Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Some Heavy Metal Levels Causing Public Health Risks in Honey Produced in Yatagan Province by ICP-MS Technique

Yıl 2024, Cilt: 17 Sayı: 1, 13 - 18, 30.06.2024
https://doi.org/10.47027/duvetfd.1386638

Öz

This study was carried out to determine the presence of some heavy metals in honey obtained from regions close to the thermal power plant and marble quarries in Yatağan, the district of Muğla. The amount of aluminum (Al), iron (Fe), manganese (Mn), cobalt ( Co), nickel (Ni), zinc (Zn), cadmium (Cd), chromium (Cr), copper (Cu) and lead (Pb) were defined by ICP-MS in the collected honeys. The average value of the analyzed honey samples, aluminum 27715.468 ppb, iron 5923.415 ppb, manganese 639.872 ppb, nickel 301.964 ppb, zinc 1094.215 ppb, chromium 47.165 ppb, copper 1317.268 ppb and lead 289.064 ppb was determined according to the analysis results. Cobalt and cadmium were not detected in these analyzed honeys. When the findings were evaluated it was observed that heavy metal’s amounts
were not in high value, but they were at limit values in terms of some elements. Consequently, it was concluded that the beehives close to the industrial areas may adversely affect public health in terms of some heavy metals.

Kaynakça

  • Doğanay A, Aydın L, Girişgin AO, Güneş ME. (2017). Genel Arıcılık. (İçinde): Bal Arısı Yetiştiriciliği, Ürünleri, Hastalıkları. A Doğanay, AO Girişgin (editörler). Baskı 1. S. 21-57. Dora Basım, Bursa,Türkiye.
  • TSE, (2015). Türk Standardları Enstitüsü, TS 3036/T3 Bal, Kabul Tarihi: 8.02.2015.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Dünya Ülkeler Bazında Arıcılık İstatistikleri, 2021. Erişim: https://www.fao.org/faostat/en/#data. Erişim Tarihi: 14.02.2023.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve PolitikalarGenel Müdürlüğü Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Türkiye Arıcılık İstatistikleri, 1991-2022. Erişim: https://www.tuik.gov.tr/. Erişim Tarihi: 14.02.2023
  • Ruschioni S, Riolo P, Minuz R, et al. (2013). Biomonitoring With Honeybees of Heavy Metals and Pesticides in Nature Reserves of the Mache Region (Italy). Biol Trace Elem Res. 154:226–233.
  • Czipa N, Andrási D, Kovács B. (2015). Determination of Essential and Toxic Elements in Hungarian Honeys. Food Chem. 175:536–542.
  • Ryan PB, Huet N, Macintoshl DL. (2000). Longitudinal Investigation of Exposure to Arsenic, Cadmium and Lead in Drinking Water. Environ Health Perspect. 108(8):731–735.
  • Magkos F, Arvaniti F, Zampelas A. (2006). Organic Food: Buying More Safety or Just Peace of Mind? A Critical Review of the Literature. Crit Rev Food Sci Nutr. 46:23–46.
  • Zandstra BH, De Kryger TA. (2007). Arsenic and Lead Residues in Carrots From Foliar Applications of Monosodium Methanearsonate (msma): A Comparison Between Mineral and Organic Soils, or from Soil Residues. Food Addit Contam. 24:34–42.
  • Anastas PT, Kırchhoff MM. (2022). Origins, Current Status and Future Challenges of Gren Chemistry. Acc Chem Res. 35:686–694.
  • Bengü AŞ, Kutlu MA. (2020). Bingöl’den Temin Edilen Ballarda İCP-MS ile Bazı Temel ve Toksik Elementlerin Analizi. U Arı D. 20(1):1–12.
  • Demirezen D, Aksoy A. (2005). Plazma Optik Emisyon Spektrometresi (ICP-OES) Kullanılarak Bal Örneklerinde Ağır Metal Tayini. G.Ü. Fen Bilimleri Dergisi. 18(4):569-575.
  • Altunatmaz SS, Tarhan D, Aksu F, Ozsobacı NP, Or ME, Barutçu UB. (2019). Levels of Chromium, Copper, Iron, Magnesium, Manganese, Selenium, Zinc, Cadmium, Lead and Aluminium of Honey Varieties Produced in Turkey. Food Science and Technology. 39(2): 392–397.
  • Tutun H, Kahraman HA, Aluc Y, Avci T, Ekici H. (2019). Investigation of Some Metals in Honey Samples from West Mediterra- nean Region of Turkey. Vet Res Forum. 10(3):181–186.
  • Leblebici Z. (2006). Kayseri Yöresinde Bulunan Bazı Bal Örneklerinde Ağır Metal Kirliliğinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.
  • Altekin E. Çeşitli Bal Örneklerinde Radyoaktivite ve Ağır Metal Analizi. (2014). Yüksek Lisans Tezi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Rize.
  • Sultanoğlu P. (2011). Hatay İlinde Üretilen Balların Eser Element Düzeyleri ve Kemometrik Yöntemlerle Karakterizasyonu. Yüksek Lisans Tezi. Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Hatay.
  • Batista BL, Da Silva LRS, Rocha BA, et al. (2012). Multi-Element Determination in Brazilian Honey Samples by Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry and Estimation of Geographic Origin with Data Mining Techniques. Int Food Res J. 49:209–215.
  • Conti ME, Canepari S, Finoia MG, Mele G, Astolfi ML. (2018). Characterization of Italian Multifloral Honeys on the Basis ofTheir Mineral Content and Some Typical Quality Parameters. J Food Compos Anal. 74:102–113.
  • Bakırcı S. (2018). Aydın İlinde Üretimi Yapılan Bazı Arı Ürünlerindeki Ağır Metal Düzeylerinin Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.

Yatağan ve Çevresinde Üretilen Ballarda Halk Sağlığı Açısından Risk Oluşturacak Bazı Ağır Metal Düzeylerinin ICP-MS Tekniği ile Belirlenmesi

Yıl 2024, Cilt: 17 Sayı: 1, 13 - 18, 30.06.2024
https://doi.org/10.47027/duvetfd.1386638

Öz

Bu çalışma, Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan termik santrale ve mermer ocaklarına yakın bölgelerden temin edilen ballarda, bazı ağır metallerin varlığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Toplanan ballarda alüminyum (Al), demir (Fe), mangan (Mn), kobalt (Co), nikel (Ni), çinko (Zn), kadmiyum (Cd), krom (Cr), bakır (Cu), kurşun (Pb) miktarı yönünden ICP-MS ile belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre incelenen bal örneklerinde ortalama değerler, alüminyum 27715.468 ppb, demir 5923.415 ppb, mangan 639.872 ppb, nikel 301.964 ppb, çinko 1094.215 ppb, krom 47.165ppb, bakır 1317.268 ppb ve kurşun 289.064 ppb olarak belirlenmiştir. Analiz edilen bu ballarda kobalt ve kadmiyum tespit edilmemiştir. Bulgular genel olarak değerlendirildiğinde ağır metallerin yüksek değerde olmadığı, ancak bazı elementler bakımından sınır değerlerde olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak kovanların endüstriyel bölgelere yakın olmasının bazı ağır metaller yönünden halk sağlığını olumsuz etkileyebileceği sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • Doğanay A, Aydın L, Girişgin AO, Güneş ME. (2017). Genel Arıcılık. (İçinde): Bal Arısı Yetiştiriciliği, Ürünleri, Hastalıkları. A Doğanay, AO Girişgin (editörler). Baskı 1. S. 21-57. Dora Basım, Bursa,Türkiye.
  • TSE, (2015). Türk Standardları Enstitüsü, TS 3036/T3 Bal, Kabul Tarihi: 8.02.2015.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Dünya Ülkeler Bazında Arıcılık İstatistikleri, 2021. Erişim: https://www.fao.org/faostat/en/#data. Erişim Tarihi: 14.02.2023.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve PolitikalarGenel Müdürlüğü Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Türkiye Arıcılık İstatistikleri, 1991-2022. Erişim: https://www.tuik.gov.tr/. Erişim Tarihi: 14.02.2023
  • Ruschioni S, Riolo P, Minuz R, et al. (2013). Biomonitoring With Honeybees of Heavy Metals and Pesticides in Nature Reserves of the Mache Region (Italy). Biol Trace Elem Res. 154:226–233.
  • Czipa N, Andrási D, Kovács B. (2015). Determination of Essential and Toxic Elements in Hungarian Honeys. Food Chem. 175:536–542.
  • Ryan PB, Huet N, Macintoshl DL. (2000). Longitudinal Investigation of Exposure to Arsenic, Cadmium and Lead in Drinking Water. Environ Health Perspect. 108(8):731–735.
  • Magkos F, Arvaniti F, Zampelas A. (2006). Organic Food: Buying More Safety or Just Peace of Mind? A Critical Review of the Literature. Crit Rev Food Sci Nutr. 46:23–46.
  • Zandstra BH, De Kryger TA. (2007). Arsenic and Lead Residues in Carrots From Foliar Applications of Monosodium Methanearsonate (msma): A Comparison Between Mineral and Organic Soils, or from Soil Residues. Food Addit Contam. 24:34–42.
  • Anastas PT, Kırchhoff MM. (2022). Origins, Current Status and Future Challenges of Gren Chemistry. Acc Chem Res. 35:686–694.
  • Bengü AŞ, Kutlu MA. (2020). Bingöl’den Temin Edilen Ballarda İCP-MS ile Bazı Temel ve Toksik Elementlerin Analizi. U Arı D. 20(1):1–12.
  • Demirezen D, Aksoy A. (2005). Plazma Optik Emisyon Spektrometresi (ICP-OES) Kullanılarak Bal Örneklerinde Ağır Metal Tayini. G.Ü. Fen Bilimleri Dergisi. 18(4):569-575.
  • Altunatmaz SS, Tarhan D, Aksu F, Ozsobacı NP, Or ME, Barutçu UB. (2019). Levels of Chromium, Copper, Iron, Magnesium, Manganese, Selenium, Zinc, Cadmium, Lead and Aluminium of Honey Varieties Produced in Turkey. Food Science and Technology. 39(2): 392–397.
  • Tutun H, Kahraman HA, Aluc Y, Avci T, Ekici H. (2019). Investigation of Some Metals in Honey Samples from West Mediterra- nean Region of Turkey. Vet Res Forum. 10(3):181–186.
  • Leblebici Z. (2006). Kayseri Yöresinde Bulunan Bazı Bal Örneklerinde Ağır Metal Kirliliğinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.
  • Altekin E. Çeşitli Bal Örneklerinde Radyoaktivite ve Ağır Metal Analizi. (2014). Yüksek Lisans Tezi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Rize.
  • Sultanoğlu P. (2011). Hatay İlinde Üretilen Balların Eser Element Düzeyleri ve Kemometrik Yöntemlerle Karakterizasyonu. Yüksek Lisans Tezi. Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Hatay.
  • Batista BL, Da Silva LRS, Rocha BA, et al. (2012). Multi-Element Determination in Brazilian Honey Samples by Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry and Estimation of Geographic Origin with Data Mining Techniques. Int Food Res J. 49:209–215.
  • Conti ME, Canepari S, Finoia MG, Mele G, Astolfi ML. (2018). Characterization of Italian Multifloral Honeys on the Basis ofTheir Mineral Content and Some Typical Quality Parameters. J Food Compos Anal. 74:102–113.
  • Bakırcı S. (2018). Aydın İlinde Üretimi Yapılan Bazı Arı Ürünlerindeki Ağır Metal Düzeylerinin Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Bilimleri (Diğer)
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Nasuh Meltem 0000-0002-6686-2856

Sadık Büyükyörük 0000-0003-1778-4860

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 6 Kasım 2023
Kabul Tarihi 8 Ocak 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Meltem, N., & Büyükyörük, S. (2024). Yatağan ve Çevresinde Üretilen Ballarda Halk Sağlığı Açısından Risk Oluşturacak Bazı Ağır Metal Düzeylerinin ICP-MS Tekniği ile Belirlenmesi. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(1), 13-18. https://doi.org/10.47027/duvetfd.1386638
AMA Meltem N, Büyükyörük S. Yatağan ve Çevresinde Üretilen Ballarda Halk Sağlığı Açısından Risk Oluşturacak Bazı Ağır Metal Düzeylerinin ICP-MS Tekniği ile Belirlenmesi. Dicle Üniv Vet Fak Derg. Haziran 2024;17(1):13-18. doi:10.47027/duvetfd.1386638
Chicago Meltem, Nasuh, ve Sadık Büyükyörük. “Yatağan Ve Çevresinde Üretilen Ballarda Halk Sağlığı Açısından Risk Oluşturacak Bazı Ağır Metal Düzeylerinin ICP-MS Tekniği Ile Belirlenmesi”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17, sy. 1 (Haziran 2024): 13-18. https://doi.org/10.47027/duvetfd.1386638.
EndNote Meltem N, Büyükyörük S (01 Haziran 2024) Yatağan ve Çevresinde Üretilen Ballarda Halk Sağlığı Açısından Risk Oluşturacak Bazı Ağır Metal Düzeylerinin ICP-MS Tekniği ile Belirlenmesi. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17 1 13–18.
IEEE N. Meltem ve S. Büyükyörük, “Yatağan ve Çevresinde Üretilen Ballarda Halk Sağlığı Açısından Risk Oluşturacak Bazı Ağır Metal Düzeylerinin ICP-MS Tekniği ile Belirlenmesi”, Dicle Üniv Vet Fak Derg, c. 17, sy. 1, ss. 13–18, 2024, doi: 10.47027/duvetfd.1386638.
ISNAD Meltem, Nasuh - Büyükyörük, Sadık. “Yatağan Ve Çevresinde Üretilen Ballarda Halk Sağlığı Açısından Risk Oluşturacak Bazı Ağır Metal Düzeylerinin ICP-MS Tekniği Ile Belirlenmesi”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17/1 (Haziran 2024), 13-18. https://doi.org/10.47027/duvetfd.1386638.
JAMA Meltem N, Büyükyörük S. Yatağan ve Çevresinde Üretilen Ballarda Halk Sağlığı Açısından Risk Oluşturacak Bazı Ağır Metal Düzeylerinin ICP-MS Tekniği ile Belirlenmesi. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2024;17:13–18.
MLA Meltem, Nasuh ve Sadık Büyükyörük. “Yatağan Ve Çevresinde Üretilen Ballarda Halk Sağlığı Açısından Risk Oluşturacak Bazı Ağır Metal Düzeylerinin ICP-MS Tekniği Ile Belirlenmesi”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 1, 2024, ss. 13-18, doi:10.47027/duvetfd.1386638.
Vancouver Meltem N, Büyükyörük S. Yatağan ve Çevresinde Üretilen Ballarda Halk Sağlığı Açısından Risk Oluşturacak Bazı Ağır Metal Düzeylerinin ICP-MS Tekniği ile Belirlenmesi. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2024;17(1):13-8.