Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DETERMINATION OF THE AMOUNT OF HEAVY METAL IN SOME MEDICINAL PLANTS SOLD IN HERBALIST IN KÜTAHYA

Yıl 2012, Sayı: 029, 1 - 6, 12.12.2012

Öz

Medicinal
plants are used for therapeutic purpose by the people.  In this study, some medicinal plants sold in
herbalist,  contents of  % moisture, %ash and some heavy metals have
been detected and reabilitiy of these plants were determined.

Kaynakça

  • [1] Stace, C.A., Plant Taxonomy and Biosystematics 7, London, (1980).
  • [2] Tan, A., Türkiye’de Bitkisel Çeşitlilik ve Bitki Genetik Kaynakları, J. of AARI, 2: 50-64, (1992).
  • [3] Hoppe, A., H., Drogenkunde, Handbuch der Pflanzlichen und Tierichen Rohstoffe, Cram, De Gruyter und Co., Hamburg (1958).
  • [4] Dragendorff, G., Die Heilpflanzen Der Verschiedenen Völker Und Zeiten 2, Stuttgart (1898) (reprint München 1967).
  • [5] Baytop, T., Türkiye’ de Bitkiler İle Tedavi, İstanbul Üniversitesi Yayınları No:3255, Eczacılık Fakültesi Yay., No: 40, İstanbul, (1984).
  • [6] Tümen, G. ve Sekendiz, A. Balıkesir ve Merkez köylerinde Halk ilacı olarak kullanılan bitkiler, Uludağ Üniversitesi Araştırma Projesi No: 86-12 Balıkesir (1989).
  • [7] Honda, G., Takeda, Y., Tanaka, T., Takaishi, Y., Sezik, E.,Yeşilada, E., A Report on Medicine and Medicinal Plants In Turkey (1994)., Faculty of Pharmaceutical Scienses, KyotoUniversity, Kyoto (1996).
  • [8] Malyer, H., Aydın, Ö. A., Tümen, G., Er, S., Tekirdağ ve Çevresindeki Aktarlarda Satılan Bazı Bitkiler ve Tıbbi Kullanım Özellikleri, Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Sayı 7, 103-112, Kütahya (2004).
  • [9] Yurdagel, Ü., 1979-1980 Yılı Eldesi Türk Çaylarının Analitik Karakterleri Üzerinde Araştırmalar, Ege Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi, 19(3), 109-126, İzmir (1982).
  • [10] Arslan, N., Toğrul, H., Türk Çaylarında Kalite Parametreleri ve Mineral Maddelerinin Farklı Demleme Koşullarında Deme Geçme Miktarları, Gıda Dergisi, 20(3), 179-185 (1995).
  • [11] Yurdagel, Ü., Yaman, Ü., Rotorvan ve Ortodoks Siyah Çayların Bileşimi Üzerinde Araştırmalar, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Dergisi, 5(2), 85-92, İzmir (1987).
  • [12] Gürses, Ö., İşlenmiş Türk Çay Örneklerinin Manganez, Magnezyum Kapsamları ve Deme Geçiş Miktar ve Oranları Üzerinde Araştırmalar, Doğa Bilim Dergisi, 8(2), 133-8 (1984).
  • [13] Poyrazoğlu, E. S., Gürses, Ö. L., İşlenmiş Türk Çaylarının Kaliteleri Üzerinde Araştırma, Gıda Dergisi, 16(3), 201-208 (1991).

KÜTAHYA AKTARLARINDA SATILAN BAZI TIBBİ BİTKİLERİN AĞIR METAL MİKTARLARININ İNCELENMESİ

Yıl 2012, Sayı: 029, 1 - 6, 12.12.2012

Öz

Tıbbi
özelliği olan bu bitkilerin farklı kısımları tüketilmektedir. Bu çalışmada, Kütahya
aktarlarında satılan ve halk tarafından tedavi amacıyla kullanılan bazı
bitkilerin içermiş oldukları %nem, %kül miktarları ve içermiş oldukları bazı
ağır metal (Al, As, Cd, Cr, Cu, Hg, Ni, Pb, Sn) miktarları yapılan analizlerle tespit
edilmiş ve kullanımlarındaki güvenilirlik ortaya konmuştur. 

Kaynakça

  • [1] Stace, C.A., Plant Taxonomy and Biosystematics 7, London, (1980).
  • [2] Tan, A., Türkiye’de Bitkisel Çeşitlilik ve Bitki Genetik Kaynakları, J. of AARI, 2: 50-64, (1992).
  • [3] Hoppe, A., H., Drogenkunde, Handbuch der Pflanzlichen und Tierichen Rohstoffe, Cram, De Gruyter und Co., Hamburg (1958).
  • [4] Dragendorff, G., Die Heilpflanzen Der Verschiedenen Völker Und Zeiten 2, Stuttgart (1898) (reprint München 1967).
  • [5] Baytop, T., Türkiye’ de Bitkiler İle Tedavi, İstanbul Üniversitesi Yayınları No:3255, Eczacılık Fakültesi Yay., No: 40, İstanbul, (1984).
  • [6] Tümen, G. ve Sekendiz, A. Balıkesir ve Merkez köylerinde Halk ilacı olarak kullanılan bitkiler, Uludağ Üniversitesi Araştırma Projesi No: 86-12 Balıkesir (1989).
  • [7] Honda, G., Takeda, Y., Tanaka, T., Takaishi, Y., Sezik, E.,Yeşilada, E., A Report on Medicine and Medicinal Plants In Turkey (1994)., Faculty of Pharmaceutical Scienses, KyotoUniversity, Kyoto (1996).
  • [8] Malyer, H., Aydın, Ö. A., Tümen, G., Er, S., Tekirdağ ve Çevresindeki Aktarlarda Satılan Bazı Bitkiler ve Tıbbi Kullanım Özellikleri, Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Sayı 7, 103-112, Kütahya (2004).
  • [9] Yurdagel, Ü., 1979-1980 Yılı Eldesi Türk Çaylarının Analitik Karakterleri Üzerinde Araştırmalar, Ege Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi, 19(3), 109-126, İzmir (1982).
  • [10] Arslan, N., Toğrul, H., Türk Çaylarında Kalite Parametreleri ve Mineral Maddelerinin Farklı Demleme Koşullarında Deme Geçme Miktarları, Gıda Dergisi, 20(3), 179-185 (1995).
  • [11] Yurdagel, Ü., Yaman, Ü., Rotorvan ve Ortodoks Siyah Çayların Bileşimi Üzerinde Araştırmalar, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Dergisi, 5(2), 85-92, İzmir (1987).
  • [12] Gürses, Ö., İşlenmiş Türk Çay Örneklerinin Manganez, Magnezyum Kapsamları ve Deme Geçiş Miktar ve Oranları Üzerinde Araştırmalar, Doğa Bilim Dergisi, 8(2), 133-8 (1984).
  • [13] Poyrazoğlu, E. S., Gürses, Ö. L., İşlenmiş Türk Çaylarının Kaliteleri Üzerinde Araştırma, Gıda Dergisi, 16(3), 201-208 (1991).
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sema Leblebici

Sema Demet Bahtiyar Bu kişi benim

M. Sabri Özyurt Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 12 Aralık 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Sayı: 029

Kaynak Göster

APA Leblebici, S., Bahtiyar, S. D., & Özyurt, M. S. (2012). KÜTAHYA AKTARLARINDA SATILAN BAZI TIBBİ BİTKİLERİN AĞIR METAL MİKTARLARININ İNCELENMESİ. Journal of Science and Technology of Dumlupınar University(029), 1-6.