Bu araştırma; farklı oranlarda Arpa (Hordeum vulgare L) ve Yem
bezelyesi (Pisum sativum L.) bitki karışımlarının silolanma kabiliyetlerinin
belirlenmesi amacıyla Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma
Laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışmada, yem bezelyesinde GAP pembesi çeşidi
ile arpada kendal ve samyeli çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır.
Silolar 9 farklı oranlarda saf ve karışım olarak oluşturulmuştur
(%100 Yem bezelyesi, %100 Arpa (kendal), %100 Arpa (samyeli), %75 Yem bezelyesi
+ %25 Arpa (kendal), %50 Yem bezelyesi +
%50 Arpa (kendal), %25 Yem bezelyesi +
%75 Arpa (kendal), %75 Yem bezelyesi +
%25 Arpa (samyeli), %50 Yem bezelyesi + %50 Arpa (samyeli), %25 Yem bezelyesi +
%75 Arpa (samyeli). Farklı oranlarda oluşturulan silolar 60 gün sonra
açıldıktan sonra hem fiziksel (renk, koku, strüktür) hem de bazı kimyasal
analizlere (KM, HK, HP, ADF, NDF ve pH) tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda
elde edilen bulgular incelendiğinde, tüm uygulamalar arasında KM (Kuru Madde),
HK (Ham Kül), HP (Ham Protein), ADF, NDF ve pH değerleri arasındaki farklılık
önemli, fiziksel bulgular arasındaki farklılıklar ise istatiski olarak önemsiz
bulunmuştur. Bu ve benzeri karışım silajlarında, daha kaliteli silaj yemi elde
edilebilmek için karışıma en az % 50 oranında buğdaygil eklenmesi gerektiği
sonucuna varılmıştır.
This
research; was conducted at the Research Laboratory of the Faculty of
Agriculture of Dicle University in order to determine the silting abilities of
Barley (Hordeum vulgare L.) and Field Pea (Pisum sativum L.) plant mixtures at
different ratios. In the study, the GAP pink variety on the feed bee and the
kendal and samyeli varieties on the barley were used as the material. Silos are
formed in pure and mixed forms at 9 different ratios (Field pea %100, Barley
(kendal) %100, Barley (samyeli) %100, Field pea %75 + Barley (kendal) %25,
Field pea %50 + Barley (kendal) %50,
Field pea %25 + Barley (kendal) %75,
Field pea %75 + Barley (samyeli) %25,
Field pea %50 + Barley (samyeli) %50,
Field pea %25 + Barley (samyeli) %75).
After 60 days, some physical (color, odor, structure) and chemical analyzes
(KM, HK, HP, ADF, NDF and pH) were made in the silos opened. When the findings
of the research are examined, the difference between CM (dry matter), HK (crude
ash), HP (crude protein), ADF, NDF and pH values was found to be significant
among all applications, but differences between physical findings were not
significant as statistically. At this and similar mixture silages, it was
concluded that better quality silage feed could be obtained by additing at
least 50% cereal into the mixture.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 25 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 11 Sayı: 2 |