ve nükleusun sedef ile kaplanma oranının belirlenmesidir. Ayrıca 60 gün süren bu araştırmada, midyelerin nükleus çeperini sedef ile kaplama yeteneği araştırılırken, üreme döneminde implantasyon işleminin gloşidya paketlerinin atımı üzerine etkisi de incelenmiştir. İmplantasyon işlemi için, 32 adet midyenin 16 adeti, solungacı gloşidya ile dolu olan, diğer 16 adeti ise solungacı henüz gloşidya ile dolmamış olan midyelerden seçilmiştir. Her bir midye için 2 adet nükleus implant edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, ilk nükleus atımı, solungacı gloşidya ile dolu olan grupta (1. Grup) 3. gün görülmüş ve tüm nükleuslar 5 gün içinde vücuttan atılmıştır. Atımı gerçekleşen nükleusların tamamı koyu füme renginde olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda 1. Gruptaki tüm akvaryumların zemininde gloşidya paketleri gözlenmiştir. Türkiye’de ilk kez yapılan bu çalışmada, Unio delicatus’un inci yapabilme yeteneği ortaya çıkarılarak, inci kültürü sektörüne potansiyel olabilecek bir tür belirlenmiştir. Bu çalışma, Gölbaşı Gölü’nde bulunan diğer türlerinde, inci üretimi konusunda incelenmeleri yönünde yeni araştırmalara ışık tutacaktır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

BU ÇALIŞMAYI DESTEKLEYEN BİR KURUM BULUNMAMAKTADIR

Proje Numarası

PROJE DESTEĞİ ALINMAMIŞTIR

Etik Beyan

ETİK BEYANI GEREKLİ DEĞİLDİR

Kaynakça

  1. Fassler, C. R. 1994. Pearls ’94. "International Pearl Conference, Honolulu, Hawaii, 14-19 May1994". Journal of Shellfish Research, 13:325-354.
  2. Graf, D. L. (2002). "Molecular phylogenetic analysis of two problematic freshwater mussel nera (Unio and Gonidea) and a re-evaluation of the classification of Nearctic Unionidae (Bivalvia: Palaeoheterodonta: Unionoida)". Journal of Molluscan Studies, 68(1):65-71.
  3. Ilarri, M. I., Amorim, L., Souza, A. T., & Sousa, R. (2018). "Physical legacy of freshwater bivalves: effects of habitat complexity on the taxonomical and functional diversity of invertebrates". Science of the Total Environment, 634:1398-1405.
  4. Janakiram, K. (2003). "Freshwater pearl culture technology development in India". Journal of Applied Aquaculture, 13(3-4):341-349.
  5. Kripa, V., Mohamed, K.S., Appukuttan, K.K., & Velayudhan, T.S. (2007). "Production of Akoya pearls from the Southwest coast of India". Aquaculture, 262:347–354
  6. Pandey, A., & Singh, A. (2015). "Effect of different pearl nuclei implantation and rearing methods on survival, growth and pearl formation in freshwater mussel, Lamellidens marginalis in Punjab". Eco. Env. & Cons., 21:331-335.
  7. Rahayu, S. Y. S., Solihin, D. D., Manalu, W., & Affandi, R. (2013)."Nucleus pearl coating process of freshwater mussel Anodonta woodiana (Unionidae)". HAYATI Journal of Biosciences, 20(1):24-30.
  8. Ramesha, M. M., & Sophia, S. O. L. A. I. (2015). "Morphometry, length-weight relationships and condition index of Parreysia favidens (Benson, 1862) (Bivalvia: Unionidae) from river Seeta in the Western Ghats, India". Indian Journal of Fisheries, 62(1):18-24.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hayvan Bilimi (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Temmuz 2024

Gönderilme Tarihi

17 Mayıs 2024

Kabul Tarihi

22 Haziran 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA
Şereflişan, H. (2024). TATLI SU MİDYESİ UNIO DELICATUS’UN (BİVALVIA, UNIONIDAE) İNCİ ÜRETİM POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI. Doğanın Sesi, 7(13), 4-15. https://izlik.org/JA29JB46SE
AMA
1.Şereflişan H. TATLI SU MİDYESİ UNIO DELICATUS’UN (BİVALVIA, UNIONIDAE) İNCİ ÜRETİM POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI. Doğanın Sesi. 2024;7(13):4-15. https://izlik.org/JA29JB46SE
Chicago
Şereflişan, Hülya. 2024. “TATLI SU MİDYESİ UNIO DELICATUS’UN (BİVALVIA, UNIONIDAE) İNCİ ÜRETİM POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI”. Doğanın Sesi 7 (13): 4-15. https://izlik.org/JA29JB46SE.
EndNote
Şereflişan H (01 Temmuz 2024) TATLI SU MİDYESİ UNIO DELICATUS’UN (BİVALVIA, UNIONIDAE) İNCİ ÜRETİM POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI. Doğanın Sesi 7 13 4–15.
IEEE
[1]H. Şereflişan, “TATLI SU MİDYESİ UNIO DELICATUS’UN (BİVALVIA, UNIONIDAE) İNCİ ÜRETİM POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI”, Doğanın Sesi, c. 7, sy 13, ss. 4–15, Tem. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29JB46SE
ISNAD
Şereflişan, Hülya. “TATLI SU MİDYESİ UNIO DELICATUS’UN (BİVALVIA, UNIONIDAE) İNCİ ÜRETİM POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI”. Doğanın Sesi 7/13 (01 Temmuz 2024): 4-15. https://izlik.org/JA29JB46SE.
JAMA
1.Şereflişan H. TATLI SU MİDYESİ UNIO DELICATUS’UN (BİVALVIA, UNIONIDAE) İNCİ ÜRETİM POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI. Doğanın Sesi. 2024;7:4–15.
MLA
Şereflişan, Hülya. “TATLI SU MİDYESİ UNIO DELICATUS’UN (BİVALVIA, UNIONIDAE) İNCİ ÜRETİM POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI”. Doğanın Sesi, c. 7, sy 13, Temmuz 2024, ss. 4-15, https://izlik.org/JA29JB46SE.
Vancouver
1.Hülya Şereflişan. TATLI SU MİDYESİ UNIO DELICATUS’UN (BİVALVIA, UNIONIDAE) İNCİ ÜRETİM POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI. Doğanın Sesi [Internet]. 01 Temmuz 2024;7(13):4-15. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29JB46SE