Araştırma Makalesi

SÜRDÜRÜLEBİLİR MİMARİ ve YEŞİL TASARIM İLE KENTSEL YENİLEME

Cilt: 7 Sayı: 1 28 Haziran 2018
PDF İndir
TR

SÜRDÜRÜLEBİLİR MİMARİ ve YEŞİL TASARIM İLE KENTSEL YENİLEME

Öz

Bu çalışmadaki amaç;  çağdaş tasarım anlayışı, kentlinin yer ile bütünleşmesi, fiziksel ve mental olarak iyileşmesine yardımcı olan ‘Kentsel Akupunktur’ kavramına değinmek ve yeşil örüntü ile bütünleşik sistemlerin, kentsel yenileme çalışmalarının, şehir yoğunluğunun etkisini azaltmadaki önemine vurgu yapmaktır.

 

Çalışmanın kapsamı da kentsel yaşamın niteliğini doğrudan etkileyen mekânsal dokunuşlar: ‘Kentsel Akupunktur’un yeşil örüntü ile ilişkisini, ilgili literatür araştırmalarından yola çıkarak, dünya çapında ve ülkemizde gerçekleştirilen projeler üzerinden incelemek ve kentsel tasarım-planlama anlamında kattığı mekansal etkiyi değişen dijital görünümler (önceki- sonraki) eşliğinde değerlendirerek, şehir yapılanmasındaki önemine vurgu yapmaktır. Çalışma kapsamındaki sınırlılıklar;  altyapı ve yeşil örüntüye dayalı kentsel akupunktur örneklerine Ülkemizde az rastlanır olması ve örnek verilen projelerde yerinde gözlem yapma fırsatı olmamasıdır. Çalışmada Newyork High Line Park, Madrid Rio Park,  Seul Cheonggyecheon Nehri ve Newyork Paley Park ve 2017 yılında Dünya Mimarlık Festivalinde (WAF) ülkemizi temsil eden Eskişehir Hamamyolu Projesi hakkında bilgi verilerek öneride bulunulmuştur.


Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Sarı, A.A., Shirleyana, (2012), Defining Urban Acupuncture as an alternative Strategy to cure the city problems of Indonesia, 3rd İnternational Seminar Tropica- eco settlements, Urban Deprivation : A Challenge to Sustainable Urban Settlements, ss. 21-30.
  2. Hoogduyn, R., (2014), Urban Acupuncture: Revitalizin Urban Areas by Small Scale Interventions, Master of Science Program in Spatial Planning with an emphasis on Urban Design in China and Europa.
  3. Prins, N., (2013), Urban Acupuncture, ‘Creating a method to strategically apply and design small scale interventions Faculty of Architecture, Delft University of Technology MSc Architecture, Urbanism and Building Sciences MSc track Urbanism, Graduation studio Urban Regeneration.
  4. Atıl, A.,Gülgün, B., Yörük,İ., 2005, “Sürdürülebilir Kentler ve Peyzaj Mimarlığı” Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2005, 42(2):215-226 ISSN 1018-8851.
  5. Önder, S.,Polat, T.A.,2012, Kentsel açık- yeşil alanların Kent Yaşamındaki Yeri ve Önemi, Kentsel Peyzaj Alanlarının Oluşumu ve Bakım Esasları Semineri 19 Mayıs 2012 / KONYA.
  6. Kocabaş, A.,(2012), Yeşil sürdürülebilir kentsel dönüşüm: kavramsal çerçeve ve uygulama araçları, 24. Uluslararası Yapı ve Yaşam Kongresi, Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi, TMMOB Mimarlar Odası, Bursa.
  7. Ecocity Builders (2011), International Ecocity Framework and Standards, USA. Erişim adresi: http://www.ecocitybuilders.org/whatwe-do/ecocity-standards/. Erişim tarihi: 15.01.2017
  8. Farley, L.,(2009), Urban Simulation Techonologies and High Line, Joint Design and Development (GSD 7411) and Independent Study.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

28 Haziran 2018

Gönderilme Tarihi

29 Mayıs 2018

Kabul Tarihi

27 Haziran 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Turgay, T. (2018). SÜRDÜRÜLEBİLİR MİMARİ ve YEŞİL TASARIM İLE KENTSEL YENİLEME. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 7(1), 29-41. https://izlik.org/JA43HE55AE
AMA
1.Turgay T. SÜRDÜRÜLEBİLİR MİMARİ ve YEŞİL TASARIM İLE KENTSEL YENİLEME. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2018;7(1):29-41. https://izlik.org/JA43HE55AE
Chicago
Turgay, Tahsin. 2018. “SÜRDÜRÜLEBİLİR MİMARİ ve YEŞİL TASARIM İLE KENTSEL YENİLEME”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 7 (1): 29-41. https://izlik.org/JA43HE55AE.
EndNote
Turgay T (01 Haziran 2018) SÜRDÜRÜLEBİLİR MİMARİ ve YEŞİL TASARIM İLE KENTSEL YENİLEME. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 7 1 29–41.
IEEE
[1]T. Turgay, “SÜRDÜRÜLEBİLİR MİMARİ ve YEŞİL TASARIM İLE KENTSEL YENİLEME”, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 7, sy 1, ss. 29–41, Haz. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43HE55AE
ISNAD
Turgay, Tahsin. “SÜRDÜRÜLEBİLİR MİMARİ ve YEŞİL TASARIM İLE KENTSEL YENİLEME”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 7/1 (01 Haziran 2018): 29-41. https://izlik.org/JA43HE55AE.
JAMA
1.Turgay T. SÜRDÜRÜLEBİLİR MİMARİ ve YEŞİL TASARIM İLE KENTSEL YENİLEME. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2018;7:29–41.
MLA
Turgay, Tahsin. “SÜRDÜRÜLEBİLİR MİMARİ ve YEŞİL TASARIM İLE KENTSEL YENİLEME”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 7, sy 1, Haziran 2018, ss. 29-41, https://izlik.org/JA43HE55AE.
Vancouver
1.Tahsin Turgay. SÜRDÜRÜLEBİLİR MİMARİ ve YEŞİL TASARIM İLE KENTSEL YENİLEME. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2018;7(1):29-41. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43HE55AE