BibTex RIS Kaynak Göster

An Investigation on Hygienic Qualities of Village and Market Eggs Sold in Diyarbakır Province

Yıl 2008, Sayı: 1, 11 - 16, 01.06.2008

Öz

In this study we investigated hygienic quality of eggs put on sale bazaars and markets of Diyarbakır province, determining the risks for public health. The mean counts of total mesophlic aerobic bacteria (TMAB) count was found 6.72 log cfu/ml (rinse) in village eggs and 5.68 log cfu/ml (rinse) in that of market eggs. The contamination rates of Salmonella, Listeria monocytogenes, coliform, E.coli and E.coli O157:H7 were determined as 10%, 2%, 81%, 35%, 1% in shell of village eggs and 21%, 6%, 75%, 33%, 5% in shell of market eggs, respectively. High microbiological contamination rates have demonstrated the poor hygienic quality of egg samples, which in turn creates hazards for public health and food safety

Diyarbakır İli’nde Satışa Sunulan Köy ve Market Yumurtalarının Hijyenik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma.

Yıl 2008, Sayı: 1, 11 - 16, 01.06.2008

Öz

Bu çalışmada Diyarbakır İli’ndeki pazar ve marketlerde satışa sunulan köy ve market yumurtaların hijyenik kalitesi incelendi ve halk sağlığı açısında oluşturduğu risk değerlendirildi. Köy yumurtalarında ortalama Toplam Mezofilik Aerob Bakteri (TMAB) sayısı 6.72 log kob/ml (rinse); market yumurtalarında5.68 log kob/ml (rinse) olarak bulunmuştur. Salmonella, Listeria monocytogenes, koliform, E.coli ve E.coli O157:H7 kontaminasyonu ise köy yumurtalarında sırasıyla %10, %2, %81, %35 ve %1; market yumurtalarında ise %21, %6, %75, %33 ve %5 olarak saptanmıştır. Yüksek mikrobiyolojik kontaminasyon oranları yumurta örneklerinin hijyenik kalitesinin düşük olduğunu, bu durumun halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından tehlikeler meydana getirebileceğini göstermektedir

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA88FV88BD
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Mehmet Emin Erkan Bu kişi benim

Aydın Vural Bu kişi benim

Hüsnü Şahan Güran Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erkan, M. E., Vural, A., & Güran, H. Ş. (2008). Diyarbakır İli’nde Satışa Sunulan Köy ve Market Yumurtalarının Hijyenik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi(1), 11-16.
AMA Erkan ME, Vural A, Güran HŞ. Diyarbakır İli’nde Satışa Sunulan Köy ve Market Yumurtalarının Hijyenik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma. Dicle Üniv Vet Fak Derg. Haziran 2008;(1):11-16.
Chicago Erkan, Mehmet Emin, Aydın Vural, ve Hüsnü Şahan Güran. “Diyarbakır İli’nde Satışa Sunulan Köy Ve Market Yumurtalarının Hijyenik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, sy. 1 (Haziran 2008): 11-16.
EndNote Erkan ME, Vural A, Güran HŞ (01 Haziran 2008) Diyarbakır İli’nde Satışa Sunulan Köy ve Market Yumurtalarının Hijyenik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 1 11–16.
IEEE M. E. Erkan, A. Vural, ve H. Ş. Güran, “Diyarbakır İli’nde Satışa Sunulan Köy ve Market Yumurtalarının Hijyenik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma”., Dicle Üniv Vet Fak Derg, sy. 1, ss. 11–16, Haziran 2008.
ISNAD Erkan, Mehmet Emin vd. “Diyarbakır İli’nde Satışa Sunulan Köy Ve Market Yumurtalarının Hijyenik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 1 (Haziran 2008), 11-16.
JAMA Erkan ME, Vural A, Güran HŞ. Diyarbakır İli’nde Satışa Sunulan Köy ve Market Yumurtalarının Hijyenik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2008;:11–16.
MLA Erkan, Mehmet Emin vd. “Diyarbakır İli’nde Satışa Sunulan Köy Ve Market Yumurtalarının Hijyenik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, sy. 1, 2008, ss. 11-16.
Vancouver Erkan ME, Vural A, Güran HŞ. Diyarbakır İli’nde Satışa Sunulan Köy ve Market Yumurtalarının Hijyenik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2008(1):11-6.