Bakteriyel patojenler enfeksiyonun oluşabilmesi için çeşitli yollar izlemektedirler. Konak hücrelere adezyon, dokulara
kolonizasyon, bazı durumlarda hücrelere invazyonu takiben hücre içi çoğalma ve sonrasında diğer dokulara yayılma ya da hücre
içinde kalma bu yollardan bazılarıdır. İnvazyon özelliklerine göre bakteriler invaziv ve noninvaziv olmak üzere ikiye
ayrılmaktadırlar. Gıda kaynaklı noninvaziv bakteriler bağırsak lumeni içinde canlı kalabilmek ve çoğalabilmek zorundadır. Gıda
kaynaklı bakteriyel patojenler tarafından üretilen enterotoksinler, sitotoksinler ve nörotoksinler klinik tabloların oluşumunda önemli
faktörlerdir. Bu derlemede gıda kaynaklı bakteriyel patojenlerin patojenite mekanizmaları ve immun sistemden kurtulmada
kullanmış oldukları bazı mekanizmalar genel bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir.
Gıda kaynaklı bakteriyel patojenler patojenite patojenite faktörleri
Bacterial pathogens pursue various ways for an infection to occur. Host cells adhesion, tissue colonization and in some cases
intracellular multiplication after invasion and after that spreading to the other tissues or cells are some of these ways. According to
the properties of invasion; bacteria are divided as invasive and non-invasive. Food-borne non-invasive bacteria must be able to stay
alive and multiply in the intestinal lumen. Enterotoxins, sitotoxins and neurotoxins produced by foodborne bacterial pathogens are
the important factors in the formation of the clinical picture. In this review, the pathogenicity of food-borne bacterial pathogens and
some of the mechanisms to get rid of the immune system were evaluated in a general perspective.
Foodborne bacterial pathogens pathogenicity pathogenicity factors
Diğer ID | JA75NF92JS |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Sayı: 2 |