Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Atıcılık Sporcularında Müsabaka Dönemlerine Göre Beslenme ve İçecek Tüketim Alışkanlıkları

Yıl 2025, Cilt: 5 Sayı: 1, 10 - 14, 25.03.2025

Öz

Bu çalışma, atıcılık sporcularının beslenme alışkanlıklarını ve bu alışkanlıkların performans üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Türkiye genelinde 4 Nisan - 30 Mayıs 2023 tarihleri arasında düzenlenen Türkiye Şampiyonalarına hazırlanan 70 sporcu üzerinde yapılan araştırmada, sporcuların demografik özellikleri, günlük beslenme alışkanlıkları, müsabaka öncesi ve sonrası beslenme tercihleri incelenmiştir. Sporcuların yaş ortalaması 17, spora başlama yaşı ortalama 13, spor geçmişi 5 yıl ve haftalık antrenman süreleri 9 saat olarak tespit edilmiştir. Beslenme alışkanlıkları açısından, katılımcılar günlük 3 öğün tüketmekte, müsabaka öncesi 1-2 saat önce protein ve karbonhidrat ağırlıklı besinler tercih etmektedir. Müsabaka sonrası ise %60 oranında protein tüketilmektedir. Bulgular, genel olarak doğru beslenme alışkanlıklarına işaret ederken, müsabaka öncesi ve sonrası karbonhidrat tüketiminin artırılmasının ve antrenman sırasında sıvı tüketiminin optimize edilmesinin performansı destekleyeceğini göstermektedir. Bu doğrultuda, sporculara özel beslenme stratejilerinin geliştirilmesi önerilmektedir.

Kaynakça

  • 1. Açıkgöz, S. (2019). 15-25 yaş arası aktif spor yapanlarda beslenme ve spor ilişkisine dair bilgi düzeylerinin saptanması. Spor Bilimleri Dergisi, 15–18, 25–27.
  • 2. Ball, K., Best, R., & Wrigley, T. (2003). Body sway, aim point fluctuation, and performance in rifle shooters: Inter- and intra-individual analysis. Journal of Sports Sciences, 21(7), 559–566.
  • 3. Beals, K., & Houtkooper, L. (2006). Disordered eating in athletes. In L. Burke & V. Deakin (Eds.), Clinical sports nutrition (pp. 201–226). Sydney, Australia: McGraw-Hill.
  • 4. Çetinkaya, E. (2013). Atış branşlarında yarışmalara katılan üst seviye atış sporcularının karar verme becerilerinin performansa olan etkisinin incelenmesi. Spor Bilimleri Dergisi.
  • 5. Diler, K. (2019). Havalı tabanca sporcularında müsabaka öncesi tüketilen kafeinin kalp atım hızı, tetik düşürme zamanı ve atış skoru üzerine etkisi. Spor Bilimleri Dergisi, 25–31.
  • 6. Erdoğan, M., Sağıroğlu, İ., Şenduran, F., Ada, M., & Ateş, O. (2016). Elit atıcıların el kavrama kuvveti ile atış performansları arasındaki ilişkinin incelenmesi. İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 6(22), 22–30.
  • 7. Güneş, Z. (2000). Spor ve beslenme (2. baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. International Shooting Sports Federation (ISSF). (2018).
  • 8. Konttinen, N., Lyytinen, H., & Era, P. (1999). Brain slow potentials and postural sway behavior during sharpshooting performance. Journal of Motor Behavior, 31(1), 11–20.
  • 9. Konttinen, N., Mets, T., Lyytinen, H., & Paananen, M. (2003). Timing of triggering in relation to the cardiac cycle in nonelite rifle shooters. Research Quarterly for Exercise and Sport, 74(4), 395–400.
  • 10. Niinimaa, V., & McAvoy, T. (1983). Influence of exercise on body sway in standing rifle shooting position. Canadian Journal of Applied Sport Sciences, 8(1), 30–33.
  • 11. Özdemir, G. (2010). Spor dallarına göre beslenme. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 8(1), 1–6.
  • 12. Tınaz, H. (2019). Havalı tabanca atıcılıkta verilen vuruş geribildiriminin göz hareketleri ve performans üzerindeki etkisi. Spor Bilimleri Dergisi, 7.
  • 13. Ünal, C. (2014). Havalı tabanca atıcılarında atış performansı sırasında spektral EEG (elektroensefalografi) analizi. Spor Bilimleri Dergisi, 4.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Spor ve Beslenme
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Fikriye Dilan Duran Yalçın

Mustafa Vural

Yayımlanma Tarihi 25 Mart 2025
Gönderilme Tarihi 20 Kasım 2024
Kabul Tarihi 17 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Duran Yalçın, F. D., & Vural, M. (2025). Atıcılık Sporcularında Müsabaka Dönemlerine Göre Beslenme ve İçecek Tüketim Alışkanlıkları. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 5(1), 10-14.