In this study, fruit collected
from Selcuk village in Bilecik, were used as a raw material. Extraction of pectin from quince samples stored at -200C was carried
out at different conditions of temperature (70°C, 80°C ve 90°C), in 0.01M HCl solutions
(pH 2) and different conditions of time (60, 90, 120 minute) to obtain maximum pectin yield.
It was reached to maximum pectin yield as 2.86 % (wet basis) at 90°C and 90 minute- extraction
conditions.
These quince pectin samples
obtained at 90°C
and 90 minute extraction conditions were analyzed to characterize chemically. As a result of this study, quince is an
interesting source of pectin regarding to its pectin content. Higher galacturonic
acid and lower ash contents of pectin are two criteria for its purity. The
degree of esterification (DE) is a key factor to determine conformation and
rheological properties of pectins. The degree of esterification and
galacturonic acid content in
samples were found as 85.27% and
97.80% which indicates that the quince pectin was the high-methoxyl and rapid
set pectin. Quince pectin can be used for jam and jelly manufacturing because
the ability of pectin to gel depends largely on degree of methylation.
Bu
çalışmada hammadde kaynağı olarak, Bilecik’in Osmaneli ilçesine bağlı Selçuk
Köyün’ den toplanan ayva meyvesi kullanılmıştır. Pektinin -20 0C dondurulmuş ayva numunelerinden ekstraksiyonu; farklı
sıcaklık koşullarında (700, 800 ve 900C), 0.01 M HCl çözeltisi içinde
(pH2) ve farklı ekstraksiyon sürelerinde (60, 90 ve 120 dakika) maksimum pektin verimini elde etmek üzere gerçekleştirilmiştir.
Maksimum pektin verimine %2.86 (yaş ağırlık üzerinden) olarak 90 0C ekstraksiyon
sıcaklığında ve 90 dakika ekstraksiyon süresinde ulaşılmıştır. Bu şartlarda
elde edilmiş pektin örneklerinin kimyasal olarak analizleri yapılmıştır.
Deneysel çalışmalar sonucunda elde edilen pektin numunelerindeki yüksek
galakturonik asit miktarı ve düşük kül değeri elde edilen pektinin kalitesini
ve saflığını gösteren önemli iki
kriterdir. Esterleşme derecesi (DE) pektinin reolojik özelliklerinin
belirlenmesi ve yapısının belirlenmesinde bir anahtar faktördür. Analizler
sonucunda pektin numunelerinin esterleşme dereceleri %85.27, galaturonik asit
miktarı %97.80 olarak bulunmuştur. Bu
değerler ayva pektininin yüksek metoksilli ve hızlı jelleşebilen pektin
olduğunu göstermektedir. Jel oluşturma yüksek metilasyon derecesine bağlı
olduğu için ayva pektini reçel ve jöle
üretiminde katkı maddesi olarak kullanılabilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Sayı: 012 |