Derleme

Spor Organizasyonlarında Örgütsel Adalet Algısı: Derleme Çalışması

Cilt: 3 Sayı: 2 24 Ekim 2023
PDF İndir

Spor Organizasyonlarında Örgütsel Adalet Algısı: Derleme Çalışması

Öz

Bireylerin insan yaşamının en önemli parçalarından birini oluşturan işyerlerindeki ücret, ödül, ceza ve yönetici davranışları gibi yaşam unsurlarına ilişkin bir karşılaştırma ve yargılama geliştirmeleri beklenebilir bir durumdur. Bu durum onların işyerlerine yönelik bazı düşünce ve davranış kalıpları oluşturmalarına yol açmaktadır. İşte tam bu evrede örgütsel adaletin önemi vurgulanmaktadır. Örgütsel adalet, bir örgüt içindeki prosedür ve sonuçların algılanan adaletini ifade eder. Spor bağlamında bu kavram, rekabetçi spor ortamlarının benzersiz dinamikleri nedeniyle özellikle önem kazanmaktadır. Spor endüstrisindeki sporcular, antrenörler ve diğer paydaşlar çeşitli kurumsal uygulamaların ve kararların adilliğini değerlendirir ve bu adalet algısı onların tutumlarını, davranışlarını ve genel refahını etkileyebilir. Sporda örgütsel adalet alanında yapılan araştırmalar kavramın sporcu motivasyonu, memnuniyeti ve genel takım dinamikleri üzerindeki etkilerini vurgulamıştır. Sporcular örgütsel ortamda yüksek düzeyde adalet algıladıklarında daha motive, kararlı ve katılımlarından memnun olma eğilimindedirler. Aksine, algılanan adaletsizlik çabanın azalması, işten ayrılma niyetinin artması ve ekip uyumunun azalması gibi olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Bu noktada örgütsel adaletin sağlanmasının ve geliştirilmesinin önemi bir kez daha vurgulanmaktadır: özellikle ekip çalışmalarında astların demokratik ortamları tercih edebildikleri bilinmektedir. Bir başka ifade ile ekip yöneticilerinin her zaman çalışanların sesine kulak vermesi ve süreçte onların aktif ve adaletli rol almalarını sağlamaları önemlidir. Sonuç olarak, sportif organizasyonlar başta olmak üzere sporun tüm paydaşları açısından ortak fikir, bireylerin adalet algılarının yüksek düzeylerde olması ile performanslarında artış olma eğilimleri olasıdır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Akyel, Y., Şahin, M. Y., ve Günay, Mehmet (2014).Spor Genel Müdürlüğü Personel Genel Müdürlüğü Personelinin Örgütsel Adalete İlişkin Algıları. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(3), 55-65. 2. Aryee, S., Budwar, P.S., ve Chen, Z. X. (2002). “Trust as a Mediator of Relationship Between Organizational Justice and Work Outcomes: Test of a Social Exchange Model”. Journal of Organizational Behavior. 23. 267-285.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Spor Faaliyetleri Yönetimi

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

24 Ekim 2023

Gönderilme Tarihi

20 Eylül 2023

Kabul Tarihi

26 Eylül 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Arıkan, A. N. (2023). Spor Organizasyonlarında Örgütsel Adalet Algısı: Derleme Çalışması. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 3(2), 142-147. https://izlik.org/JA38BA48CF
AMA
1.Arıkan AN. Spor Organizasyonlarında Örgütsel Adalet Algısı: Derleme Çalışması. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi. 2023;3(2):142-147. https://izlik.org/JA38BA48CF
Chicago
Arıkan, Ali Naci. 2023. “Spor Organizasyonlarında Örgütsel Adalet Algısı: Derleme Çalışması”. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi 3 (2): 142-47. https://izlik.org/JA38BA48CF.
EndNote
Arıkan AN (01 Ekim 2023) Spor Organizasyonlarında Örgütsel Adalet Algısı: Derleme Çalışması. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi 3 2 142–147.
IEEE
[1]A. N. Arıkan, “Spor Organizasyonlarında Örgütsel Adalet Algısı: Derleme Çalışması”, Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, c. 3, sy 2, ss. 142–147, Eki. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38BA48CF
ISNAD
Arıkan, Ali Naci. “Spor Organizasyonlarında Örgütsel Adalet Algısı: Derleme Çalışması”. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi 3/2 (01 Ekim 2023): 142-147. https://izlik.org/JA38BA48CF.
JAMA
1.Arıkan AN. Spor Organizasyonlarında Örgütsel Adalet Algısı: Derleme Çalışması. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi. 2023;3:142–147.
MLA
Arıkan, Ali Naci. “Spor Organizasyonlarında Örgütsel Adalet Algısı: Derleme Çalışması”. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, c. 3, sy 2, Ekim 2023, ss. 142-7, https://izlik.org/JA38BA48CF.
Vancouver
1.Ali Naci Arıkan. Spor Organizasyonlarında Örgütsel Adalet Algısı: Derleme Çalışması. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Ekim 2023;3(2):142-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38BA48CF