BibTex RIS Kaynak Göster

Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış

Yıl 2013, Sayı: 2, 51 - 59, 01.06.2013

Öz

Bakteriyel patojenler enfeksiyonun oluşabilmesi için çeşitli yollar izlemektedirler. Konak hücrelere adezyon, dokulara
kolonizasyon, bazı durumlarda hücrelere invazyonu takiben hücre içi çoğalma ve sonrasında diğer dokulara yayılma ya da hücre
içinde kalma bu yollardan bazılarıdır. İnvazyon özelliklerine göre bakteriler invaziv ve noninvaziv olmak üzere ikiye
ayrılmaktadırlar. Gıda kaynaklı noninvaziv bakteriler bağırsak lumeni içinde canlı kalabilmek ve çoğalabilmek zorundadır. Gıda
kaynaklı bakteriyel patojenler tarafından üretilen enterotoksinler, sitotoksinler ve nörotoksinler klinik tabloların oluşumunda önemli
faktörlerdir. Bu derlemede gıda kaynaklı bakteriyel patojenlerin patojenite mekanizmaları ve immun sistemden kurtulmada
kullanmış oldukları bazı mekanizmalar genel bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir.

Pathogenicity of Foodborne Bacterial Pathogens: A General Perspective

Yıl 2013, Sayı: 2, 51 - 59, 01.06.2013

Öz

Bacterial pathogens pursue various ways for an infection to occur. Host cells adhesion, tissue colonization and in some cases
intracellular multiplication after invasion and after that spreading to the other tissues or cells are some of these ways. According to
the properties of invasion; bacteria are divided as invasive and non-invasive. Food-borne non-invasive bacteria must be able to stay
alive and multiply in the intestinal lumen. Enterotoxins, sitotoxins and neurotoxins produced by foodborne bacterial pathogens are
the important factors in the formation of the clinical picture. In this review, the pathogenicity of food-borne bacterial pathogens and
some of the mechanisms to get rid of the immune system were evaluated in a general perspective.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA75NF92JS
Bölüm Derleme
Yazarlar

Arife Ezgi Telli Bu kişi benim

Yusuf Doğruer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Telli, A. E., & Doğruer, Y. (2013). Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi(2), 51-59.
AMA Telli AE, Doğruer Y. Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış. Dicle Üniv Vet Fak Derg. Haziran 2013;(2):51-59.
Chicago Telli, Arife Ezgi, ve Yusuf Doğruer. “Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, sy. 2 (Haziran 2013): 51-59.
EndNote Telli AE, Doğruer Y (01 Haziran 2013) Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 2 51–59.
IEEE A. E. Telli ve Y. Doğruer, “Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış”, Dicle Üniv Vet Fak Derg, sy. 2, ss. 51–59, Haziran 2013.
ISNAD Telli, Arife Ezgi - Doğruer, Yusuf. “Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 2 (Haziran 2013), 51-59.
JAMA Telli AE, Doğruer Y. Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2013;:51–59.
MLA Telli, Arife Ezgi ve Yusuf Doğruer. “Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, sy. 2, 2013, ss. 51-59.
Vancouver Telli AE, Doğruer Y. Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2013(2):51-9.