This study was conducted at Diyarbakır conditions in 2010-2011 wheat growing season, three commercial Zenit, Spagetti and Lavente , and three landrace cultivars Mısırı, Mersiniye and Menceki , and durum wheat parents and their 15 different hybrid combinations at F2-stages was grown as materials under low N0, no N fertilizer , moderate N1, 120 kg N ha−1 and high N2, 240 kg N ha−1 N conditions were investigated in three different nitrogen doses. In this study, examining of the quality traits protein content, gluten content, zeleny sedimentation and grain hardness of breeding materials and determination of availability as breeding material were investigated. While the increase of nitrogen doses protein and gluten content have a positive effect, zeleny sedimentation and grain hardness have just effected up to moderate nitrogen level. The cultivar Spagetti showed positive and high general combining ability GCA effects for zeleny sedimentation and grain hardness at moderate N level. Also it was the best combiner for zeleny sedimentation and grain hardness at moderate N level The Menceki was best combiner for GCA effects for protein content and gluten content at moderate N level. Hybrids 1x4 and 4x6 showed positive specific combining ability SCA effects for protein content, zeleny sedimentation and grain hardness at moderate N level. these varieties had best SCA effects for protein content, zeleny sedimentation and grain hardness at moderate N level
Bu çalışma, 2010-2011 yetiştirme sezonunda Diyarbakır koşullarında düşük N0, azot uygulamasız , orta N1, 12 kg/da ve yüksek düzey N2, 24 kg/da olmak üzere üç farklı azot dozu uygulaması ile yürütülmüş olup, materyal olarak üç ticari Zenit, Spagetti ve Lavente ve üç yerel Mısırı, Mersiniye ve Menceki makarnalık buğday çeşitleri ile bu çeşitlerin 15 farklı F2 melez kombinasyonları kullanılmıştır. Çalışmada, Farklı azot koşullarında yetiştirilen F2 melez kombinasyonu ile ebeveynlerinin kalite parametreleri protein oranı, gluten yaş öz miktarı, zeleny sedimantasyon ve tane sertliği değişimleri ve ıslahta kullanılabilirliği incelenmiştir. Azot dozu artışına paralel olarak, protein oranı ve gluten miktarında olumlu bir artış sağlarken, zeleny sedimantasyon ve tane sertliği yönünden ise sadece orta düzey azot uygulamasına kadar bir artış sağladığı tespit edilmiştir. Menceki çeşidine uygulanan orta düzey azot dozlarının protein oranı ve gluten miktarı, Spagetti çeşidinde zeleny sedimantasyon ve tane sertliği yönünden pozitif ve yüksek uyum GUY göstermiştir. Bu iki genotipin orta düzey azotlu koşullarda melezleme çalışmalarında kullanılmasının uygun olacağı, melez kombinasyonlarda ise 1x4 ve 4x6 melezlerinin protein içeriği, zeleny sedimantasyon ve tane sertliğinin orta düzey azot uygulamalarında çeşit geliştirme çalışmalarında kullanılmalarının uygun olacağı tespit edilmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 1 |
Google Scholar | CABI - CAB Abstracts and Global Health | CAS Chemical Abstracts Service | ROAD Directory of Open Access Scholarly Resources | Index Copernicus | CiteFactor Academic Scientific Journals | BASE Bielefeld Academic Search Engine | Open AIRE | IJIFACTOR | ASOS Index | Paperity Open Science Aggregated | I2OR International Institute of Organized Research | SJIF Scientific Journal Impact Factor | Advanced Science Index | DRJI Directory of Research Journals Indexing | SOBİAD | AcarIndex | SIS Scientific Indexing Services | Crossref | Harman Türkiye Akademik Arşivi | AccessOn | Dimensions | Wizdom | OUCI The Open Ukrainian Citation Index | WorldCat | Scilit | ASCI Asian Science Citation Index |
https://doi.org/10.55007/dufed.xxxxxxx