İSTANBUL METROSU KAZILARINDA, KAZI HIZININ TAHMİNİNE YÖNELİK İSTATİSTİKSEL BİR YAKLAŞIM
Öz
Metro tüneli kazılarında, kazıya geçilmeden önce, tahmin edilebilmesi önemli olan faktörlerden birisi de kazı hızıdır. Bu çalışmada, Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu kullanılarak kazılan ve hala ikinci aşama kazıları devam etmekte olan İstanbul Metrosu birinci aşama kazıları incelenmiştir. Bu çalışma ile metro kazısına geçilmeden önce, gerçekleştirilen ön çalışmalardan elde edilen kayaç özelliklerine dayanarak kazı hızının önceden tahmin edilebilmesini sağlayacak istatistiksel bir yaklaşım geliştirilmiştir. Bu yaklaşım ile yapılan çalışmalar sonucunda, net kazı hızını en iyi ifade eden kayaç özelliklerinin tek eksenli basınç dayanımı ve RQD değerleri, brüt kazı hızını en iyi açıklayan kayaç özelliğinin ise basınç dayanımı/çekme dayanımı oranının olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- [1] Ayaydın, N., 1997, Metro İstanbul, Tunnel for Peoples. 561-567, Rotterdam.
- [2] Biberoğlu, S., 2000, “yayımlanmamış notlar”, Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş. Kontrol Mühendisi, İstanbul.
- [3] Bilgin, N., Seyrek, T., Shahriar, K., 1988, “Roadheader Performance in İstanbul, Golden Horrn Clean-Up Contributes Valuable Data”, Tunnel and Tunneling, pp. 41-44.
- [4] Bilgin, N., 1994, “Yeraltı Kazılarında Mekanizasyon”, Ulaşımda Yeraltı Kazıları 1. Sempozyumu, İstanbul, s. 53-98.
- [5] Bilgin, N., Yazıcı, S., Eskikaya, Ş., 1996, “A Model to Predict the Performance of Roadheaders and İmpact Hammers in Tunnel Drivages”, Eurorock 1996, Rotterdam, pp.715-720.
- [6] Bilgin, N., Kuzu, C., Eskikaya, S., and Ozdemir, L:; 1997, “Cutting Performance of Jack Hammers and Roadheaders in İstanbul Metro Drivages”, Tunnel For People, pp.455-460.
- [7] Eriş, İ., 2000, Derleme Rapor, Yayınlanmamış, İTÜ, İstanbul
- [8] İBB, 2004, “Ulaşım Master Raporu”, http://www.ibb.gov.tr/ibbtr/140/14005/1400501/ulasim_raporu.htm
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
15 Aralık 2005
Gönderilme Tarihi
15 Eylül 2005
Kabul Tarihi
15 Kasım 2005
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2005 Sayı: 009