Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TOPLUMSAL CİNSİYET ALGISI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME: ERZİNCAN ÖRNEĞİ

Yıl 2020, Cilt: 2020 Sayı: 1, 55 - 72, 28.03.2020

Öz

Tarihsel süreç içinde insana dair tanımlama biçimleri değişik şekillerde olmuştur. Bu tanımlama biçimlerinden en belirgin olanı cinsiyettir. Cinsiyet, biyolojik anlamda bireylerin kadın ya da erkek olarak tanımlanmasıdır. Bu tanımlama sadece biyolojik bir tanımlama olmayıp aynı zamanda kültürel bir tanımlamadır. Cinsiyete bağlı olarak yapılan kültürel tanımlama toplumsal cinsiyet kavramıyla ifade edilmektedir. Toplumsal cinsiyet kavramı; bireylerin cinsiyetine uygun rolleri yerine getirmesidir.
Toplumsal cinsiyete dair algı; toplumsal cinsiyet rolleriyle ortaya çıkar. Toplumsal cinsiyet rolleri; kadın ve erkek arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri belirleyen önemli bir etki alanını oluşturur. Bu anlamda ekonomi, siyaset, din, eğitim, hukuk, aile ve eğitim gibi alanlarda kadın ve erkeklerin farklı olduğuna dair inanç ve kabuller toplumsal cinsiyet alanında ayrımcılığa neden olmaktadır. Toplumsal cinsiyet algısının oluşmasında toplumsal cinsiyete dair edindiğimiz bilgiler merkezi öneme sahiptir. Toplumsal cinsiyet algısının olumlu ya da olumsuz yönde ortaya çıkmasında toplumsal cinsiyet rollerinin nasıl öğrenildiği çok önemlidir. Günümüzde toplumsal cinsiyet alanında yaşanan problemlerin varlığı toplumsal cinsiyet algılarının olumsuzluğunu gözler önüne sermektedir.
Bu araştırmanın amacı Erzincan’da yaşayan bireylerin toplumsal cinsiyet algısını belirlemektir. Erzincan’da ikamet eden 890 kişiye anket uygulanmıştır. Anket, “Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği”nden ve demografik sorulardan oluşmaktadır. Veriler SPSS 20.0 programında analiz edilmiştir.

Kaynakça

  • ALTINOVA, H. H. ve DUYAN, V. (2013). Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeğinin Geçerlik Güvenirlik Çalışması, Toplum ve Sosyal Hizmet Dergisi, 24(2), 9-22. BHASIN, K. (2003). Toplumsal Cinsiyet ‘Bize Yüklenen Roller’, (Çev. K. Ay), İstanbul: Liseli Kıvılcım Eğitim Broşürleri. BUTLER, J. (2016). Cinsiyet belası feminizm ve kimliğin alt üst edilmesi, (Çev. Ertür B.), İstanbul: Metis Yayınları. CORNELL, R.W. (1987). Toplumsal cinsiyet ve iktidar, (Çev. C. Soydemir), İstanbul: Ayrıntı Yayınları. CÜCELOĞLU, D., (2014). İnsan ve davranışı, İstanbul: Remzi Kitabevi. DÖKMEN, Z. Y. (2015). Toplumsal Cinsiyet: Sosyal Psikolojik Açıklamalar. İstanbul: Remzi Kitabevi. KALAYCI, Ş. (2010). SPSS Uygulamalı Çoklu Değişkenli İstatistik Teknikleri, “Güvenilirlik Analizi”, (Ed. Şeref Kalaycı), Asil Yayınları, Ankara. KAYIŞ, A. (2010). SPSS Uygulamalı Çoklu Değişkenli İstatistik Teknikleri, “Güvenilirlik Analizi”, (Ed. Şeref Kalaycı), Asil Yayınları, Ankara. LOTT, B., MAUSO, D. (2002). Gender development: social learning, encyclopedia of women and gender sex sımılarıtıes and dıfferences and the ımpact of socıety on gender, Worell, J. (Editor in chıef), USA: Academic Press. OAKLEY, A. (1985). Sex, Gender and Society, Gower Publishing Company Limited, England. PARSONS, T. (1951). The Socıal System, Routledge Publıshed, ABD. SUSAN SEGAL, E. (2003). Ency lopedia of sex and gender men and women in the world’s cultures, “Cultural constructions of gender”, (Edited by Carol R.Ember, Melvin Ember), I: Topics and Cultures A–K, Kluwer Academic/Plenum Publishers.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İletişim ve Medya Çalışmaları
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İbrahim Akkaş

Yayımlanma Tarihi 28 Mart 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 2020 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akkaş, İ. (2020). TOPLUMSAL CİNSİYET ALGISI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME: ERZİNCAN ÖRNEĞİ. Dünya Multidisipliner Araştırmalar Dergisi, 2020(1), 55-72.


ÖRNEK MAKALE ŞABLONU DÜMAD DÜNYA MULTİDİSİPLİNER ARAŞTIRMALAR DERGİSİ

Yukarıdaki örnek makaleyi bilgisayarınıza indirip, şablonunu kendi makalenize uyarlayabilirsiniz.

Telif Hakkı Devri Formu imzalanıp, (taratılıp veya resim jpg. vs olabilir) makale başvuru esnasında Dergi sistemine yüklenmelidir.