In
this study, physicochemical and microbiological parameters were measured
monthly from January 2007 to January
and 29o 11ı 51.16ıı E; 2nd station: 36o 58 ı 58.69ıı
N - 29o12 ı 22.36 ıı E) selected as
spring and the creek end on the Karanfilliçay Creek taking place within the
boundaries of Denizli and Muğla, and the findings were evaluated in terms of
aquaculture. Between two stations there are 10 facilities producing 109
ton/year portion size trout and 605.000 trout fry/year. Minimum and maximum
values of important parameters measured during the research in the 1st
and 2nd stations were found 7.8-8.3, 6.8-20.8 oC as
temperature; 7.8-8.2, 7.6-8.7 as pH; 8.3-9.6, 7.2-10.4 mg/lt as dissolved
oxygen; 80.2-92.6, 68.5-99.2 as oxygen
saturation (%); 0.1-0.4, 0.4-4.1 JTU as turbidity; 60-156, 87-180 mg/lt as total suspended solid
matter; 2-16, 14-96 mg/lt as sulphate; 2-9, 4-12 mg/lt as biochemical oxygen demand (20oC);
12.8-22.8, 16.5- 31.4 mg/lt as chemical oxygen demand; 2.2-14.5, 3.8-26.5 mg/lt
as organic matter; 36.0-60.1, 40.0-64.1 mg/lt as calcium; 0.0-0.1, 0.0-0.4 mg/lt
as orthophosphate; 0.00-0.02, 0.00-0.03 mg/lt as nitrite; 0.8-3.2, 0.0-2.9
mg/lt as nitrate; 0.0-0.3, 0.1-0.6 mg/lt as ammonium; 0.000-0.003, 0.002-0.025
mg/lt as ammonia; 0.3-2.3, 1.2-2.0 mg/lt as total nitrogen; 20-30, 25-46 oFr
as total hardness; 41-350, 271-11126 lt/sn as flow rate; 0.0-0.2, 0.0-0.6 mg/lt
as total phosphorus; 5-3.7x104, 3.2
X 103-2X107 as total aerobic bacteria; 0-29, 13->16000 as coliforms and 0-0, 0-24 as Escherichia coli respectively. In the Karanfilliçay Creek there isn’t any situation,
except flow rate and temperature changes, which will negatively affect
aquaculture in terms of water quality. With the significant decrease in flow
rate in the summer months, the increase in water temperature limits trout
production capacity as portion. Production capacity can be increased
significantly only by founding partial facilities producing trout fry.
Karanfilliçay Creek water quality seasonal change trout production
Bu çalışmada; Denizli ve Muğla sınırları içinde
bulunan Karanfilliçay Deresi üzerinde memba ve dere sonu olarak seçilen iki
istasyonda (1. istasyon: 36o 52ı
40.58ıı N ve 29o 11ı
51.16ıı E; 2.
istasyon: 36o 58 ı 58.69ıı
N - 29o12 ı 22.36 ıı E) fizikokimyasal
ve mikrobiyolojik parametreler Ocak 2007’den Ocak 2008’e kadar aylık ölçülmüş
ve elde edilen bulgular akuakültür açısından değerlendirilmiştir. İki istasyon
arasında yaklaşık 109 ton/yıl porsiyonluk ve 605.000 adet/yıl yavru alabalık
üreten toplam 10 adet işletme bulunmaktadır. 1. ve 2. istasyonlarda araştırma
süresince ölçümü yapılan önemli parametrelerin min. ve mak. değerleri sırası
ile sıcaklık 7.8-8.3, 6.8-20.8 oC; pH 7.8-8.2, 7.6-8.7; iletkenlik
218-268, 341-504 µmhos/cm; çözünmüş
oksijen 8.3-9.6, 7.2-10.4 mg/lt; oksijen doygunluğu (%) 80.2-92.6, 68.5-99.2;
bulanıklık 0.1-0.4, 0.4-4.1 JTU; toplam askıda katı madde 60-156, 87-180 mg/lt;
sülfat 2-16, 14-96 mg/lt; biyolojik oksijen ihtiyacı (20oC) 2-9,
4-12 mg/lt; kimyasal oksijen ihtiyacı 12.8-22.8, 16.5- 31.4 mg/lt;
organik madde 2.2-14.5, 3.8-26.5 mg/lt; kalsiyum
36.0-60.1, 40.0-64.1 mg/lt; orto-fosfat 0.0-0.1,
0.0-0.4 mg/lt; nitrit 0.00-0.02, 0.00-0.03 mg/lt; nitrat 0.8-3.2, 0.0-2.9 mg/lt; amonyum 0.0-0.3,
0.1-0.6 mg/lt; amonyak 0.000-0.003, 0.002-0.025 mg/lt; toplam azot 0.3-2.3, 1.2-2.0 mg/lt; toplam sertlik
20-30, 25-46 oFr; debi 41-350, 271-11126 lt/sn; toplam fosfor
0.0-0.2, 0.0-0.6 mg/lt; Toplam aerobik bakteri 5-3.7x104, 3.2 X 103-2X107; Koliform grubu bakteri; 0-29, 13->16000 ve Escherichia
coli 0-0, 0-24 bulunmuştur. Karanfilliçay Deresi’nde debi ve sıcaklık
değişimleri hariç su kalitesi açısından akuakültürü olumsuz etkileyecek bir
durum yoktur. Yaz aylarında debinin önemli derecede azalması ile birlikte su
sıcaklığındaki artış porsiyonluk alabalık üretim kapasitesini
sınırlandırmaktadır. Ancak yavru alabalık üreten kısmi işletmeler kurularak
üretim kapasitesi önemli ölçüde arttırılabilir.
Karanfilliçay Deresi su kalitesi mevsimsel değişim alabalık üretimi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Sayı: 021 |