BibTex RIS Kaynak Göster

FRANCHISING SİSTEMİNİN KOBİ'LERDE PAZARLAMA İŞLEVİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2003, Sayı: 8, - , 20.06.2015

Öz

Franchising is a distribution system which effectively provides the transportation of goods and services from producers to consumers. It is a kind of mediator which takes place in mediative distribution especially in the marketing of services. It has many advantages compared to traditional marketing channels. Franchising system that spread rapidly across Europe in 1970’s was firs introduced into Turkey in 1980’s. The firms which first enter Turkey’s market by giving franchising are the fast-food fiirms such as McDonalds, Pizza Hut and Wendy’s. As the leaders of the service sectors in which this sstem is employed, hotels, restaurants and retail selling stores have come respectively. Franchising, as an investment mediator that is preferred by many enterprenver’s has made contributions in solving the marketing problems that small and medium size enterprises, which are the basis of industry sector, face

Kaynakça

  • BARROW C. ve GOLZEN G., Taking Up A Franchising, London, 1988.
  • Barry BERMAN ve Joel R. EVANS, Retail Management, New York: Macmillan Publishing Company, 1989.
  • BOZKURT Rüştü, İşletme Odağı, Der Yayını, İstanbul, 1997.
  • BUDAK Gönül, KOBİ’lerde Toplam Kalite Yönetimi, İzmir, 1997, s. 135. Common Franchise Terms and Definitions (1996), http:/www.ifis.com/ifis/how-to/how-to1.html
  • CANDAN Burcu, “Üniversiteli Öğrencilerin Franchising Sistemine Göre İşleyen Fast Food Restoranları Tercih Edip Etmeme Sebepleri Üzerine Bir Saha Araştırması”, Pazarlama Dünyası Dergisi, Kasım-Aralık 2000, Y. 14.
  • CANITEZ Murat, “Etkin Bir Global Pazarlama Stratejisi: Franchising”, Pazarlama Dünyası Dergisi, Eylül-Ekim 1997, S. 65.
  • DEMİREL Fatma, “Franchising Sistemi ve Türkiye’deki Uygulaması”, İşletme ve Finans, Ağustos 1993, S. 89.
  • EROL İbrahim ve YILMAZ İlham, “KOBİ’lerde Pazarlama ve Büyüme Süreci ve Manisa Organize Sanayi Bölgesindeki KOBİ’lerin Bu Süreci Nasıl Değerlendirdiklerinin Araştırılması”, 6. Ulusal Pazarlama Kongresi Bildiri Kitabı, Erzurum, 2001.
  • KOTLER Philip (Çev.: Nejat MUALLİMOĞLU), Pazarlama Yönetimi, Beta Yayını, 2000.
  • ÖZTÜRK Sevgi Ayşe, Hizmet Pazarlaması, Eskişehir, 2002.
  • SOĞUR Macide, İşletme Sistemi Olarak Franchising, Der Yayınları, İstanbul, 1993.
  • TEEGEN H., MALTZ E. ve PRİNCE R., Structural and Behavioral Antecedents of International Business Format Franchises Proceedings, American Marketing Association, 1995.
  • TEK Ömer Baybars, Pazarlama İlkeleri: Global Yönetimsel Yaklaşım Türkiye Uygulamaları, 7.B., İzmir, 1997.
  • Türkiye’de Franchising Uygulamaları, UFRAD Bülteni, İstanbul, 1998, s. 1.
  • ULAŞ Dilber, Bir Pazarlama ve Dağıtım Yöntemi Olarak Franchising Sistemi, Ankara, 1999.
  • ÜNÜSAN Çağatay, “Ülkemizde Franchising Sistemleri ile Bağımsız Perakendecilerden Düzeylerinin Karşılaştırılması Araştırılması”, Pazarlama Dünyası Dergisi, Kasım-Aralık 1998, Y. 12, S. 72. Tüketicilerin Tatmin
  • ÜNÜSAN Çağatay, “Türkiye’de Franchising’in Gelişimi ve Ülkemiz Kalkınması İçin Önemi”, Pazarlama Dünyası Dergisi, Mart- Nisan 1993, S. 38.

FRANCHISING SİSTEMİNİN KOBİ'LERDE PAZARLAMA İŞLEVİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2003, Sayı: 8, - , 20.06.2015

Öz

Franchising, ürünlerin ya da hizmetlerin üreticilerden tüketicilere en etkin bir biçimde ulaşılmasını sağlayan bir dağıtım sistemidir. Özellikle, hizmetlerin pazarlanmasında aracılı dağıtımda yer alan aracı türlerinden birisidir. Geleneksel pazarlama kanallarına göre birçok avantajları vardır. 1970’li yıllarda Avrupa’da hızla yaygınlaşan franchising sistemi, ülkemize 1980’li yıllarda girmiştir. Franchise vererek Türkiye pazarına ilk giren firmalar, Mc Donald’s, Pizza Hut, Wendy’s gibi fast food firmalarıdır. Bu sistemin uygulandığı hizmet sektörlerinin başında ise, oteller, restoranlar, perakende satış mağazaları gelmektedir. Günümüzde, birçok girişimcinin tercih ettiği bir yatırım aracı olan franchising, sanayi sektörünün temeli olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ’lerin) karşılaştıkları pazarlama sorunlarının çözümüne de katkıda bulunmaktadır

Kaynakça

  • BARROW C. ve GOLZEN G., Taking Up A Franchising, London, 1988.
  • Barry BERMAN ve Joel R. EVANS, Retail Management, New York: Macmillan Publishing Company, 1989.
  • BOZKURT Rüştü, İşletme Odağı, Der Yayını, İstanbul, 1997.
  • BUDAK Gönül, KOBİ’lerde Toplam Kalite Yönetimi, İzmir, 1997, s. 135. Common Franchise Terms and Definitions (1996), http:/www.ifis.com/ifis/how-to/how-to1.html
  • CANDAN Burcu, “Üniversiteli Öğrencilerin Franchising Sistemine Göre İşleyen Fast Food Restoranları Tercih Edip Etmeme Sebepleri Üzerine Bir Saha Araştırması”, Pazarlama Dünyası Dergisi, Kasım-Aralık 2000, Y. 14.
  • CANITEZ Murat, “Etkin Bir Global Pazarlama Stratejisi: Franchising”, Pazarlama Dünyası Dergisi, Eylül-Ekim 1997, S. 65.
  • DEMİREL Fatma, “Franchising Sistemi ve Türkiye’deki Uygulaması”, İşletme ve Finans, Ağustos 1993, S. 89.
  • EROL İbrahim ve YILMAZ İlham, “KOBİ’lerde Pazarlama ve Büyüme Süreci ve Manisa Organize Sanayi Bölgesindeki KOBİ’lerin Bu Süreci Nasıl Değerlendirdiklerinin Araştırılması”, 6. Ulusal Pazarlama Kongresi Bildiri Kitabı, Erzurum, 2001.
  • KOTLER Philip (Çev.: Nejat MUALLİMOĞLU), Pazarlama Yönetimi, Beta Yayını, 2000.
  • ÖZTÜRK Sevgi Ayşe, Hizmet Pazarlaması, Eskişehir, 2002.
  • SOĞUR Macide, İşletme Sistemi Olarak Franchising, Der Yayınları, İstanbul, 1993.
  • TEEGEN H., MALTZ E. ve PRİNCE R., Structural and Behavioral Antecedents of International Business Format Franchises Proceedings, American Marketing Association, 1995.
  • TEK Ömer Baybars, Pazarlama İlkeleri: Global Yönetimsel Yaklaşım Türkiye Uygulamaları, 7.B., İzmir, 1997.
  • Türkiye’de Franchising Uygulamaları, UFRAD Bülteni, İstanbul, 1998, s. 1.
  • ULAŞ Dilber, Bir Pazarlama ve Dağıtım Yöntemi Olarak Franchising Sistemi, Ankara, 1999.
  • ÜNÜSAN Çağatay, “Ülkemizde Franchising Sistemleri ile Bağımsız Perakendecilerden Düzeylerinin Karşılaştırılması Araştırılması”, Pazarlama Dünyası Dergisi, Kasım-Aralık 1998, Y. 12, S. 72. Tüketicilerin Tatmin
  • ÜNÜSAN Çağatay, “Türkiye’de Franchising’in Gelişimi ve Ülkemiz Kalkınması İçin Önemi”, Pazarlama Dünyası Dergisi, Mart- Nisan 1993, S. 38.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Müberra Yurdakul Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Haziran 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA Yurdakul, M. (2015). FRANCHISING SİSTEMİNİN KOBİ’LERDE PAZARLAMA İŞLEVİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi(8).
AMA Yurdakul M. FRANCHISING SİSTEMİNİN KOBİ’LERDE PAZARLAMA İŞLEVİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Haziran 2015;(8).
Chicago Yurdakul, Müberra. “FRANCHISING SİSTEMİNİN KOBİ’LERDE PAZARLAMA İŞLEVİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 8 (Haziran 2015).
EndNote Yurdakul M (01 Haziran 2015) FRANCHISING SİSTEMİNİN KOBİ’LERDE PAZARLAMA İŞLEVİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8
IEEE M. Yurdakul, “FRANCHISING SİSTEMİNİN KOBİ’LERDE PAZARLAMA İŞLEVİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 8, Haziran 2015.
ISNAD Yurdakul, Müberra. “FRANCHISING SİSTEMİNİN KOBİ’LERDE PAZARLAMA İŞLEVİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8 (Haziran 2015).
JAMA Yurdakul M. FRANCHISING SİSTEMİNİN KOBİ’LERDE PAZARLAMA İŞLEVİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015.
MLA Yurdakul, Müberra. “FRANCHISING SİSTEMİNİN KOBİ’LERDE PAZARLAMA İŞLEVİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 8, 2015.
Vancouver Yurdakul M. FRANCHISING SİSTEMİNİN KOBİ’LERDE PAZARLAMA İŞLEVİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015(8).

Dergimiz EBSCOhost, ULAKBİM/Sosyal Bilimler Veri Tabanında, SOBİAD ve Türk Eğitim İndeksi'nde yer alan uluslararası hakemli bir dergidir.