Bu
araştırma, açlık ve kafein stresine maruz bırakılmış farelerde, rezene, oğul
otu ve kedi otu ve paroksetin’in kan, karaciğer ve beyindeki toplam glikoz ve
toplam lipit seviyelerine etkileri ve bu etkenlerin stresi önleyip
önlemediklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneyler sonunda, açlık ve
kafeinizasyon stresine maruz bırakılan farelerde, strese bağlı olarak kan,
karaciğer ve beyinde glikoz ve lipit konsantrasyonu artmıştır
(p<0.001). Artmış kan glikozunu
rezene, kedi otu ve oğul otu normal seviyelere düşürürken, paroksetin
hiperglisemik etki göstermiştir (p<0.001). Stres sonucu kan ve organlardaki
yükselmiş lipit konsantrasyonunu ise, etkenlerin hepsi düşürerek hipolipidemik
etki göstermişlerdir (p<0.001). Sonuç olarak, bu araştırmanın bulgularına
göre, denemede kullanılan bitkiler, kan ve organlardaki lipit ve glikozu
düşürdükleri için stres üzerine etkilidirler.
This
investigation was carried out to determine the effects of fennel seeds,
valerian root, lemon balm leaf and paroxetine on total glucose and total lipit
concentrationsin brain and liver and whether these agents prevent to stress or
not. Starvation and caffeinization
caused both stress and increased glucose and lipit on blood, liver and
brain. While, increased blood glucose
reduced with fennel, valerian and lemon balm at normal levels but paroxetine
caused to hyperglyceamic effect. Furthermore,
increased blood and organ lipit reduced with fennel, valerian, lemon balm and
paroxetine. All of agents caused hypolipitemic
effect. In conclusion, according to
findings of this investigation, used herbs in experiments are effective on
stress because this herbs reduced blood and organ lipit and glucose levels.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ağustos 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Sayı: 025 |