The main purpose of the study was to examine whether there was a significant relationship between the individual creativity characteristics and coping attitudes of elite sports (individual/team) athletes.
The method of the research was determined based on the causal comparison and relational screening model. The sample group of the research was represented by a total of 158 national athletes, 96 males and 62 females, each of whom were doing elite sports in their own branch (individual/team). In the research, “Individual Creativity Scale (ICS)” adapted to Turkish culture by Yıldız et al. (2022), and “Coping Attitudes Evaluation Scale (COPE)” developed and adapted into Turkish by Dicle and Ersanlı (2015) were used. As a result of the findings, no significant difference was determined between the age variable and the duration of doing sports, and individual creativity, coping attitudes (p>0.05). Also, there was no significant difference between the coping attitudes of the participants who did sports at the elite level and the gender variable (p>0.05). In the study, a positive relationship was determined between individual creativity and coping attitudes (p<0.05). In addition, as a result of the research, the mean level of individual creativity of females was determined to be higher than that of males according to the gender variable (p<0.05). Finally, as a result of the findings obtained from this relationship, it is thought that the significant difference in the creativity levels of females compared to males can also affect their coping attitudes in a positive and meaningful way.
Araştırmanın temel amacı, elit düzeyde sporla uğraşan (bireysel/takım) kişilerin bireysel yaratıcılık özellikleri ve başa çıkma tutumları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını incelemektir.
Araştırmanın yöntemi nedensel karşılaştırma ve ilişkisel tarama modeline dayanılarak belirlenmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu her biri kendi branşında (bireysel/takım) elit düzeyde spor yapan 96 erkek ve 62 kadın olmak üzere toplamda 158 milli sporcu temsil etmektedir. Araştırmada elit sporcuların bireysel yaratıcılık ve başa çıkma tutum düzeylerini ortaya koymak için Yıldız vd. (2022) tarafından Türk kültürüne uyarlanan “Bireysel Yaratıcılık Ölçeği (BYÖ)”, ile Dicle ve Ersanlı (2015) tarafından geliştirilen ve Türkçeye uyarlanan “Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği (BÇTDÖ)” kullanılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda çalışmada yaş değişkeni ve spor yapma süresi ile bireysel yaratıcılık ve başa çıkma tutumları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememişken (p>0,05), elit düzeyde spor yapan katılımcıların başa çıkma tutumları ile cinsiyet değişkenine ilişkin anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0,05). Araştırmada, bireysel yaratıcılık ile başa çıkma tutumları arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiştir (p<0.05). Ayrıca araştırma sonucunda, cinsiyet değişkenine göre kadınların bireysel yaratıcılık düzey ortalamaları erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak bu ilişkiden yola çıkarak elde edilen bulgular neticesinde kadınların erkeklere göre yaratıcılık düzeylerindeki anlamlı farklılığın başa çıkma tutumlarını da pozitif ve anlamlı bir yönde etkileyebileceği sonucuna ulaşabileceği düşünülmektedir.
Spor yaratıcılık başa çıkma elit sporcu tutum Sport creativity cope with elite athlete attitude
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Egzersiz ve Spor Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Şubat 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 1 |