This study aimed to search the presence of Aflatoxin M1 and Verotoxin 1 and 2 which produced and retailed in
Diyarbakir. The presence of Aflatoxin M1 and verotoxin were found 46.67% and 0.00% in the examined samples,
respectively. In the örgü cheese samples (14.44%), determined Aflatoxin M1 was higher than the values which were
permitted by Turkish Food Codex.
As a result, it is considered that the örgü cheese have the risks of public health, however by providing the food
security in all stages from the farm to the fork and using good hygienic practices and good manufacturing practices,
these risks may be eliminated.
Bu çalışma ile Diyarbakır’da üretilen ve açıkta satışa sunulan örgü peyniri örneklerinde Aflatoksin M1 ile
Verotoksin 1 ve 2 varlığının araştırılması amaçlanmıştır.
İncelenen örneklerde Aflatoksin M1 ve verotoksin varlığı sırası ile %46.67 ve %0.00 olarak bulunmuştur. Örgü
peynirlerinin %14.44’ünde Türk Gıda Kodeksi’nce izin verilen değerlerden daha yüksek düzeyde Aflatoksin M1
tespit edilmiştir.
Sonuç olarak örgü peynirlerinin halk sağlığı riskleri taşıdığı; ancak çiftlikten çatala tüm aşamalarda gıda
güvenliğinin sağlanması, iyi ve hijyenik üretim tekniklerinin kullanılması ile bu risklerin ortadan kaldırılabileceği
düşünülmektedir.
Diğer ID | JA84SA69MF |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Sayı: 1 |