316L Paslanmaz Çeliklerin Frezeleme işlemindeki Yüzey Pürüzlülüğün ANFIS ile Modellenmesi
Abstract
Paslanmaz çelikler, mükemmel korozyon direnci, düşük ve yüksek sıcaklıklarda kullanılabilmesi, kolay şekillendirilebilmesi ve iyi estetik görünüme sahip olmasından dolayı birçok alanda kullanılabilen bir malzemedir. Bu çalışmada, 316L paslanmaz çeliğin yüzey pürüzlülüğü kesme parametrelerine bağlı olarak adaptif ağ tabanlı bulanık mantık çıkarım sistemi (ANFIS) yaklaşımı kullanılarak bir model geliştirilmiştir. Kesme parametreleri olarak kesme hızı, ilerleme, kesme derinliği ve kesme genişliği seçilmiştir. Matlab 8.5 programının ANFIS editörü kullanılarak ANFIS modellemesi gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen ANFIS modelinin tahmin sonuçları ile deneysel sonuçlar karşılaştırıldığında en büyük yüzde hata değerinin 9,58 ve ortalama yüzde hata değerinin 5,25 olduğu tespit edilmiştir. ANFIS modelinin korelasyon katsayısı 0,997 olarak bulunmuştur. Sonuçlar, ANFIS modelinin 316L paslanmaz çeliğin frezeleme işleminde yüzey pürüzlülüğün tahmin edilmesinde etkin bir yöntem olabileceğini göstermiştir.
Keywords
References
- [1] M. Dere ve İ. H. Filiz, “Experimental investigation of the effects of workpiece diameter and overhang length on the surface roughness in turning of free machining steel and modelling of surface roughness by using ANFIS,” Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 2018.
- [2] Y. Fedai ve A. Ünüvar, “Frezelemede optimum kesme parametrelerini belirlemek için yapay zeka sistemlerinden oluşan adaptif bir sanal operatörün geliştirilmesi,” 5. Ulusal Talaşlı İmalat Sempozyumu, Bursa, Türkiye, 2014, ss. 129-143.
- [3] E. Çelik ve T. Kıvak, “17-4 PH paslanmaz çeliğin tornalanmasında minimum miktarda yağlamanın yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkileri,” 7. Uluslararası Talaşlı İmalat Sempozyumu, İstanbul, Türkiye, 2016, ss. 214-221.
- [4] Y. Kayır, S. Aslan ve A. Aytürk, “AISI 316Ti paslanmaz çeliğin tornalanmasında kesici uç etkisinin Taguchi yöntemi ile analizi,” Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 28, s. 2, ss. 363-372, 2013.
- [5] F. Kara, O. Özbek, M. Kam and H. Saruhan, “Optimization by Taguchi method of surface roughness and vibration in turning of AISI 4140 steel,” II. International Academic Research Congress - (INES 2017), Antalya, Türkiye, 2017, pp. 1132-1140.
- [6] I. Shivakoti, G. Kibria, P. M. Pradhan, B. B. Pradhan and A. Sharma, “ANFIS based prediction and parametric analysis during turning operation of stainless steel 202,” Materials and Manufacturing Processes, vol. 34, no. 1, pp. 112-121, 2019.
- [7] G. Basmaci, “Optimization of machining parameters for the turning process of AISI 316 L stainless steel and Taguchi design,” Acta Physica Polonica A, vol. 134, no. 1, pp. 260-264, 2018.
- [8] Ç. V. Yıldırım, “Grafit parçacık takviyeli nano akışkan kullanılarak AISI 316’nın frezelenmesinde yüzey pürüzlülüğü ve kesme sıcaklığının optimizasyonu,” Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, c. 7, s. 1, ss. 326-341, 2019.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
March 30, 2019
Submission Date
October 2, 2018
Acceptance Date
March 15, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 7 Number: 2
Cited By
Kompozit Malzemelerin Delme İşleminde İtme Kuvvetinin Taguchi Metodu ile Optimizasyonu ve Regresyon Analizi ile Tahmini
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.21605/cukurovaummfd.869155Minimum Miktarda Yağlama Tekniği İle Frezeleme İşleminde Yüzey Pürüzlülüğünün ANFIS İle Modellenmesi
International Journal of Innovative Engineering Applications
https://doi.org/10.46460/ijiea.952306Mathematical Modeling and Optimization of Milling Parameters in AA 5083 Aluminum Alloy
European Mechanical Science
https://doi.org/10.26701/ems.537087KAPLAMALI VE KAPLAMASIZ KESİCİ TAKIMLARLA İŞLENEN INCONEL 718 İŞ PARÇASININ YÜZEY PÜRÜZLÜLÜK DEĞERLERİNİN ANFIS İLE MODELLENMESİ
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.17780/ksujes.1568398Adaptive AI-based prediction and optimization of milling parameters using ANFIS, ANN, and PSO for 316L stainless steel
Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers, Part C: Journal of Mechanical Engineering Science
https://doi.org/10.1177/09544062261417013