The widespread effects of communication technologies have contributed to the role of the media in the construction of social memory. Thanks to mass media, the ‘past’ has become reproducible and changeable content. At the same time, the ‘moment’ has evolved into a process that can be recorded with technology and witnessed again. The role of the media in the formation of collective consciousness, the construction of the common good and the remembrance of social events is undeniable. For these reasons, social memory, one of the main study subjects of sociology, has started to be included in the field of communication since the 1970s. The aim of this study is to examine social memory from the perspective of communication sciences. To be able to reveal the powerful effects of media technologies in the construction of social memory and its transfer to future generations. After the conceptual discussion, it explains the role of oral, written and printed communication in constructing social memory. Then, it examines the effect of mass media on social remembering and forgetting processes. The role of the media in the shaping of social memory is discussed from a critical perspective through case studies. As a result, the mainstream media has a critical role in remembering both past and current social events and in the formation of collective identity.
Social memory Collective memory Mass communication Media memory communication studies Maurice Halbwachs
İletişim teknolojilerinin yaygın etkileri toplumsal belleğin inşasında medyanın rolüne olan ilgiyi artırmaktadır. Kitle iletişim araçlarıyla ‘geçmiş’ yeniden üretilebilir ve değiştirilebilir bir içerik haline gelmiştir. Aynı zamanda ‘an’ teknolojiyle kaydedilip tekrar şahit olunabilecek bir sürece dönüşmüştür. Kolektif bilincin oluşmasında, ortak iyilerin inşasında ve toplumsal olayların hatırlanma biçimde medyanın yadsınamaz işlevi bulunmaktadır. Bu nedenlerle sosyolojinin temel çalışma konularından biri olan toplumsal bellek, 1970’li yıllardan itibaren iletişim sosyolojisinin çalışma alanına dahil olmaya başlamıştır. Bu çalışmanın amacı iletişim bilimleri perspektifinden toplumsal belleği incelemektir. Toplumsal belleğin inşasında ve gelecek kuşaklara aktarımında medya teknolojilerinin güçlü etkilerini zamansal bir çizgide ortaya koyabilmektir. Kavramsal tartışma yapıldıktan sonra sözlü iletişimin, yazılı ve basılı iletişim araçlarının toplumsal belleğin inşasındaki rolü açıklanmıştır. Daha sonra kitle iletişim araçlarının toplumsal hatırlama ve unutma süreçlerine olan etkisi irdelenmiştir. İletişimin ve medyanın toplumsal belleğin şekillenmesindeki rolü örnek vakalar: Holocaust dizisi ve 17 ağustos depreminin medyada anılması vakaları üzerinden eleştirel bir perspektiften ele alınmıştır. Ana akım medyanın hem geçmiş hem de güncel toplumsal vakaların anımsanmasında ve kolektif kimliğin oluşmasında kritik bir role sahip olduğu belirlenmiştir.
Toplumsal bellek Kolektif bellek Kitle iletişim Medya belleği İletişim araştırmaları Maurice Halbwachs. Maurice Halbwachs
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.