Araştırma Makalesi

Hadis Literatürünün Oluşumu ve Gelişimi: Pavel Pavlovitch’in The Encyclopaedia of Islam Three’deki ‘Ḥadīth’ Maddesi Üzerine Bir İnceleme

Cilt: 10 Sayı: 1 30 Haziran 2026
PDF İndir
EN TR

Hadis Literatürünün Oluşumu ve Gelişimi: Pavel Pavlovitch’in The Encyclopaedia of Islam Three’deki ‘Ḥadīth’ Maddesi Üzerine Bir İnceleme

Öz

Bu makale, The Encyclopaedia of Islam’ın üçüncü edisyonunda (EI3) Pavel Pavlovitch tarafından kaleme alınan “Ḥadīth” maddesini merkeze alarak hadis literatürünün oluşumu ve gelişimini incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, Pavlovitch’in değerlendirmelerini hem kendisinden önceki iki edisyonda “Ḥadīth” maddesini kaleme alan Th. W. Juynboll (EI¹) ve James Robson’un (EI²) yaklaşımlarıyla karşılaştırmak hem de klasik İslâmî kaynaklar ve modern hadis araştırmaları bağlamında tahlil etmektir. Bu doğrultuda makalede öncelikle Juynboll ve Robson’un hadislerin rivayeti, derlenmesi, tasnifi ve Şiî hadis literatürüne dair temel kabulleri ana hatlarıyla değerlendirilmektedir. Daha sonra Pavlovitch’in “Ḥadīth” maddesinde hadis literatürünün oluşumuna ve gelişimine ilişkin ileri sürdüğü görüşler sistematik bir çerçevede ele alınmaktadır. Bu bağlamda hadis rivayetinin başlangıcı ve nakil biçimleri, erken dönem hadis derlemelerinin mahiyeti, musannef türünün ortaya çıkışı ve erken örnekleri, müsned türünün doğuşu ve temel özellikleri ile hadis literatüründe zamanla ortaya çıkan türsel çeşitlenmeye dair değerlendirmeleri ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Araştırma sonucunda Pavlovitch’in hadis literatürüne dair sunduğu değerlendirmelerin önceki edisyonlarında hâkim olan konu başlıklarıyla belirli ölçülerde süreklilik arz ettiği bununla birlikte bazı noktalarda farklılaşmalar içerdiği tespit edilmiştir. Hadis ve sünnetin erken dönemine ilişkin iddialarının temelde Joseph Schacht ve G. H. A. Juynboll tarafından geliştirilen oryantalist iddialarla yakından ilişkili olduğu görülmüştür. Musannef türü eserleri müsnedlerden önce konumlandırmasının önemli bir katkı olduğu, buna karşılık erken dönem musannefleri çoğunlukla kişisel notlar olarak nitelendirmesinin bu eserlerin ilmî niteliğini yeterince yansıtmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca müsned kavramını ağırlıklı olarak sahâbî ravilere göre yapılan tertip biçimiyle sınırlandırdığı, bu nedenle hadis telif faaliyetlerinin ilmî derinliğini ve çeşitliliğini tam olarak yansıtamadığı vurgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. A‘zamî, M. Mustafa. İslâm Fıkhı ve Sünnet. çev. Mustafa Ertürk. İstanbul: İz Yay., 2021.
  2. A‘zamî, M. Mustafa. Studies in Early Hadith Literature. Indianapolis: American Trust Publication, 1978.
  3. Abbott, Nabia. Studies in Arabic Literary Papyri: Qur’anic Commentary and Tradition. Chicago: The University of Chicago, 1967.
  4. Abdullah b. Vehb. el-Câmiʿ fi’l-hadîs. thk. Mustafa Hasan Hüseyin Muhammed Ebü’l-Hayr. Demmâm: Dâru İbni’l-Cevzî, 1416/1996.
  5. Ahmed b. Hanbel, Ebû Abdillâh Ahmed b. Muhammed b. Hanbel. Kitâbü’l-ʿİlel ve maʿrifeti’r-ricâl. ed. Vasiyyullah b. Muhammed Abbâs. Riyâd: Dâru’l-Hânî, 1422/2001.
  6. Ahmed b. Hanbel, Ebû Abdillâh Ahmed b. Muhammed b. Hanbel. Müsned. thk. Şuayb el-Arnaût - Âdil Mürşid. 50 Cilt. Beyrût: Müessesetü’r-Risâle, 1420/1999.
  7. Akgün, Hüseyin. Goldziher ve Hadis. Ankara: Araştırma Yay., 2014.
  8. Akın, Nimetullah. “Hadislerin Yazılı Kaydı ve Literatür Esaslı Bir Disiplin Olma Süreci: A. Sprenger, I. Goldziher ve G. Schoeler’in Yaklaşımları”. Hadis Tetkikleri Dergisi 6/1 (2008), 47-70.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hadis

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2026

Gönderilme Tarihi

19 Ocak 2026

Kabul Tarihi

22 Mart 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kılıç, B. (2026). Hadis Literatürünün Oluşumu ve Gelişimi: Pavel Pavlovitch’in The Encyclopaedia of Islam Three’deki ‘Ḥadīth’ Maddesi Üzerine Bir İnceleme. Düzce İlahiyat Dergisi, 10(1), 1-16. https://doi.org/10.61272/duid.1866638
AMA
1.Kılıç B. Hadis Literatürünün Oluşumu ve Gelişimi: Pavel Pavlovitch’in The Encyclopaedia of Islam Three’deki ‘Ḥadīth’ Maddesi Üzerine Bir İnceleme. Düzce İlahiyat Dergisi. 2026;10(1):1-16. doi:10.61272/duid.1866638
Chicago
Kılıç, Bilge. 2026. “Hadis Literatürünün Oluşumu ve Gelişimi: Pavel Pavlovitch’in The Encyclopaedia of Islam Three’deki ‘Ḥadīth’ Maddesi Üzerine Bir İnceleme”. Düzce İlahiyat Dergisi 10 (1): 1-16. https://doi.org/10.61272/duid.1866638.
EndNote
Kılıç B (01 Haziran 2026) Hadis Literatürünün Oluşumu ve Gelişimi: Pavel Pavlovitch’in The Encyclopaedia of Islam Three’deki ‘Ḥadīth’ Maddesi Üzerine Bir İnceleme. Düzce İlahiyat Dergisi 10 1 1–16.
IEEE
[1]B. Kılıç, “Hadis Literatürünün Oluşumu ve Gelişimi: Pavel Pavlovitch’in The Encyclopaedia of Islam Three’deki ‘Ḥadīth’ Maddesi Üzerine Bir İnceleme”, Düzce İlahiyat Dergisi, c. 10, sy 1, ss. 1–16, Haz. 2026, doi: 10.61272/duid.1866638.
ISNAD
Kılıç, Bilge. “Hadis Literatürünün Oluşumu ve Gelişimi: Pavel Pavlovitch’in The Encyclopaedia of Islam Three’deki ‘Ḥadīth’ Maddesi Üzerine Bir İnceleme”. Düzce İlahiyat Dergisi 10/1 (01 Haziran 2026): 1-16. https://doi.org/10.61272/duid.1866638.
JAMA
1.Kılıç B. Hadis Literatürünün Oluşumu ve Gelişimi: Pavel Pavlovitch’in The Encyclopaedia of Islam Three’deki ‘Ḥadīth’ Maddesi Üzerine Bir İnceleme. Düzce İlahiyat Dergisi. 2026;10:1–16.
MLA
Kılıç, Bilge. “Hadis Literatürünün Oluşumu ve Gelişimi: Pavel Pavlovitch’in The Encyclopaedia of Islam Three’deki ‘Ḥadīth’ Maddesi Üzerine Bir İnceleme”. Düzce İlahiyat Dergisi, c. 10, sy 1, Haziran 2026, ss. 1-16, doi:10.61272/duid.1866638.
Vancouver
1.Bilge Kılıç. Hadis Literatürünün Oluşumu ve Gelişimi: Pavel Pavlovitch’in The Encyclopaedia of Islam Three’deki ‘Ḥadīth’ Maddesi Üzerine Bir İnceleme. Düzce İlahiyat Dergisi. 01 Haziran 2026;10(1):1-16. doi:10.61272/duid.1866638

Düzce İlahiyat Dergisi, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.