Arap Dil Yapısı ve Dış Çevrenin Kelime Türetmede Rolü
Öz
Öz: Ses; akciğere gelen havanın ses yolunda meydana getirdiği titreşimlerdir. İnsanoğlu çevresel faktörlerin ve ruhsal yapısının etkileriyle durum, olay ve hissiyatının tercümanı olan sesleri sembolize eden harfleri icat etmiş, meramını muhatabına ulaştırmıştır. Ses, harf ve kelimeleri yapı ve anlam açısından uyumlu hale getirme çabası insanoğlu tarihi kadar eskidir ve cümlelerde bu çabanın bir neticesidir.
Arap kelimeleri iştikak denilen yöntem ile türetilirler ve bu canlı ve devamlı yöntem günlük hayatın hissî ve manevî izlerini gelecek kuşaklara aktarır. Kelime yapılarının birbirleri arası ilişkileri ve her bir yapının genel ve özel manaları kavrandığı ölçüde Arap kelâmı da o ölçüde kavranmış olur. Kelimeler asıllarına döndürüldüğünde belirgin ortak sesler ve manalar topluluğunda birleşmektedirler.
Mütekaddim Arap dilcilerinden olan el-Halîl b. Ahmed, es-Sibeveyh, İbn Cinnî v.b. dil alimleri iki harfi müşterek olan lafızlar arası bağı ve hatta tek harfi bir olan başka lafızların mana benzerlikleri yanında sıfat ve mahreçleri arası benzerliklerini de araştırarak ses, harf ve kelime ilişkisinin önemini vurgulamışlardır.
Biz bu makalemizde Arap seslerinin özelliklerine ve bu seslerin harflere bürünme şekillerine, ortak manalarına değinip lafzın asıl binası üzerine inşa edilen yeni kelimelerin oluşum safhalarına değineceğiz.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abbâs Hasan, en-Nahvu’l-Vâfî, (Dâru’l-Meârif, yy. ts).
- Aksan Doğan, Her yönüyle dil-ana çizgileriyle dilbilim, (Ankara: Tür Dil Kurumu Yayınları, 2003).
- Abduttevvâb, Ramadân, el-Medhalu ilâ ilmi’l-lugati ve menâhici’l-bahsi’l-lugavî, (Kâhire: Mektebetu’l-Hancı, yy.)
- Bessâm Burke, İlmu’l-esvati’l-âmm, ( Lübnân: Merkezu’l-İnmâ el-Kavmî, 1988)
- el-Beyhakî, Ebû Bekr Ahmed Beyhakî, es-Sunenu's-Sağîr li'l Beyhakî, thk. Abdulmu't'î Emîn Kal'acî, ( Pakistan: Câmiatu't-Dirâsatu'l-İslâmiyye, 1989).
- Buzeyd Sâsî Hâdif, ed-Dilâletu’s-savtiyye inde ibn cinnî mi’n-hilâlî kitâbihi’l-hasâis, Câmiatu Kalem, by. 2009).
- Corcî Zeydân, el-Felsefetu’l-lugaviyye va’l-elfâzu’l-arabiyye, ( Beyrût: Dâru’l-Hadâse li’t-Tibâati ve’n-Neşr ve’t-Tevzî, 1987).
- el-Alâyîlî Abdullâh, Mukaddimetu li’d-dersi lugati’l-arab, (Mısır: el-Mektebetu’l-Asriyye, 2003).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2022
Gönderilme Tarihi
14 Şubat 2022
Kabul Tarihi
16 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 1
APA
Kuşçuoğlu, A. (2022). Arap Dil Yapısı ve Dış Çevrenin Kelime Türetmede Rolü. Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 6(1), 8-26. https://doi.org//duifad.1073125
AMA
1.Kuşçuoğlu A. Arap Dil Yapısı ve Dış Çevrenin Kelime Türetmede Rolü. DÜİFAD. 2022;6(1):8-26. doi:/duifad.1073125
Chicago
Kuşçuoğlu, Abdullah. 2022. “Arap Dil Yapısı ve Dış Çevrenin Kelime Türetmede Rolü”. Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 6 (1): 8-26. https://doi.org//duifad.1073125.
EndNote
Kuşçuoğlu A (01 Haziran 2022) Arap Dil Yapısı ve Dış Çevrenin Kelime Türetmede Rolü. Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 6 1 8–26.
IEEE
[1]A. Kuşçuoğlu, “Arap Dil Yapısı ve Dış Çevrenin Kelime Türetmede Rolü”, DÜİFAD, c. 6, sy 1, ss. 8–26, Haz. 2022, doi: /duifad.1073125.
ISNAD
Kuşçuoğlu, Abdullah. “Arap Dil Yapısı ve Dış Çevrenin Kelime Türetmede Rolü”. Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 6/1 (01 Haziran 2022): 8-26. https://doi.org//duifad.1073125.
JAMA
1.Kuşçuoğlu A. Arap Dil Yapısı ve Dış Çevrenin Kelime Türetmede Rolü. DÜİFAD. 2022;6:8–26.
MLA
Kuşçuoğlu, Abdullah. “Arap Dil Yapısı ve Dış Çevrenin Kelime Türetmede Rolü”. Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, c. 6, sy 1, Haziran 2022, ss. 8-26, doi:/duifad.1073125.
Vancouver
1.Abdullah Kuşçuoğlu. Arap Dil Yapısı ve Dış Çevrenin Kelime Türetmede Rolü. DÜİFAD. 01 Haziran 2022;6(1):8-26. doi:/duifad.1073125