Furnaces using for cooking ceramic and porcelain products are genarally worked with manual
controlled. There are important details cooking of ceramic and porcelain products; opening and
closing of furnace chimney in obvious periods, having the furnace on or off or shocking in different
periods. To apply above specifiations, there must be charged person who is experienced and slillful in
his jop. If the furnace charged person doesn’t do regularly and appropriately desired activities, quality
of the products will decrease in the same ratio.
The microcontrolled systems can be used for the applicability of the desired furnace activity in the
sensitive manner and to obtain the qualified products. In this study, control of ceramic and porcelain
furnace are done with 16 bit HPQHigh Performance Controller) card.
Seramik teknolojisinde (980°C - 1040°C) seramik ve çini ürünlerinin pişirilmesi için kullandan
fırınlar genellikle manual kontrollü olarak çalıştırılmaktadır. Seramik ve çini ürünlerinin
pişirilmesinde fırın bacasını belli aralıklarla açıp kapama, fırını belli sürelerde aktif, belli sürelerde
pasif ve şoklama yapma gibi birtakım yardımcı işlevler gerekmektedir. Bu da fırınla ilgili bir
görevlinin sürekli olarak ilgisine ve becerisine bağlıdır. Eğer fırın görevlisi gereken aktiviteleri
yerinde ve muntazam bir şekilde yapmazsa mamulün kalitesi de aynı oranda düşecektir.
Tanımlanan fırın aktivitesinin hassas bir şekilde yapılması ve kaliteli mamuller elde edilmesi için
mikrokontrollü sistemlerden yararlanılabilmektedir. Bu çalışmada seramik ve çini fırınların
kontrolleri 16 bitlik HPC (High Performance Controller) kartı ile sağlanabilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2001 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Sayı: 002 |
HAZİRAN 2020'den itibaren Journal of Scientific Reports-A adı altında ingilizce olarak yayın hayatına devam edecektir.