Bu
çalışmanın amacı, Balıkesir ilinde yiyecek sektöründe faaliyet gösteren kadın
girişimcilerin niteliklerini, genel profilini, iş kurma aşamasında ve
sonrasında yaşadıkları sorunları belirlemektir. Veriler 2012-2017 yılları
arasında Balıkesir ilinde KOSGEB kredi desteği alan 60 kadın girişimciden elde
edilmiştir. Veri elde etmede mülakat ve anket tekniği uygulanmıştır. Veri
analizinde frekans ve betimleyici istatistik analizleri kullanılmıştır. Mülakat yolu ile elde edilen veriler ise
konularına göre sınıflandırılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları kadın girişimcilerin en
önemli girişimcilik özelliklerinin özgüvenli olma, başarılı olma ve ekonomik
bağımsızlığın olduğunu ortaya koymaktadır. İşyeri açmada ise kadın girişimciler
en fazla desteği eşlerinden almaktadırlar. Sermaye temini, işyeri bulma sorunu
ve bürokratik engeller kadın girişimcilerin işyeri açma sürecinde
karşılaştıkları en önemli sorunlardır. Buna karşın işyeri açtıktan sonra
karşılaşılan en önemli sorunlar ise nitelikli eleman bulma, iş-ev dengesi ve
müşteri bulma olarak sıralanmıştır. Çalışmada ayrıca kadın girişimcilerin
tecrübelerinden yola çıkılarak, yeni kadın girişimcilere yönelik öneriler de
yer almaktadır.
The aim of the study is to determine the profile and
problems of the women entrepreneurs operating in the food sector in Balıkesir.
The data were obtained from 60 female entrepreneurs who received KOSGEB credit
support in Balıkesir province between 2012-2017 periods. Interviews and
questionnaires were applied to obtain data. Frequency and descriptive
statistical analyzes were used for data analysis. The data obtained through the
interviews were classified according to the subjects. The research results show
that the most important entrepreneurship features of female entrepreneurs are
confident, successful and economic independence. In the process of establishing
business, female entrepreneurs receive the most support from their husbands.
Providing capital, finding workplace and bureaucratic difficulties are the most
important problems that women entrepreneurs face in opening workplace. On the
other hand, the most important problems faced post-entrepreneurial are listed
as finding qualified staff, work-house balance and finding customers. The study
also includes suggestions for new entrepreneurs based on the experienced women
entrepreneurs.
Entrepreneurship Women Entrepreneurship Food Sector Balıkesir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Sayı: 56 |
Dergimiz EBSCOhost, ULAKBİM/Sosyal Bilimler Veri Tabanında, SOBİAD ve Türk Eğitim İndeksi'nde yer alan uluslararası hakemli bir dergidir.