Araştırma Makalesi

DÖVİZ KURU RİSKİ YÖNETİM TEKNİKLERİ VE SDŞ ORTAĞI KOBİ’LERİN BU TEKNİKLERDEN YARARLANABİLME OLANAKLARI

Sayı: 59 31 Ocak 2019
PDF İndir
TR EN

DÖVİZ KURU RİSKİ YÖNETİM TEKNİKLERİ VE SDŞ ORTAĞI KOBİ’LERİN BU TEKNİKLERDEN YARARLANABİLME OLANAKLARI

Öz

Küreselleşme süreci ile birlikte çeşitlenen pazarlar ve artan iş olanakları, küçük büyük tüm işletmeleri dünya yönelimli faaliyette bulunmaya teşvik ederken, küresel rekabet, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) ayakta kalabilmelerini sağlayacak özelliklere sahip olmalarını gerektirmektedir. Türkiye ekonomisi içerisinde sayı, üretim hacmi ve istihdam gibi açılardan büyük ağırlığa sahip olan, ancak yönetim, finansman, ihracat-pazarlama, teknoloji ve verimlilik gibi konularda önemli açmazları bulunan KOBİ’lerin, rekabetçi özeliklere sahip olabilmelerinin en kolay yolu olarak örgütlü hareket etmeleri görülmektedir. Bu doğrultuda, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDŞ) modeli, KOBİ’lere ihracatta ölçek ekonomileri yaratarak, sinerjik avantajlar sağlayabilecek bir örgütlenme biçimi olarak önerilmekte ve teşvik edilmektedir. Ancak, dış ticarette doğal olarak farklı para birimleri kullanılmaktadır. Bu da ülke paralarının birbirleri karşısındaki değer değişimlerine bağlı olarak, işletmeleri kur riskine açık hale getirmektedir. Çalışmada, döviz kurlarında yaşanan değişimlerin neden olduğu risklerden kaçınmada kullanılabilecek döviz kuru riski yönetim tekniklerinin, SDŞ ortağı KOBİ’ler tarafından uygulanabilme durumu değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdullah, F.A. (1987). Financial Management for the Multinational Firm, Prentice-Hall, Inc., New Jersey / USA.
  2. Acinan, H. ve Sağ, Y. (1981). “İhracat Kredi Sigortaları ve Türkiye”, İhracat Kredi Sigortası Seminer Kitabı, AİTİA Yay. No: 151, Ankara: 1981, s.238.
  3. Akbulut, D. (1995). “Risk Yönetimi ve Finansman Mühendisliği”, Bankacılar Dergisi, TBB Yayını, Sayı: 15, Haziran 1995.
  4. Akgüç, Ö. (1997). “Risk Yönetimi”, Stratejik Yönetim ve Senaryo Tekniği, İrfan Yayınları, Yönetim Bilimleri Dizisi No: 5, İstanbul.
  5. Akgüç, Ö. (1994). Finansal Yönetim, Avcıol Basım-Yayın, Muhasebe Ens. Yay. No: 63, Muh. Ens. Eğt. ve Araşt. Vakfı Yay. No: 15, Gen. 6. Basım, İstanbul.
  6. Aksel, H.A.E. (1995). Risk Yönetim Aracı Olarak Futures Piyasaları, SPK Yay. No: 21, Ankara.
  7. Arshadi, N. and Karels, G.V. (1997). Modern Financial Intermediaries and Markets, Prentice-Hall, Inc., New Jersey / USA.
  8. Aşıkoğlu, Rıza. (1993). Globalleşme Sürecinde Uluslararası Finansal Yönelimler, DPÜ Yayın No: 2, İİBF Yayın No: 2, Kütahya.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Semih Büker Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Ocak 2019

Gönderilme Tarihi

21 Kasım 2018

Kabul Tarihi

4 Şubat 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Sayı: 59

Kaynak Göster

APA
Büker, S., & Çelikkol, H. (2019). DÖVİZ KURU RİSKİ YÖNETİM TEKNİKLERİ VE SDŞ ORTAĞI KOBİ’LERİN BU TEKNİKLERDEN YARARLANABİLME OLANAKLARI. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 59, 123-139. https://izlik.org/JA64RA77HY
AMA
1.Büker S, Çelikkol H. DÖVİZ KURU RİSKİ YÖNETİM TEKNİKLERİ VE SDŞ ORTAĞI KOBİ’LERİN BU TEKNİKLERDEN YARARLANABİLME OLANAKLARI. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019;(59):123-139. https://izlik.org/JA64RA77HY
Chicago
Büker, Semih, ve Hakan Çelikkol. 2019. “DÖVİZ KURU RİSKİ YÖNETİM TEKNİKLERİ VE SDŞ ORTAĞI KOBİ’LERİN BU TEKNİKLERDEN YARARLANABİLME OLANAKLARI”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 59: 123-39. https://izlik.org/JA64RA77HY.
EndNote
Büker S, Çelikkol H (01 Ocak 2019) DÖVİZ KURU RİSKİ YÖNETİM TEKNİKLERİ VE SDŞ ORTAĞI KOBİ’LERİN BU TEKNİKLERDEN YARARLANABİLME OLANAKLARI. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 59 123–139.
IEEE
[1]S. Büker ve H. Çelikkol, “DÖVİZ KURU RİSKİ YÖNETİM TEKNİKLERİ VE SDŞ ORTAĞI KOBİ’LERİN BU TEKNİKLERDEN YARARLANABİLME OLANAKLARI”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 59, ss. 123–139, Oca. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64RA77HY
ISNAD
Büker, Semih - Çelikkol, Hakan. “DÖVİZ KURU RİSKİ YÖNETİM TEKNİKLERİ VE SDŞ ORTAĞI KOBİ’LERİN BU TEKNİKLERDEN YARARLANABİLME OLANAKLARI”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 59 (01 Ocak 2019): 123-139. https://izlik.org/JA64RA77HY.
JAMA
1.Büker S, Çelikkol H. DÖVİZ KURU RİSKİ YÖNETİM TEKNİKLERİ VE SDŞ ORTAĞI KOBİ’LERİN BU TEKNİKLERDEN YARARLANABİLME OLANAKLARI. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019;:123–139.
MLA
Büker, Semih, ve Hakan Çelikkol. “DÖVİZ KURU RİSKİ YÖNETİM TEKNİKLERİ VE SDŞ ORTAĞI KOBİ’LERİN BU TEKNİKLERDEN YARARLANABİLME OLANAKLARI”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 59, Ocak 2019, ss. 123-39, https://izlik.org/JA64RA77HY.
Vancouver
1.Semih Büker, Hakan Çelikkol. DÖVİZ KURU RİSKİ YÖNETİM TEKNİKLERİ VE SDŞ ORTAĞI KOBİ’LERİN BU TEKNİKLERDEN YARARLANABİLME OLANAKLARI. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Ocak 2019;(59):123-39. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64RA77HY

Dergimiz EBSCOhost, ULAKBİM/Sosyal Bilimler Veri Tabanında, SOBİAD ve Türk Eğitim İndeksi'nde yer alan uluslararası hakemli bir dergidir.