BibTex RIS Kaynak Göster

FREDERICK WINSLOW TAYLOR ve HENRI FAYOL’UN YÖNETİM MODELLERİNİN GÜNÜMÜZ İNŞAAT YÖNETİM PRENSİPLERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI – SAKARYA İLİ İNCELEMESİ

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 2, 0 - 0, 09.07.2016

Öz

Klasik organizasyon teorisi adı altında öncülüğünü Frederick Winslow Taylor’un yaptığı Bilimsel Yönetim Yaklaşımı (Scientific Management) ve öncülüğünü Henri Fayol’un yaptığı Yönetim Süreci Yaklaşımı (Administrative Process Approach) bulunmaktadır. Klasik teoride Taylor’un bilimsel yönetim yaklaşımı rutin işlerin görülmesinde insan unsurunun makinelere ek olarak nasıl etkin bir şekilde kullanılabileceği açıklarken, Fayol’un yönetim süreci yaklaşımı formal organizasyon yapısının oluşturulması hakkında bilgi sunar. Klasik teori sürekli olarak açık ve seçik olarak belirlenmiş bir organizasyon yapısı ve otorite ilişkileri ile etkinlik ve verimliliğin nasıl artırılabileceğini konusunu işlemiştir. Bu teori ile ilgili her iki yaklaşım da, etkinlik ve verimliliğin artırılması için hangi prensiplere uyulması gerektiğini araştırmıştır. Bu çalışmada Taylor ve Fayol’un yaklaşık yüz yıl önce ortaya koymuş oldukları evrensel yönetim kurallarının Sakarya’da farkındalığının olmadığı ve bu kuralların çok uzağında inşaat sektörünün yönetildiği tespit edilmiştir

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 2, 0 - 0, 09.07.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Rıfat Akbıyıklı

Selim Koç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 9 Temmuz 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Akbıyıklı, R., & Koç, S. (2016). FREDERICK WINSLOW TAYLOR ve HENRI FAYOL’UN YÖNETİM MODELLERİNİN GÜNÜMÜZ İNŞAAT YÖNETİM PRENSİPLERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI – SAKARYA İLİ İNCELEMESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 5(2).
AMA Akbıyıklı R, Koç S. FREDERICK WINSLOW TAYLOR ve HENRI FAYOL’UN YÖNETİM MODELLERİNİN GÜNÜMÜZ İNŞAAT YÖNETİM PRENSİPLERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI – SAKARYA İLİ İNCELEMESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. Temmuz 2016;5(2).
Chicago Akbıyıklı, Rıfat, ve Selim Koç. “FREDERICK WINSLOW TAYLOR Ve HENRI FAYOL’UN YÖNETİM MODELLERİNİN GÜNÜMÜZ İNŞAAT YÖNETİM PRENSİPLERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI – SAKARYA İLİ İNCELEMESİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5, sy. 2 (Temmuz 2016).
EndNote Akbıyıklı R, Koç S (01 Temmuz 2016) FREDERICK WINSLOW TAYLOR ve HENRI FAYOL’UN YÖNETİM MODELLERİNİN GÜNÜMÜZ İNŞAAT YÖNETİM PRENSİPLERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI – SAKARYA İLİ İNCELEMESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5 2
IEEE R. Akbıyıklı ve S. Koç, “FREDERICK WINSLOW TAYLOR ve HENRI FAYOL’UN YÖNETİM MODELLERİNİN GÜNÜMÜZ İNŞAAT YÖNETİM PRENSİPLERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI – SAKARYA İLİ İNCELEMESİ”, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 2, 2016.
ISNAD Akbıyıklı, Rıfat - Koç, Selim. “FREDERICK WINSLOW TAYLOR Ve HENRI FAYOL’UN YÖNETİM MODELLERİNİN GÜNÜMÜZ İNŞAAT YÖNETİM PRENSİPLERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI – SAKARYA İLİ İNCELEMESİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5/2 (Temmuz 2016).
JAMA Akbıyıklı R, Koç S. FREDERICK WINSLOW TAYLOR ve HENRI FAYOL’UN YÖNETİM MODELLERİNİN GÜNÜMÜZ İNŞAAT YÖNETİM PRENSİPLERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI – SAKARYA İLİ İNCELEMESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5.
MLA Akbıyıklı, Rıfat ve Selim Koç. “FREDERICK WINSLOW TAYLOR Ve HENRI FAYOL’UN YÖNETİM MODELLERİNİN GÜNÜMÜZ İNŞAAT YÖNETİM PRENSİPLERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI – SAKARYA İLİ İNCELEMESİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 2, 2016.
Vancouver Akbıyıklı R, Koç S. FREDERICK WINSLOW TAYLOR ve HENRI FAYOL’UN YÖNETİM MODELLERİNİN GÜNÜMÜZ İNŞAAT YÖNETİM PRENSİPLERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI – SAKARYA İLİ İNCELEMESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5(2).